PMR 2009...pe yg tersirat tu le yg tersurat...

Friday, December 25, 2009
Keputusan PMR dah pun diketahui…pe yg tersirat tu le yg tersurat…rezeki tidak berpihak pd kite nampaknye…ramalan serta signal yg sy berikan beberape bulan dulu jadik reality gak akhirnye…nasik dh menjadik bubur…

jika seseorang petani mengaplikasikan metodologi agriculture yg sama sebelum nie dpt menghasilkan komoditi yg berkualiti tinggi serta kuantiti yg byk…tetiba tuaian kali nie tidak beberapa menjadik serta rosak binase…persoalannye de kah ianye berpunca drpd baja yg tidak mencukupi?...air yg berkurangan?...racun yg tidak serasi ngan serangga perosak? ...cuaca buruk yg melanda?...atau benihnye yg tak seberapa hybrid?...persoalan nie ttp de jawapannye w/pun ianye tidak leh diukur secara relatif…

bagaimana perasaan sy bile mengetahui keputusan PMR kali nie?...terkilan?...sedey?...terkedu?...malu?....yup!!!...pakej keempat2 elemen nie mmg de pd diri sy saat nie…bukan dinamakan manusia jika sy tidak berperasaan sebegitu…dlm kemelut sebegini sy bukanlah manusia yg x tahu bersyukur @ x leh terima taqdir Ilahi tetapi sebab musabab tue le yg menjadik titik tolak kekesalan dijiwa…

utk membina reputasi serta maruah smssi bukan le keje perseorangan…sume warganye wajar dipertanggungjawabkan…jika nasehat…amanah…perjuangan serta komitmen guru2 diperlekehkan…maka sume warga akan menerima musibahnye…parut serta calarnye akan menjadik sebahagian epilog sejarah smssi yg x leh dilupakan sampai bile2…

kepada pelajar2 yg tlh berjaya mendapat strght A…tahniah serta terima kaseh byk2 diucapkan…kpd yg kurang berjaya…jadikan ianye pengajaran hayat kalian utk perjuangan akan dtg…

erm…tingkatan empat nnti bukan le tahun yg wajar dipersia2kan…malahan ianye de lah fasa permulaan utk kalian lebih tabah menggapai cita2 kerjaya yg penuh kerberkatan suatu hari kelak…keberkatan ilmu2 de pd guru2 kalian…cariklah semampu yg mungkin…pasti kalian akan jumpa nanti…hu3

ringkasan result PMR 2009 (calon 81 org)
1. 26 org pelajar mendapat strght A (merosot 16 org banding PMR 2008)
2. 8A 1B -> 23 orang
2. Tiada subjek yg mendpt 100% A. (BM,KH, Mate n Pend.Islam dpt 100% A PMR 2008)
3. Tempat ke-9 di negeri johor (tmpt ke 3 pd PMR 2008)
Baca seterusnya...

cerita nyamuk- versi 1

Sunday, October 18, 2009


Mase umur sy 8 tahun sy dpt sekor anak kucing yg berusia sebulan hasil pemberian mak cik jiran sebelah umah…warna die kelabu berbelang2…nk kata cute…mmg cute sgt2…sekali imbas tgk cam rimau seberia…tp kalu berkali2 tgk…rupa fizikalnye tetap cam kucing gak..

pe yg sy ingat…sy beri nama anak kucing nie ngan panggilan nyamuk…x tau lak sy nape tika n waktu tue sy beri nama die ngan gelaran nyamuk…ironiknye bile sy panggil nyamuk…nyamuk…die dtg le kat sy…tp bukan ngan gaya terbang…tp berlari2 sambil terlompat2 le..nama pun kucing…

kenakalan nyamuk nie x leh dipertikaikan…kalu sy marah2 n wat public caning pun…sikapnye tetap x leh berubah gak…nakal2 budak katakan…setakat guris cakar2 tangan sy tue biase lor…namun begitu x de le sampai hati sy terguris sama…erm…nk kata nyamuk nie bijak sgt pun…x de le sampai tahap genius…lagi pun die mane ada akal…setakat ada otak n naluri jea…

Usia nyamuk dlm penjagaan sy x panjang mane…kalu x salah sy lor…pas 3 minggu dok kat umah sy…nyamuk tue pun ghaib…bangkainye pun sy x nampak…x tau le kena kidnap ngan org bunian ke… UFO ke…Cuma sixth sense sy pd mase tue kuat mengatakan bhw nyamuk tue dah kena “buang daerah” senyap2 leh mak sy…lagi pn mak sy boring asyik kena basuh najis nyamuk jea…bersepah2 kat dlm umah...lokasi toiletnye lak agak strategik...bwh katil...celah almari...bwh kerusi...sekejap ketul2...sekejap lak cam lembu pas frust cinta...bertepek2...

w/pn mase tu sy kecik lagi…nenek sy de lor bagik petua agar kucing x buang najis die merata2…sy dh try byk kali dh petua nie…tp langsung x menjadik…agaknye mase tue sy lom sunat lagi kot…entah le…

Petuanye cam nie
Step 1: bawak anak kucing tue ke tanah.

Step 2: ukur ekor anak kucing tu dr pangkal sampai ke hujung ngan sebatang lidi…patahkan lidi tue ikut ukuran ekor kucing tue.

Step 3: pacak lidi tu kat tanah.

Step 4: pegang anak kucing tue..ajor de tawaf lidi tu byk kali (sy dh lupe dh bilangan die- rasenye bilangan tue nombor ganjil).

step 5 : pas abis kucing tue tawaf...kite kena cakap ngan kucing tue...nie tmpt toilet ko...free of charge...(rasenye kucing nie x fhm pe yg sy cakap)

Erm…bile dh dpt tau nyamuk tu dh x de…nk kata sedih sgt pun…x de lor sy meraung2 berguling atas tanah…sy pun x mintak mak sy ganti laen…kalu dpt ganti pun…mane leh sama ngan nyamuk yg ilang tue…ternyata terlalu palsu utk sy terima bhw ianye delah nyamuk yg sy sayangi…naluri budak lelaki…hu3

Baca seterusnya...

doa restu dari seluruh warga SMSSI...

Wednesday, October 7, 2009


Hari nie seramai 81 org calon skwel kite yg terdiri drpd 28 pelajar 3 alpha…28 pelajar beta serta 25 pelajar delta akan menduduki peperiksaan PMR…setelah menghempas pulas dlm 3 bulan kebelakangan nie…nampaknye mrk lebih bersedia utk berjuang sehingga ketitisan dakwat yg terakhir…

w/pun sebelum nie sy memahami behavior study mrk secara umum dan sy tidak besetuju habit sedemikian diaplikasi sebegitu rupa tp ngan adanye iltizam utk berubah kearah lebih positif…insyallah tidak mustahil mrk akan dpt mengekalkan kegemilangan smssi nanti…

siapa pun mrk…ape pun matlamat serta aspirasi mrk…sy harap sgt2 sume warga smssi serta ex-student smssi dpt sekiranye menyumbangkan sedikit lafaz doa restu agar mrk sume dpt menggapai impian yg menggunung…iaitu 9 strght A's…

doakan le mrk agar tenang semasa menjawap soalan2 yg dikemukakan…restuilah perjalanan mrk sebagai penuntut yg baru mengenal erti perjuangan idup serta hakikat sebenar entiti yg digelar “pelajar”…

bagik kami dicni…tlh sempurna penyaluran ilmu yg dibekalkan utk mrk…bagik pihak kaunselor pula…dah pelbagai program serta motivasi hebat2 dlaksanakan…malahan kami juga tidak melupakan isian kerohanian dgn meminta pertolongan seluas2nye drpd zat yg maha pemurah lagi maha penyayang…sesungguhnye kejayaan yg akan kami tempa nanti sebenarnye2 delah pertolongan serta rahmat drpdNya…

kpd calon2 PMR yg terdiri drpd 40 org putra dan 41 org puteri nie…kalian sume delah buah hati kami…Perjuangan kalian delah perjuangan peribadi kami yg penuh bermaruah…bermati-matian le atas nama SMSSI…buat pengetahuan kalian…SMSSI amat menyayangi pelajar2nya dan sifat ini terlalu subjektif utk dinilai secara kolektif…akhir kalam…Allah akan membantu kite sume…Percayalah…hu3


p/s : gambar2 boleh dilihat -> “foto sandaran artikel” …diside blog nie…

Baca seterusnya...

gempa di padang...

