Multimedia utk Batch SPM 2009...cenderahati kpd kalian atas sifat kasih yg tidak ternilai...

Wednesday, August 28, 2013


Sebenarnya Multimedia nie adalah antr karya yg menjadi kontroversi sewaktu ianya ditayangkan buat pertama kalinya dihujung2 tahun 2009 sempena makan beradab di DM krn ade terselit scene parkour...de pihak2 tertentu minta multimedia nie di edit semula n remove scene tersebut n barulah boleh diberi kpd pelajar...

erm secara peribadi sy minta team sy abaikan shj arahan tersebut (sy tak remove scene parkour n tak beri pown hasil multimedia nie kpd batch SPM 2009) walaupun  beberapa tekanan hebat tlh kami terima dlm btk psychology beberapa bulan selepas itu..pe2 pown .team kami pendam shj dlm diam...sbb sy tau pe disebalik karya seni  sy and team sy buat...

Kekadang ue..bile sorang2 diri dok kat umah...de gak pasang multimedia nie...rase sayu jea menyelubungi diri mengenangkan anak2 didik yg dh pergi meninggalkan kita...nk wat camne..suratan taqdir dh sebegitu...mrk pown de tanggunjawab n haluan hidup masing2...Pasrah.


(Gambar sy dan sebahagian ex-student SPM2009 pd 19 mei 2011- setelah hampir dua tahun mrk meninggalkan SMSSI)


Bebalik kpd cerita multimendia nie...

erm...setelah 4 tahun berlalu..baru le sy publish multimedia nie kepada umum...insyaAllah ianya akan ditayangkan kembali semasa sambutan 10 tahun SMSSI selain drpd hasil2 multimedia sy yg laen sejak tahun 2005.

Secara teknikalnya..sesiapa shj boleh wat prjk multimedia ...tak perlu mempunyai ilmu tahap PHD pown..Paling penting minat n komitmen n buat dengan keikhlasan hati yg disadurkan ngan sifat kasih...insyaAllah hasilnya akan dikenang sampai bila2...

Maybe setengah org akan mengambil masa sehari shj utk membuat prjk nie...tp bagik pihak sy n team2 dibawah pemantauan sy...sy amat mementingkan qualiti...bukan setakat tangkap muat jea...sudah tentu masa yg amat panjang dipertaruhkan utk team sy siapkan...

cerewet?...Jika ianye dh dinamakan hasil seni...cerewet ue merupakan benteng yg sangat diperlukan utk membina keteguhan sesuatu hasil karya...erm..ironiknya kreatif n komitmen sgt2 dititik beratkan...

Disebalik kenangan yg terindah yg dipaparkan utk sesuatu multimedia...setiap element gambar yg dimuatkan perlu seiring ngan lirik n melodi yg dimuatkan...dlm soal ini...pemilihan gambar...mmg amat memeningkan n memenatkankan kepala otak...Sense of art mmg menjadi kunci utama utk menyiapkan fasa ini...Hanya org2 yg terlibat dlm bidang nie shj yg tau keperitannya...tp berbaloi le..sbb kepuasan diri utk sesuatu hasil karya seni lebih diutamakn drpd urusan2 laen...

Jika kita mengikut skrip atas arahan org laen yg buta ttg seni maka pincang le hasil karya kita itu.."Karya seni kita.hanya kita shj yg tau rahsianya" dan sbb itu le sy melarang team sy jangan remove scene parkour itu dlm multimedia ini krn ianya sebahagian sejarah hidup mrk di SMSSI pd thn 2009...hu3.

* Peringatan kpd batch2 yg de skarang...biar le batch SPM 2009 yg first n last wat parkour nie...Jgn le mewarisi pe2 perkara yg leh mendatangkan stroke kpd ckg2 kat cni lagi...cukup sudah...Ha3...



5 comments:

Syazwan92 said...

bila tgk Multimedia ni, sgt rindu nak kembali semula ke sekolah.. hope kawan2 semua berjaya dalam hidup masing2..

Terima kasih ats cenderahati Multimedia ni untuk batch SPM 2009.. Kami sangat menghargai jasa dan pengorbanan semua guru2 SMSSI dlm mendidik kami menjadi Insan yang berguna yang mampu berbakti pd ummah dan mampu menghadapi segala cabaran dan dugaan dalam hidup ini..

Semoga ALLAH merahmati dan berkati jasa2 guru SMSSI :)

dlmJiwaHamba05 said...

like..ectually..parkour ni seni yg tak ternilai..hanya org yang kreatif seimbang JERI dpt buat..klu ad sesiapa yg amek kos pendidikan ,wajib blajar seni dlm pendidikan..parkour ni termasuk la skali.. cuma kdg2 org awam tak tau seni dlm tarbiyah ni..ap2 pown May Allah bless us..

nagaliar said...

To DlmJiwaHamba05...
Sy x mengenali anda atas kapasiti nickname anda...tp bait2 komen anda sy leh teka sape anda base pd sixth sense sy...

anda sir ezzudin kan?...pe2 pown thanks diatas komen yg sy istiharkan "perspektif diluar kotak minda guru konservatif".

dlmJiwaHamba05 said...

maaf cikgu...saya bukanlah seperti yang cikgu sangka...biarlah identiti sy menjadi rahsia sehingga sy berjumpa cikgu suatu hari nanti..insyaAllah sy pun masih belajar sebagai bakal guru..huhu peace yawrr

Azri Johan said...

yeahhh video parkour ni style kot cikgu

Post a Comment