Thursday, October 1, 2009

[scene pendek wkt gempa pd sept 2007]


[kesan gempa pd 30 sept 2009]

Sy ade family angkat di jln linggar jati padang Sumatra barat…beberapa km sahaja dari tapak bekas bandara lame (airport) di tabing…semlm disana mengalami gempa bumi ngan ukuran 7.6 ritcher…sehingga kini sy x tau nasib mrk disane cam mane…dh try hubungi berkali2 melalui tel umah n hp tp sehingga skrg masih x dpt2…harap2 icad, ira, ari, miki, ardy, kak ita, mami serta nenek disane tidak mengalami situasi kedukaan yg serius…

Kotamadya padang bukan asing bagik diri sy…tiada bumi padang yg x pernah sy jejaki...taplau...jambatan siti nurbaya...rumah sakit m jamil...proyoga...bypass...unand...jati...ulak karang...steba...kantor PU...SMP...pondok...etc...memori kedewasaan sy byk tersimpan disini...malahan sy dh anggap padang itu delah kampung halaman sy sendiri...

lantaran itu sy mempunyai jalinan akrab dgn massa di ranah minang nie…dari dosen di universitas andalas…abg irwan pemilik pusat wisata…bapak dr Alun setiausaha kedoktoran kota padang…bapak adi bekas mejar komando…mahasiswa2 hukum di unand...anak2 gunung (teman sependakian) hingga lor bebeberapa org yg mempunyai kedudukan di PU….malahan almarhum ayah angkat sy merupakan pegawai tinggi pemerintahan disane…

sy mula bermain2 dipadang pd tahun 1997…sejak itu setiap tahun sy akan menghabiskan libur hujung tahun sy dicni sehinggalah tahun 2006…kebiasaannye sy dok kat padang selama sebulan...suasana agak tenang n damai...byk xtvt yg sy wat kat cni...kalu nk cite satu persatu byk le pulok...erm antaranye pd tahun 2001 sy pernah mendaki gunung berapi yg masih idup iaitu gunung talang di solok...malahan sy pernah mengikuti stimulasi pasca tsunami bersama2 warga padang pd tahun 2006…sempena setahun usia tsunami melanda aceh serta persisiran pantai sumatra barat yg menghadap lautan hindi...

sebenarnye sy dh plan dua bln lepas…jika ade rezeki lebih…sy akan berangkat ke padang lagi hujung tahun nie bersama2 apek n khalis…insyaallah…lagi pun hayat international passport sy valid hingga 2010...rugi jika x abiskan helaian tue...tp x tau lak berlaku tragedi camni...btol le org cakap...semalam de lah sejarah...esok lak masih misteri...

sebelum nie...ttg gempa tu dh biasa bagik diri sy semase sy berada dicni…tapi gempa kecil2 aja...tp bile sy lihat gambaran gempa kali nie di internet…kerosakan akibat gempa sgt teruk…malahan de runtuhan bangunan besar disekitar kota padang…dari hotel bumi minang hinggalah ke kantor PU yg berhampiran dgn DPR…kemusnahan yg parah...jiwa yg terkorban bukan sedikit...sedey...

Jika sy mempunyai cuti pjg skrg nie…dh tentu sy akan fly ke padang pd ari nie gak…tp pe kan daya…so sy perlu bertenang le…moga2 warga padang dpt survive dlm keadaan sebegini…buat keluarga serta teman2 di padang harap dpt bersabar n tabah diatas bencana yg menimpa…redha le atas ketentuan ilahi...sememangnye ada hikmah yg x dpt kite singkap disebalik kejadian musibah tue…hu3

p/s: sy dh dpt hubungi family di padang pd 2 okt...alhamdullilah mrk berada didlm keadaan selamat...cuma kondisinye agak trauma...
Baca seterusnya...

8 episode hari raye...

Saturday, September 26, 2009


Episode2 kisah raye pertama, 2,3,4,5 masih segar dlm ingatan sy…ye lor mende yg bru terjadik x semudah itu utk dilupakan…kecuali le sy bernazar wat2 lupe…

episode 1
suasana wkt ptg kat cni utk raya pertama hujan…ari kedua wkt ptg mendung…wkt ptg raye ketiga hujan balik…erm cam selang bunga lak… pe2 pn alhamdulilah…ramai gak sedara mara yg dtg berkunjung...tp x pelik le sbb umah sy nie umah pusaka...kat cni le sy dilahirkan...kat cni gak sy dikhatankan...mudah2an kat cni gak roh sy kembali kepangkuan ilahi...rahsia alam...

erm tgk anak2 buah yg dtg ziarah dah besor panjang dh…kalu dulu2 sane ke mari ngan botol susu…skrg nie berkepit ngan handpone lak…bdk2 dh remaja…erm signal awal utk memberitahu diri sy nie dh tua…jika ikut umur ghalib…lagi 23 tahun le sy idup kat dunia nie…x tau le sempat ke x sempat sy tebus balik kredit2 dosa lepas2…rase cam singkat jea talian hayat nie...

episode 2
bile dh jumpa rakan2 sebaya n class mate dulu2…byk gak kisah2 di recycle balik…Cuma pe yg agak menyedihkan de gak yg bru bercerai bln ogos lepas…erm suami isteri nie sebaya ngan sy…ye lor rakan satu sekolah…mrk dh 13 tahun melayari bahtera rumah tangga…tup2 karam gak akhirnye…angkara org ke tiga…Cuma pe yg terkilannye org yg ke tiga tue member sekelas sy gak…aduss…

ttg cerita ceriti punca tu x dpt lor sy detailkan kat cni…maruah aib sahabat2 kena jaga…ade dua perkara penting yg sy cakap kat kwn sy tue…pertama : tindakan die menceraikan wife die delah satu tindakan paling bijak…kedua : jgn sekali2 mencerca @ bercerita ttg keburukan bekas isteri die dpn anak2…sejahat2 pompuan tue pun…ibu mrk gak…immortal “syurga itu ditelapak kaki ibu” wajar dipertahankan…

episode 3
kwn sy sorng nie lak de le bercite perihal anak sulong lelaki die yg bru dok kat asrama…anak die nie bru umur 13 tahun…die risau sgt2 sbb anak die nie rase rendah diri ngan bdk2 pompuan…pe x nye…dlm adik beradik die…no 2,3.4,5 sume lelaki…yg ke 6 bru le pompuan…pastu mase sekolah rendah lak sekolah satu gender…hero2 belaka…

kata kwn sy lagi …jika de pe2 masalah anak lelaki die tue cite kat isteri die jea…erm kire standard le anak lelaki close ngan ibu…tu sbb die wat x cakna jea ngan anak bujang die nie…tp dlm hati die…die kata ayah mane yg x sayang kat anak…

respone sy simple jea…bagik jea ruang anak die serasi ngan environment skewl unisex dulu…bdk bru 13 tahun…byk perkara yg perlu die inde sebagai seorg lelaki…nanti pandai2 le die berguru ngan rakan2 sebaya die…kawan2 die leh wat stail perfect score lagi...kite guide jea agar jgn menyimpang dr hukum adat n agama…fitrah lelaki x pernah pupus…semakin meningkat usia…membara lagi de le…standard le spesis lelaki...

episode 4
sume kwn2 sy nie dh nk masuk umur 40 thn…ttg life begins 40 nie…kami sepakat lor mengatakan ianye benar…satu gelombang kedua utk kaum lelaki…w/pun sy still single…sy pun rase cam tu gak…ttg gi mane pola serta corak gelombang tue…riak2 kecil ke…tsunami ke... x dpt le sy cite kat cni…jiwa lelaki org lelaki je yg tahu…sensor2…cuma kekadang tue terasa cam azab gak dlm kubur kalu berlaku x adil...erm nk carik lelaki yg tul2 adil nie satu dlm sejuta...insan2 terpilih jea...

episode 5
semakin usia meningkat…sense raye dh makin x de dh…pet tah lagi…org2 tua dikampung sy dh ramai berhijrah kat alam bazarkh…ketawa ngilai serta celoteh mrk ikut sama le...empat ari sebelum raye sorang lagi keramahtullah...teringat mase kecik...kejor2 basikal roda tiga dia sbb mase tu arwah jual apam balik...sedey2…

episode 6
dari raye pertama hingga lor raye ke 5….tv umah sy dh ditawan leh anak2 buah…mrk guna kuasa autokratik....kalu x bagik mrk pakat nangis secara berjemaah...so cenel 613 serta dvd geng upin ipin berpuluh2 kali le bermaharaja di screen tv…

kalu x silap sy…cite congkak jea yg mrk bukak…tue pun sbb anak sedara sy yg umur 4 tahun fanatic ngan cite antu2…tp sy lak x minat cite genre cam nie…imaginasi sy kuat sgt…nanti x leh tido…sementara cousin sy yg baru berumur 3 tahun lebih...kemaruk ngan bunkface...terangguk2 je pale die bile dgr lagu situasi...erm nk ajak gi tgk konsert kecik sgt...nanti x psl2 kena pijak...lagi pun x syok le bwk cousin ngan botol susu die...pakai pampers lak tue...

episode 7
student2 n ex-student yg bagik sms ari raye…thanks byk2 le…Cuma kekadang tue bila baca msg cam copy n paste jea…sebijik cam wat asignment mase kat universiti dulu2...cuma tukar nama jea...erm...rasenye tahun nie ayat2 ucapan hari raya cam limited jea…pi mai pi mai tang tue gak…

satu lagi…thanks byk2 wat batch khalis yg sudi menziarahi sy…ainol, wafi. rahim, asri, botak, ajiem, izzat, umair, syafiq, munzir, khalis, syamim, fareez serta beberapa org lagi yg x muat sy tulih namanye kat cni…sori le kite beraya kat warung….pe2 pun kewl eh…Cuma sy rase mase cam singkat sgt…lagi pun x leh layan sume serentak…maaf zahir batin…

episode 8
skrg nie...lagi sebulan tunggu gaji…duit invest utk ari raye dh abis byk dh…alamatnye…pagi ptg siang mlm…makan biskut raye jea…hu3

Baca seterusnya...

salam eidul fitri...

Saturday, September 19, 2009



Baca seterusnya...

tentatif hari raye...

Friday, September 18, 2009


Malam raya
10.00 mlm - 4.30 pagi-> ngeteh (open table) ngan member lame2..skewl mate + member2 kampung yg balik dr perantauan...
agenda : cite lame2..isu politik..isu semasa…cite kerjaya masing2…

Hari raya pertama
6.00 pagi-> mandi sunat raye+solat subuh+tahmid+tido balik.
8.00 pagi->mandi+gi masjid solat raye.
10.00 pagi-> bermaaf-maafan ngan ayah bonda+ahli keluarga laen…makan ketupat seketul dua ngan rendang.
10.20 pagi-> ziarah ahlul bait kat kubur…yassin + tahlil @ al-fatihah…
1. arwah nenda (hajjah fatimah hj salleh)
2. satu2nye adinda lelaki sy (arwah dzia-ul hafiz)
3. arwah moyang sy (wook bt jusoh)
4. arwah mak long yg pertama [hajjah wan rogayah bt sulong..<- satu ibu berlainan bapa mak sy….erm sy ade 3 org mak long disebelah ibu…arwah mak long kedua (seibusebapa mak sy) disemadi kat perkuburan bakri muar…mak long ke tiga sy (sebapa berlainan ibu mak sy)…sy x pernah kenal pn].
5. sepupu sy (arwah shukor b. hj abd ghani)
6. arwah nenek sepupu (hajjah esah bt. Abdulmrahman)
7. arwah jiran2 sekampung (kalu sempat le)
1.00 ptg-> balik umah –makan tghari-tido

Raya kedua
mase fleksible –> raya kat umah pak cik + keluarga arwah mak long + umah pak itam+ umah mak ngah + umah pak andak + umah mak su + umah nenek2 sepupu…pastu balik rumah…tido...

(bapa2 n mak2 sedara disebelah ibu sy ramai kat muar + singapura + terengganu + kl...manakala disebelah ayah sy lak 100% dok terengganu...atok bandar (kg cina kuala terengganu) + atok kampung (manir)+ atok dungun + atok marang )<- sy x gi ziarah sbb jauh)...

Raye ketiga
hari raya utk sy dua ari jea…so ari nie sy nanda kertas peksa maths julang..kelas 5 ittihad lom tanda lagi…@ nyakat anak2 buah sy...(kalu member2 ajak ngeteh mlm2 sy kuar le…)

p/s: sy x berminat raye2 kat umah org laen…boring2…erm kalu tetamu @ sedare mare @ kwn2 @ jiran2 @ student2 dtg sy layan...kalu x sy tido...tergantung pd mata...hari raya bgk sy x de makna kecuali yg dituntut leh agama shj...sy x enjoy pun berhari raye...x besh langsung...hu3.
Baca seterusnya...

persiapan hari raya...

Tuesday, September 15, 2009


hari raya kini semakin menjelang tiba…surau2 semakin berkurangan ahli2nye manakala mall2 n supermarket semakin padat isinye…sy bersyukur sgt2 krn bermaustatin dibandar kecil…tiada mall2 yg berkerlipan ngan lampu neon berwarna-warni…tiada supermarket yg memasang jerat promosi kepalsuan…idup sy agak tenteram sedikit…

ape persiapan hari raya sy kali nie?...erm pe yg tercatat dlm diary sy sepanjang bulan ramadhan nie…sy x membeli walau sepasang baju raya pun…tiada baju melayu baru…tiada samping sulaman indah…tiada kasut yg berjenama serta songkok yg akan dijulang dikepala…rasenye keadaan sy nie akan berterusan utk 3 tahun akan datang…

kedekut pahit?...x de lah camtu skali…diri sy bukanlah berbaka haji bakhil…Cuma barangan yg sy ade masih elok lagi…jika sy beli pun wat bazir jea…bila dh masuk usia camni pelah sgt hari raya bagik diri sy…nk melaram pun utk siapa?...lagi pun sy mmg spesis x de stylo…

kueh raya n duit raya?...leh sbb kesihatan bonda sy kurang memuaskan…x salah sekiranye sy membeli kueh tunjuk2…malahan ketupat pun sy beli jenis pasang siap…tp x de le byk mane pun…ttg duit raye lak…utk anak2 buah sy…sy dah beri dulu sebelum hari raye…kiranye dpt le mrk berjoli sakan…hppy tgk anak2 buah ceria…nk kata beri banyak x de lah jugak…pe2 pun berdasarkan hearaki kekeluargaan le…jika sepupu2 sy… sy beri seorang RM 150..jika anak sedara lak setakat RM 400 seorang…tue jea yg sy mampu…

duit zakat fitrah?...sehingga artikel nie ditulih…sy masih belom bayor lagi…kebiasaannye sy bayor mase ari org sdg sekodeng mak bulan bersalin …erm x tau le berapa ringgit tahun nie kena bayor tp pd firasat sy le…rega sekotak rokok sy lebih mahal dari bayaran zakat…Cuma sy tertanya2…pesal jabatan agama x mark up bayaran zakat fitrah nie?...sian kat org2 fakir miskin…mrk pun nk bergumbira dihari raya gak…

Perabot sofa+langsir+cat rumah?...ttg perabot sofa tue masih yg dulu2 lagi…just perabot sofa kayu jea…janji leh duduk n x sakit badan bila bersantai kat ctu…lagi pun usia die baru 10 tahun…masih muda lagi…so x perlu ditukar2…ttg langsir lak…tue urusan bonda sy…sy just bagik duit jea…ttg pemilihan warna terserah le pd taste tua die…sy x kisah pun…ttg cat rumah lak…masih kekal camtu…sy x de mase nk cat mengecat…leceh…

Pelita+bunga api?...sy x berminat langsung umah sy dipagar ngan pelita2 raya…rase cam deepavali lak…pe2 pn memadai le sy pasang lampu kalimantang sebiji dua kat depan umah…ttg bunga api lak…sy hanya izin anak buah sy main mercun bawang jea…kalu mrk mintak main mercun roket ke…percikan bunga api ke…sy akan beri ceramah perdana kat mrk…bla…bla…spital…bla..bla..potong jari…bla…bla..masuk ICU…bla…bla…masuk kubur…pastu jadik antu raye…kekadang tue rase sayu gak tgk mrk terkebil2 nk maen…nk wat camne ek…keputusan sy dh muktamad…no way…hu3.

Baca seterusnya...

seorg lelaki di malam lailatul qadar...

Sunday, September 13, 2009


Family tok nenek sy berhijrah ke mersing dr muar pas perang dunia kedua…sbb pe mrk berhijrah sy pun x soal pjg…secara teorinye sy rase demi keamanan n sesuap nasi sbb mase tu muar dh jadik "district 9" negara matahari terbit…

w/pun dah berpuluh2 thn dok mersing tp kiblat minda nenek sy still menghala ke muar…klu x cite psl muar rase cam x besh jea idup die…pe2 pun sy layan jea…erm antara cite yg sy ingat pe yg disampaikan leh nenek sy kat cucu2 die ialah cite ttg seorg lelaki di malam lailatul qadar di sebuah masjid kat muar…pe motif nenek sy cite kat sy pd mase tue…sy pn x pasti…tp syok gak dgr cite die…

Synopsis cite die :
Pd waktu tgh mlm de seorg lelaki yg agak miskin tlh pegi kat masjid di muar …wkt tu 10 ari terakhir bulan ramadhan…bile die masuk jea kat masjid tue tetiba die nampak org berjubah putih sdg berdiri solat…sosok tubuh org tue x cam kelibat org tempatan…so ngan x semena2…die pun peluk org tue kuat2 sambil menyebut lailatul qadar berulang kali sambil mintak die jadik kaya…<--penutup cite : beberapa bulan pas tue lelaki tue jadik kaya raya….

Malam lailatul qadar versi islam
Mengikut Imam Malik, sejarah malam lailatul qadar bermula apabila Nabi Muhammad SAW sedar yang usia umat Baginda tidak sepanjang usia umat terdahulu, hanya antara 60 tahun hingga 70 tahun, malah Rasulullah SAW sendiri wafat ketika usianya 63 tahun.

“Menyedari hakikat itu, Rasulullah berdoa kepada Allah SWT memohon supaya umatnya dapat beribadat sama dengan nilai ibadat umat terdahulu lalu disebabkan kasihnya Allah SWT terhadap baginda, Allah SWT mengurniakan malam lailatul qadar,”

Lebih istimewa adalah ibadat seorang hamba Allah pada malam itu digandakan sehingga menyamai nilai ibadat yang dilakukan selama 1,000 bulan atau selama 83 tahun empat bulan seperti firman-Nya:

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, (1) Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? (2) Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. (3) Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); (4) Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (5)” (Al-Qadr)

Bile sy dh dewasa bru le sy sedar bhw cite nenek sy tu delah bertujuan agar anak cucu die rajin ke masjid dibulan ramadhan…sbb mase peringkat usia kanak2…kami x dpt memikirkan sesuatu cite tue secara abstrak ttg "bonus 1000 bln"...so die sampaikan kat cucu2 die ngan versinye yg tersendiri…rupa2nye pengajaran yg die nak sampaikan kat saye delah malam lailatul qadar tue delah mlm yg penuh keberkatan n kebarangkalian doa dimakbulkan delah tinggi…hu3

p/s: sy teramat rindu kat almarhumah nenda sy...setiap detik sy teringat kat beliau...sy teramat yakin sehingga kini jasad beliau tidak dimamah bumi...almarhumah seorg genius...hafal al-quran 30 juz sejak berumur 8 thn lagi sehingga le beliau kembali ke ramahtullah pd 8 april 2002...al-fatihah wat nenda tersayang...intan jantung permata sy...
Baca seterusnya...

rahsia disebalik angka dalam kehidupan manusia...

Thursday, September 10, 2009


Hari nie 9 september 2009…jika sy interpret tarikh nie dlm symbol digit maka ianye dh jadik 0909’09...n shortcutnye 999…erm nombor 999 nie byk pengertiannye…malahan 999 gak diterima pakai utk piawai nilai logam mulia iaitu emas…x pelik sekiranye hari nie merupakan pilihan hari perdaftaran perkahwinan pasangan kaum Tiong Hua…fengsui yg de ong kata mrk…dlm islam sebarang angka tidak memiliki tuah n tidak juga perlambangan sebarang kesialan idup…kepercayaan nie delah sebahagian komponen rukun penilik nasib….warga neraka jahanam...

Sy mempunyai seorg adik angkat yg obses ngan angka 13…nie bukan bermaksud die fanatic ngan cite 13th Friday nightmare…die gak bukan le mastermind dalang tragedy 13 mei tp angka tue mempunyai nostalgia indah utk die kenang selama2nye…pe2 pun biorlah ianye menjadik rahsia utk die…sy lak lebih suka ngan angka 3418…byk yg tersirat dlm kronologi idup sy…namun begitu sy x skali2 menggunakan nombor nie utk menetapkan tarikh perkahwinan sy sbb merujuk pd 3 april 2018...umur sy ketika itu dh berusia dh…sy x mahu menunggu begitu lame utk idup berumahtangga…

Pd 17 ramadhan baru2 nie berlaku dua peristiwa agung dlm arkib sejarah dunia islam…pertama nuzul al-quran n keduanye Ghazwah Badar al Kubra….kawan sy de menggunakan angka 313 sempena bilangan tentera islam dlm peperangan badar utk digit terakhir no tel rumah die…die cakap ingat no tel die…teringat peristiwa tersebut…satu peristiwa yg memisahkan antara yg hak dan batil…


rahsia matematik dlm al-quran

Ngikut kajian Dr Tariq Al Suwaidan dlm bukunye “The Series of The Scientific Miracles In Quran”…didlm al-quran terdapat satu pola nombor yg patut kita kaji dan ketahui…Pola2 serta jujukan nombor nie bukanlah satu kebetulan bahkan ianye merupakan satu mukjizat Allah SWT kpd baginda Muhammad utusan Allah…

Antara kajian yg dibuat leh beliau de lah :

Dlm al-quran mengandungi perkataan lautan sebanyak 32 kali…sementara perkataan daratan pula disebut sebanyak 13 kali…ditambah kedua2nye maka menjadik 45 sebutan.

so peratusan lautan = 32 (lautan) bahagi 45 darab 100 maka jawapanye 71.1111%
peratusan daratan pula = 13 (daratan) bahagi 45 darab 100 maka jawapanye 28.8889%

jumlah keseluruhanye = 100%.

sehingga ke hari ini…pakar2 dlm bidang sains tlh membuktikan bahawa air tlh meliputi sebahagan 71.1111% daripada permukaan bumi sementara daratan pula meliputi 28.8888%
[subhanallah...segala pujian hanya utk Allah]

pd pandangan sy…semulia2 para saintis delah setiap hasil kajian mrk tue nanti akan berakhirnye ngan pencarian wahdatul wujud…pencipta sekalian alam…dan hakikat sebenarnye…segala ilmu manusia tlh termaktub dlm al-quran…kalamullah…

dicini sy cukup terharu serta bersyukur krn Allah tlh mencipta sy menjadik umat baginda Muhammad utusan Allah yg dibekalkan ngan al-quran yg tlh menjadik panduan idup kita sume di dunia n akhirat…pe yg pasti angka 17 dibulan ramadhan akan dikenang wat selama2nye sehingga akhir zaman…hu3

Baca seterusnya...

bangkitlah wahai anak2 didik PMR n SPM 2009 dari lena yg panjang...

Thursday, September 3, 2009


Dua ari berlalu dipersekitaran skwel kite memperlihatkan para guru berlumba2 utk key in markah trial pmr, spm serta peperiksaan penggal ke dua utk pelajar2 ting 1, 2 dan 4 dlm software ISIS…bagaimanakah keputusan keseluruhan akademik SMSSI kali ne…memberangsangkah @ semakin gersang dari misi serta visi yg dtetapkan?…disini sy x nk wat ulasan ttg pencapaian form 1, 2 n 4…bukan sbb ianye x penting ttp dlm konteks peperiksaan semasa…pe yg diutamakan delah PMR dan SPM…

Ahli2 falsafah mengatakan sesuatu rekod yg dicipta de lah utk dipecahkan…sesiapa shj yg terkemudiannya akan sedaya upaya utk mengatasi pencapaian hebat rekod sebelumnye…erm mampukah calon2 PMR n SPM 2009 melonjakan keputusan yg lebih baek drpd rekod PMR n SPM 2008?... jika tanye sy ketika nie maka sy perlu bersikap lurus bendul… …jawpan sy delah…jauh panggang dari api…

Ketika ini… disiplin, teknik, komitmen, budaya serta etika stdy mrk yg sepatutnye mencerminkan batch yg akan mengambil peperiksaan PMR n SPM 2009 terlalu kabur…sesungguhnye mrk perlu melakukan sesuatu yg luar biasa jika mahu memecahkan rekod PMR n SPM 2008…sehingga saat ini… pe yg sy nampak atititud stdy mrk biase2 aje…

Peperiksaan PMR akan berlangsung pd 13 okt…dh x lame dh…tolak cuti pas raya 10 ari maka yg tinggal x sampai 20 ari je utk calon2 PMR melangkah kedwn peperiksaan…sementara calon SPM pula hanya memiliki mase emas 30 ari shj lagi… sy x nafikan de segelintir calon sudah bersedia kearah itu ttp majority calon2 masih teraba2 lagi.. mase begitu pantas bergerak sedangkan penguasaan ilmu setiap subjek seolah2 tiada berpenghujung n tidak diketemui pangkalnye…sy harap sgt2 mrk bangkit dri lena yg panjang… tolong jgn memalukan ex-student SMSSI…

Dikeberkatan bulan ramadhan ne…sy harap mrk dpt bersolat sunat hajat…bertahajud serta berdoa kehadrat Ilahi agar pintu2 ati mrk terbuka luas utk memahami serta mudah menguasai ilmu yg tlh diajar leh warga pendidik dicni…sulamilah ianye dgn ikhtiar yg bersungguh2…lipat gandakanlah usaha2 itu…

Ske sy ingatkan…batch PMR n SPM 2008 tlh mencipta satu bench mark kegemilangan yg sgt sukar mrk tembusi…jika usaha2 mrk sekadar cukup2 makan maka keputusan awal yg sy leh perkatakan delah keputusan PMR n SPM 2009 kite merundum ngan teruk skali…

Wahai2 student2 PMR n SPM 2009…tanggungjawab serta amanah yg dijunjung kalian skrg nie sgt berat…gerakkan lah jiwa rakan2 anda yg culas2…suburkan ati2 mrk atas nama memperjuangkan maruah batch kalian…buktikanlah kpd kami bhw ikrar anda selama nie mempunyai roh n jiwa kegemilangan… sesungguhnye kegigihan serta keikhlasan kalian nanti akan dibayar ngan sesuatu nilai yg kalian x dpt gambarkan keistimewaannye…pe yg pasti kesinambungan warisan kegemilangan SMSSI di maya persada terpikul dibahu kalian…hu3.
Baca seterusnya...

ayat-ayat cinta di bulan ramadhan...

Friday, August 28, 2009


Dah satu per tiga mlm…barangkali dh ramai insan2 sdg dibuai ngan mimpi yg x diundang…de mimpi yg no ending story n x kurang pula mimpi yg mengerikan…barangkali juga de hamba2 Allah yg sdg bermunajat kehadrat Ilahi pd tika n saat sebegini...ttg sy lak bru shj abis menonton film ayat2 cinta…

Leh sbb jiwa sy bukanlah disalut tebal ngan adunan romantic maka sy tergolong dlm kategori tercicir menonton filem nie …x kisah le…janji akhirnye sy menghayati gak cite yg diadaptasikan drpd novel karya Habiburrahman El Shirazy yg setebal 418 halaman… dimana bilangan halaman nie sama ngan tiga digit terakhir no siri kubur moyang sy n no plat kete sy...

Sebenarnye sy pernah terpandang judul novel nie di toko buku Gramedia sewaktu sy berada di Indonesia sekitar disember 2005…tp sy x tertarik utk membelinye…lagi pun tujuan sy ke toko nie delah utk mencarik buku :

1. tenggelamnye kapal van der vick karya HAMKA …
2. novel AKU karya Syumandjaya dimana tersusun bait2 puisi karangan chairil anwar...
3. buku Catatan Seorang Demonstran - diari seorang aktivis mahasiswa yg bernama Soe Hok Gie dizaman pemerintahaan Soekarno…

sebelum sy menonton filem nie...sempat gak sy membaca novel ayat2 cinta 3 bulan lepas...tue pun pas 4 tahun berlalu bersenggang ngan peristiwa sy berada di toko buku Gramedia...sy baca novel nie pn melalui helaian2 pdf selepas sy download kat internet…pinor2 gak bijik mata nk abiskan page by page kat screen komputer…sy x print helaian2 nie sbb rase cam bazir kertas n ink jea…

Komen sy ttg novel n filem ayat2 cinta nie:

1. lagi besh baca novel drpd nonton film nie...
2. watak2 dlm filem x selari ngan watak2 dlm novel...
3. penceritaan dlm filem cam tangkap muat jea...
4. Wajah Rianti (aisyah) lebih ayu bile pakai jilbab muka...bile die bkk jea maka 20% seri tue dh ilang...pe2 pn still cun gak...
5. sy masih boleh terima lumrah adat org bercinta tp sy x leh terima ttg konsep islam liberal samada dlm novel @ filem nie krn ianye menyalahi tafsiran islam sebagai agama yg toleransi…
6. dlm islam disiplin fekah bertunjangkan akidah tauhid tp novel n filem nie tidak berintipati sebegitu…

erm sy rase le...dlm satu per tiga mlm nie...ramai lelaki yg ingin bermimpi jadik seperti Fahri n tidak ramai perempuan mahu igauan mimpi ngeri seperti Aisyah…wokey le perut sy dh lapar nie tp sy nk tido dulu 20 minit sebelum bangkit utk sahur…lagi pn esk sy planing nk gi tido kat umah adik angkat sy kat batu pahat...hrp2 x terlelap mase bwk kete...hu3
Baca seterusnya...

catatan perjalanan ramadhan almarhum Ammar

Monday, August 24, 2009
buat pertama kali artikel yg sy postkan dicni bukan hasil karya minda sy...coretan nie merupakan catatan perjalanan ramadhan almarhum Ammar utk renungan kita bersama...kredit utk blog "dalam jiwa hamba " ...http://www.kalam-puncak.blogspot.com/


Sedikit rasa kekesalan terpalit pada diri. Saya berkira-kira perjalanan Ramadhan saya kali ini, jauh bezanya. Kalau Ramadhan itu orang, serasa saya dia akan malu pada si Ramadhan tahun lepas. Oh, seharusnya saya malu pada diri saya sendiri.

Jika diimbau tahun lalu, saya melalui Ramadhan dalam kondisi yang betul-betul eager untuk memanfaatkannya semaksima mungkin. Mungkin kerana di Mesir, Ramadhan disambut dengan meriah dan penghayatannya begitu mendalam di kalangan masyarakat.

Bermula daripada tarawih, saya sendiri ghairah ke sana sini merasai nikmat solat di masjid famous sekitar Kaherah. Dari Masjid Amru di Misr Al-Qadimah ke Masjid Sayeda Zainab. Pernah bertandang ke Masjid Fatimah di Abbas Aqqad, Masjid El-Fath di Tahrir juga ke Masjid Salam di Hayyu El-Asyer. Kadang-kadang ke Majid Pasha di Manyal dan Masjid Azhar di Husein. Ditawaf masjid-masjid ini, menghayati bacaan para imam. Saya terlepas peluang untuk ke Masjid Rawwas di Abu Rish yang dikata orang enak dan sayu bacaan imamnya.

Sungguh mudah juga untuk melihat orang membaca Al-Quran. Di dalam tremco, metro di perhentian bas, apatah lagi di masjid-masjid, bahkan tidak keterlaluan dikatakan di mana-mana sahaja ada yang memegang Al-Quran. Wujud suasana berlumba-lumba untuk membacanya. Tambahan pula, orang-orang Arab, secara automatik menjadi baik. Seolah-olah disuluh cahaya Ramadhan yang basah dengan iman. Anda akan dapati mereka akan mudah mendoakan kita, memberi juadah berbuka puasa dan banyak juga hadiah akan diperolehi.

Di jalan-jalan akan direntangkan banner-banner meraikan Ramadhan. Merentangi blok-blok rumah dari kiri ke kanan, penuh di jalanan. Tambahan pula, jualang tanglung-tanglung Ramadhan yang seakan-akan mewarnai kota Mesir yang serba koko ini. Ada juga didirikan khemah-khemah untuk hidangan berbuka puasa dikenali sebagai Maidah Rahman yang akan penuh dengan marhaen tak kira bertaraf sederhana juga miskin serta masyarakat pelajar yang sememangnya bermalasan untuk masak.

Pendek kata, meriahnya Ramadhan di Mesir kerana Ramadhannya sendiri. Tetapi di Malaysia, meriahnya Ramadhan kerana persepsi masyarakat kita yang merayakan Eidul Fitri lebih dari Ramadhan.

Yang penuh, bazar Ramadhan dan shopping complex. Masjid penuh di awal Ramadhan sahaja, itupun setakat 8 raka'at.

Oh, rindunya Ramadhan di Mesir.

Rindu benar untuk Qiamullail di Masjid Amru. Bayangkan ramainya manusia hinggakan pada jam 3 pagi, akan bersesakan orang untuk menggunakan tandas seolah-olah pada waktu itu solat Jumaat! Walaupun puluhan tandas tersedia tapi ia tetap tidak mampu menampung hampir ribuan jemaah yang hadir terutama di penghujung Ramadhan.

Tanyalah mereka yang pernah berada di Mesir pada bulan Ramadhan. Apa istimewanya malam ke 27. Kalau mendirikan Terawih pada malam 27 anda terpaksa hadir selepas asar untuk mendapatkan tempat di dalam masjid. Jika tidak, anda terpaksa solat di bawah bumbungan langit malam. Kedatangan Syekh Jibril sebagai imam ditunggu-tunggu oleh masyarakat Mesir. Walaupun doa Qunutnya dibaca selama lebih sejam, tapi itulah yang melahirkan rasa keinsafan dan lahirnya kesungguhan untuk beramal. Semuanya berebut untuk mendapatkan ganjaran Ramadhan yang tidak ada pada bulan lain.

Kalau ikutkan hati, terasa enggan pulang ke Malaysia pada Ramadhan. Peluang meraikan Ramadhan di Mesir tidak datang selalu. Rugi rasanya tidak diraih peluang ini sebaiknya.

Tinggal 6 hari lagi berbaki. Masih ada waktu untuk mara lebih laju. Peluang meraih Lailatul Qadr masih ada.

"Sesungguhnya kami telah turunkannya (al Qur’an) pada malam al qadr. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam al qadr itu lebih baik daripada seribu bulan. Turun malaikat2 dan malaikat Jibril padanya(malam al qadr) dengan izin Tuhan mereka membawa segala urusan. Selamat sejahteralah ia(malam al qadr) sehinggalah terbit fajar (Subuh)."
Al-Qadr; 1-5

Baca seterusnya...

ya Allah ya tuhanku...bangkitkanlah seribu pemuda seperti Almarhum Ammar dibulan ramadhan ini...Amin...





bakal seorg doktor yg cemerlang ilmunye didunia tetapi tidak lupe idupnye diakhirat...wahai anak2 didikku amalkanlah wasiat dr almarhum Ammar nie...

semoga tempat mu di SYURGA wahai mujahid muda...
al=fatihah buat almarhum...

Baca seterusnya...

penutupan bulan kemerdekaan negara di SMSSI...

Friday, August 21, 2009


Pengakhiran persekolahan separuh penggal pertama pagi tadi dimeriahkan ngan pgrm penutupan bulan kemerdekaan negara …event nie didahulukan 10 hari sebelum usia kemerdekaan tanah air kita genap mencapai 52 tahun…tujuannye delah utk menyemai bibit2 patriotik dijiwa generasi muda kite ari nie…siapalah kita tanpa sesebuah negara yg berdaulat…w/pun ujan emas dinegara org ttp bernilai lagi ujan batu dinegara sendiri…

Patriotik delah suatu terminalogi dlm kecintaan sesebuah negara…ianye sukar diterjemahkan secara jitu dlm jiwa raga sekiranye kehidupan rakyatnye aman n makmur…tiada kesukaran perit idup meratapi kehidupan dr penjajahan bangsa asing….

Allhamdullilah generasi ari nie cukup selesa dgn pe yg mrk kecapi…politik yg stabil…ekonomi yg kukuh…pembangunan material yg berdaya saing serta hubungan sosial kaum yg harmoni…namun begitu kesenangan nie sedikit sebanyak menjadik asid kpd hakisan kecintaan terhdp negara…melayu mudah lupe kata mantan perdana menteri kita Tun Mahathir…

Pd bulan ogos 1997 sy tlh menyertai kontigen pengakap Malayia ke peringkat pan pasifik di bukit kluang Besut Trengganu…satu himpunan pengakap2 yg diwakili leh duta2 kecil ngan kepelbagaian identity negara masing2…segak n begaya skali…

Jika x silap sy sewkt pas asar…sy de gi ziarah khemah2 international …just utk meninjau2 serta berkongsi cerita n pengalaman ngan mrk….antara tapak khemah yg sy lawati delah site pramuka Indonesia…erm…penonjolan budaya bangsa mrk amat ketara ngan semangat patriotik nasional yg menebal…seteguh pancasila yg diwarisi sejak zaman soekarno lagi…teryata perjuangan buluh runcing tok nenek moyang mrk menentang Belanda mmg x sia2 hasilnye…

Berbalik ke negara kita lak…de kalanye sy cukup terkeliru ngan semangat patriotik yg de pd segelintir generasi muda kite ari nie……tahap menghormati lagu negaraku pun terlalu lemah…dlm berlagu sempat gak interprem wat lawak jenaka…maybe mrk lupe tanpa Malaysia siapalah mrk…jika elemen patriotik klon sebegini sebati ngan jiwa mrk… x mustahil tanah air kita akan tergadai ditangan mrk kelak…sia2 jea perjuangan leluhur kita memperjuangan kemerdekaan dr tangan penjajah british…

Sebagai anak watan Malaysia…sy ingin ucapkan selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan negara yg ke 52 dgn harapan negara kita akan bebas dr penjajahan minda anasir2 yahudi…nasrani n majusi…Sayang Malaysia keranamu sahajalah tempat tumpah darahku mengalir…hu3

p/s: gambar2 leh tgk kat foto sandaran artikel nagaliar@kemerdekaan09 di side column blog nie..

Baca seterusnya...

Menyuci iman bekas ternoda…

Thursday, August 20, 2009



Baca seterusnya...

tetamu kecil dan membeli belah kat pc fair di hong kong...

Tuesday, August 18, 2009


pd 11- 12 ogs sy dikunjungi leh tetamu ex-student batch spm 2005 iaitu shiro, syahid harun serta azrol yg akan fly ke UK seminggu sebelum ari raya nie dan pd 15-17 ogs mohd afif azman dr batch khalis turut menziarahi sy…kalu ngikut adat melayu…tetamu perlu diutamakan sementara amalan islam lak tetamu wajar dimuliakan…sy try le kombinasikan antara adat n agama utk meraikan tetamu2 kecil nie… so sy rehat jap menulis artikel wat seketika utk beberapa ari…tumpuan sy 100% wat mrk sekadar yg terdaya n termampu…

artikel kali nie bukannye sy nk cite psl mrk…tp psl kunjungan sy ke pc fair 2009…Erm pd ari jemaat lepas iaitu 14 ogos sy de pegi pc fair kat persada jhr bersama2 mr ezo n abg bob…hajat dihati utk menemani mr ezo beli notebook bru…sementara sy lak x nk beli pe2 pn…nk cuci mata sambil pakai mask jea…tp at the end…kopak gak duit sy kat rm 700 lebih sbb tergoda ngan gadjet2 komputer…ssh le nk cakap…boya mane x terliur ngan bangkai…kalu dh dinamakan graduan IT…camtu le jadiknye ngan sy…

Sepanjang sejarah pc fair nie diwujudkan…kunjungan sy kat tmpt cam nie bru 5 kali…first time mase pc fair kat leisure pelangi mall pd tahun 1997..kali kedua pd thn 2000 di pwtc…kali ketiga di city square jb pd 2006...ke-empat pd thn 2007 di KL Convention Centre n yg last pd ari kelmarin…jika ngikut timeline ICT di pc fair dr thn 1997-skrg…evolusi teknologi2 comp yg dipamerkan sgt le lincah gerak majunye…dulu2 jika hardisk 2G dh dianggap paling besor storan die…skrg nie hardisk 300G cam ciput jea…Cuma yg statik n x berubah de lah kaum yg jadik taukeh kat pc fair…sepet2 belaka…

Di Pc fair persada jhr nie seolah2 dh jadik cam pusat beli belah kat hong kong lagaknye…dr taukey hingga le pekerja2nye hampir 99.9% berbangsa tionghua…sy tgk cara amoi2 terang function2 gadjet computer x de le pandai mane pn…kelam kabut manjang..hrp badan jea seksi2…tp leh sbb taukeh tu kaum kerabat die…tue yg die enjoy n galak semacam jea jadik jurujual…nk wat cmne ek…layan je le…

Sy harap sgt2 le…kalu boleh utk 10 thn akan dtg…sy nk tgk org2 melayu jadik taukeh2 kat pc fair nie sbb org2 melayu mmg power pun dlm ilmu2 IT …sy nk tgk pusat beli belah pc fair hong kong akan bertukar wajah jadik pusat beli belah pc fair tanah melayu…mudah2an wawasan mantan PM kite tun mahathir yg mengasas 7 flagship super corridor tue x le dimonopoli leh kaum sepet jea…bior le hidung2 berbentuk seulas bawang leh gak jadik kaya-raya dlm bidang IT dan ianye bermula dari pc fair…hu3

p/s: gambar2 leh tgk kat foto sandaran artiel nagaliar@pc fair disini
Baca seterusnya...

ustaz Asri...perginye x kan kembali lagi…

Thursday, August 13, 2009


Rasenye cam bru semlm arwah ustaz asri membuat pertunjukan konsert di stadium shah alam sempena konsert antara dunia ’09 anjuran Gamis…malahan gambar2 beliau dlm kamera sy masih ade lagi...sy beranggapan konsert yg sempat sy hadiri tu bersama2 afif n umair delah konsert mega beliau yg terakhir…

Dalam era awal 90 an hiburan tanah air kita dilanda ngan wabak lagu2 berirama Islamic yg tlh diberi nafas baru…malahan sambutan yg diterima delah amat luar biasa skali…satu wabak yg dialu2kan ttg kehadirannye…kumpulan2 nasyid seperti Raihan, Hijjaz, Brother n Rabbani bukan nama asing lagi dikalangan kanak2 kecil wkt itu…suka sy ingatkan bhw ramai generasi remaja skrg membesar ngan alunan2 muzik nie n ianye sebahagian drpd sejarah idup mrk…

Arwah ustaz Asri delah vokalis utama kumpulan Rabbani…kemerduan suara beliau usah dipertikaikan malahan semakin didengar semakin asyik jadiknye…anugerah nie digunakan sebaik mungkin leh beliau dlm memerangi dunia hiburan yg bercorak hedonism yg dh lame mencengkam masyarakat islam…genre nasyid merupakan platform pilihan beliau kearah itu…maka wujudlah kumpulan Rabbani…

Ari nie beliau tlh mengadap Ilahi…ari nie gak kita tlh kehilangan seorg perjuang dakwah dlm bidang hiburan tanah air…perginye x kan kembali lagi…mudah2an amal jariah serta suara beliau akan trus berkumandang utk mengajak manusia menjunjung agama yg sejahtera sehingga ke akhir zaman…al-fatihah…

p/s: gambar2 konsert KAD'09 leh dilihat di side column "foto sandaran artikel" kat blog nie...
Baca seterusnya...

hari qiamat hanya Allah sahaja yg mengetahuinye...

Saturday, August 8, 2009


Jika tiada aral melintang pd bulan November nie…de satu film science fiction yg bakal ditayangkan…2012 judul filmnye…temanye ttg kemusnahan dunia pebila sampai waktu ngikut kalendar Mayan…namun begitu kite kena anggap ianye hanye sekadar hiburan minda jea…ttg bila hari kiamat qubra hanya Allah sahaja yg mengetahuinya…ianye maha dasyat dan amat mengerunkan...


Firman Allah s.w.t...

"Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: Bilakah masa datangnya? Katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Tuhanku, tidak ada sesiapa pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia. (Huru-hara) hari kiamat itu amatlah berat (menggerunkan makhluk-makhluk yang ada) di langit dan di bumi; ia tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut. Mereka bertanya kepadamu seolah-olah engkau sedia mengetahuinya. Katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."
(Al-A'raaf, Ayat 187)

gambaran didlm al-quran ttg detik2 kemusnahan dunia sudah nyata dan jelas…itulah antara tanda2 kekuasaan n kebesaran Ilahi…zat yg tiada permulaan dan kesudahan...

gambaran hari qiamat didlm al-quran

Wahai umat manusia, bertaqwalah kepada Tuhan kamu! Sesungguhnya gempa hari kiamat itu suatu perkara yang amat besar. Pada hari kamu melihat (peristiwa-peristiwa yang mengerikan) itu, tiap-tiap ibu penyusu akan melupakan anak yang disusukannya, dan tiap-tiap perempuan yang mengandung akan gugurkan anak yang dikandungnya; dan engkau akan melihat manusia mabuk, padahal mereka sebenarnya tidak mabuk, tetapi azab Allah amatlah berat, mengerikan..surah alhajj ayt 1-2

"(Hari itu ialah: Hari kiamat), hari manusia menjadi seperti kelkatu yang terbang berkeliaran,
"Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar berterbangan."
(Al-Qaari'ah, Ayat 4-5)

Dlm zaman skg terdpt byk tanda2 kiamat kecil dh muncul…maybe kite x peduli ngan tanda2 tersebut disebabkan puak2 skular mengatakan ianye hanye sekadar fenomena alam sahaja serta evolusi kehidupan manusia…tp sebagai umat islam…sebaik2 peristiwa yg berlaku perlulah merujuk kpd al-quran n hadith…kerana ianye delah panduan idup dan mati kita…qiamat kubra kita x pasti bila kan belaku tp qiamat kecil (maut) menunggu kita bile2 mase jea…walaualam...


Baca seterusnya...

Konsert Antara Dunia '09 - hiburan berorientasikan Islam...

Tuesday, August 4, 2009


Mlm minggu 1 ogos lepas sy sempat meluangkan masa emas bersama2 my ex-student- Umair n Afif serta kwn2 beliau iaitu Muhammad n Syahir menonton konsert Antara Dunia '09 anjuran GAMIS (Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia )...Penaja utamanye ialah Permata Hijrah bersama2 Rabbani Production (M) Sdn Bhd yg berlangsung di stadium tertutup Malawati Shah Alam..konsert nie bertemakan “Menyemarak Kebangkitan, Meneraju Ummah”…

Sy cukup2 teruja ngan ucapan alu-aluan president GAMIS iaitu sdr Mohd Dzul Khairi Mohd Noor sebelum tirai pembukaan kosert ni dirasmikan leh TGNA…ternyata karisma beliau memimpin persatuan yg berslogankan “Memimpin Kebangkitan Gerakan Mahasiswa” mmg terserlah n tepat pd wktunye…isi aluan2 beliau yg mengaitkan peranan pemuda-pemudi ttg kebangkitan islam amat menyentuh hati sy...bermula dr kisah impian saidina omar al-khatab sehinggalah buah pemikiran soekarno ttg impak kekuasaan tenaga generasi muda yg boleh mengoncang dunia...syabas wahai sdr Mohd Dzul Khairi Mohd Noor…
Suara takbir memecah suasana stadium tatkala Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat naik ke stage utk majlis perasmian konsert…muqadimah perasmian beliau amat unik serta klasik yg disampaikan dlm btk seloka pantun…bait2 pantun beliau berdimensikan aura islam sgt tinggi nilai maksudnye…ternyatalah kejujuran serta kemuliaan beliau dlm memperteguhkan syiar islam tidak pernah pudar…sesungguhnye beliau tlh mewakafkan keseluruhan hidupnye utk Islam…

Sebelum sy mengulas ttg perjalanan konsert nie ngan pjg lebar…terlebih dahulu sy ingin mengucapkan tahniah 5 star wat sume ajk2 GAMIS yg terlibat…secara teknikalnye sesuatu konsert yg bertaraf dunia camni agak mustahil direalisasikan sekiranye ilmu tidak seberapa n pengalaman langsung tiada dlm bidang industri muzik…namun begitu tiada yg mustahil ditangan GAMIS….malahan konsert antara dunia nie sgt hebat kualitinye…tahniah GAMIS krn dpt menganjurnye…kalian tlh membuktikan bahawa mahasiswa2 delah pemacu gerakan ummah…sy bangga skali…


Sebelum acara perasmian dimulakan…audion tlh disajikan ngan persembahan dr anak2 kecil bermula ngan dikir barat yg bersendikan islam serta dendangan nasyid dr kumpulan Nibras yg diterbangkan khas dr Makatulumukaramah…w/pun sy x fhm bhs Arab tp melody lagu serta suara artisnye terlalu gemersik…kemerduannye langsung tidak memberi peluang utk telinga sy menepisnye…

Perasmian tidak lengkap sekiranye tidak disokong leh gimik sesuatu pgrm…Gimik nie dizahirkan melalui montaj multimedia perasmian yg dilancarkan leh TGNA …info2 ttg matlamat serta halatuju GAMIS dipancarkan utk deria rasa audion…Mesej yg disampaikan amat berkesan dihati… mabruk!!!

konsert bermula pebila keempat2 gergasi Nasyid (Shoutul Harokah,Raihan,Rabbani n Hijjaz) bergabung utk mendendangkan lagu2 yg penuh puitis…Memuji2 kebesaran Ilahi…pastu…break antara nyanyian kumpulan2 nasyid diselitkan ngan persembahan pentomin yg menggegarkan jiwa…aksi2 pelakon bersahaja n leh meruntuhkan keegoan manusia yg terlalu cintakan dunia semata2…keinsafan tertusuk dihati para audion...

Kumpulan nasyid dr Indonesia Shoutul Harokah amat bertenaga ngan uniform saka merah putihnye…sy x tahu camne mrk menjaga penafasan serta stamina mase menyanyi sbb usia2 dikalangan mrk dh level atok2 dh…semangat juang mrk membuatkan para hadirin berdiri utk nyanyi sama2…malahan tepukan gemuruh utk mrk bergema setiap kali selesai persembahan diikuti ngan laungan Allahuakhbar leh para audion berulang2 kali…

Tiga kumpulan killer nasyid Malaysia iaitu Raihan, Rabbani n Hijjaz tidak pernah mengecewakan sesiapa…seolah2 konsert kali nie come back utk industri nasyid tanah air…nyanyian serta video clip yg dipaparkan di LCD screen menyebabkan cinta kpd islam semakin hangat jadiknye…

erm...tidak lupe gak tahniah kat crew2 yg handle sound system n talaan cahaya… sepanjang konsert nie berlangsung tiada kecacatan pd audio n visual dirakamkan...malahan kreativiti sinaran lampu selari ngan irama yg didendangkan serta ngikut rentak setiap plot persembahan sungguh mengasyikan…

Acara penutup konsert dipersembahkan secara medley leh sume artis2 ngan lagu nasyid yg bertemakan zikir kifarah...ianye dialunkan ngikut melodi ulik mayang n wau bulan ngan gubahan lirik2 memuji kebesaran Ilahi… malahan dlm lirik nie gak memberi peringatan kpd manusia ttg perlunye kebangkitan islam diperjuangkan…Peringatan sy wat GAMIS : tolong wat lagi konsert camnie eh.!!!!

p/s : gambar2 konsert leh dilihat di ruangan sebelah kiri edisi “foto sandaran artikel” diblog nie.

Baca seterusnya...

Warkah buat almarhum Ammar…sempena hari ulang tahun ke 21...

Thursday, July 30, 2009


Kelmarin tanggal 27 julai de lah birthday almarhum Ammar…kirenye usia almarhum dh genap 21 tahun…sy x pasti nape jiwa sy terpanggil2 menukil artikel wat almarhum utk kedua kalinye…sdgkan atr kami x pernah bersua muka…erm anggapkan saje ilham hati nie delah hadiah peribadi sy wat almarhum sempena hari ulang tahun kelahirannye…

Secara fitrahnye seakan2 janggal kedengaran bile kite memuji2 sifat lahiriah sosok tubuh yg x pernah kita temui…malahan riak suara almarhum pun x pernah sy ketahui…namun begitu suara hati kecil sy tetap mengatakan “pe salahnye jika sy menulis ttg jejaka yg syahid di jalan Allah?"...semoga Allah melimpahi rahmat ke atas roh almarhum lebih dr pe yg diharap kan leh beliau hendaknye…

Sy x mau disangka tersalah langkah sekiranye penulisan sy tidak menepati ciri2 keperibadian almarhum…justeru itu sedaya upaya...sy membaca berulang kali catatan dr blog teman2 sejati beliau…pe yg tercatat tergambar kemuliaan cinta seorg teman yg merinduinye…almarhum sukar dicari ganti…tiada satu seumpama dengannye…

Sy mengandaikan sekirenye almarhum masih bernyawa…sudah pasti tiada keraian menyambut usia 21 tahun sehebat remaja2 yg menjunjung dunia…permulaan usia yg menjadi kunci kebebasan dunia yg lara…disaat sebegini terbayang dr firasat sy…almarhum sdg berdoa kesyukuran bermunajat agar setiap detik kehidupannye diredhai leh Allah yg maha pemurah lagi maha menyayangi…


Seikhlas dihati kecil…kehilangan almarhum amat berbekas dijiwa sy...sebagai insan yg akan menghampiri usia Rasullulah ketika menerima wahyunya yg pertama…sy merasakan sifat2 dalaman diri sy seumpama hama jika dibandingkan ngan sifat2 terpuji almahum ketika mentarbiyahkan hati2 manusia…sifat beliau terlalu tulus n x pernah berperasangka utk berputus asa…menghargai yg tua menghormati yg muda…


Warkah buat Ammar…

Sy mendoakan agar saudara berbahagia dialam roh disamping umat manusia yg mencintai akhirat…beruntungnye sdr krn mendahului sanak saudara serta sahabat taulan menemui kenikmatan yg tiada tolok bandingnye didunia fana ini…

Sdr lihatlah dr jendela akhirat…tiada ape kelazatan di dunia yg dpt dimegah2kan…ianye hanya sekadar medan utk jiwa yg meronta2 mencari secebis ketenangan hidup…ada yg dpt menggapainya n tidak kurang pula yg kecundang dijalannya...

Kematian itu suatu yg pasti…sdr tlh mendahului sy n sudah pasti sy akan menyusuri dikemudian hari…mudah2an sdr dpt menerima sy sebagai sahabat sdr diakhirat kelak…insyaallah…

Al-fatihah buat almarhum Ammar…

Baca seterusnya...

H1N1…jgn sebarkn fitnah ttg SMSSI…plzzz!

Wednesday, July 29, 2009


Mlm semlm sy dpt call dr pegawai teknik silat daerah ttg berita penutupan SMKA Johor Jaya angkara influenza A H1N1…ekoran dr kes nie die minta sy membuat chek up di spital mersing…nie krn pd 24-26 julai…sy selaku ketua kontigen daerah Mersing tlh berada disane bersama2 enam org pelajar kite utk pertandingan silat negeri Johor…

Sy dimaklumkan de antara mangsa yg dijangkiti tlh bertugas diantara waktu2 pertandingan tersebut…erm so pd pagi tdk seluruh kontingen Mersing temasuk pelajar SMSSI tlh membuat pemeriksaan awalan kat spital Mersing krn kami mempunyai contact secara langsung dgn pembawa kes…

Di sini sy ingin ambil kesempatan utk mengucapkan jutaan terima kasih kpd para petugas2 spital Mersing terutamanye encik Jasmi krn sgt2 profesional n friendly melayani karenah kami sume…sedikit sebanyak sy dpt mempelajari nilai2 kesabaran yg de pd beliau…

Atas dasar mencegah penularan wabak H1N1 nie..sume kontigen termasuk sy diberi cuti selama seminggu kurantin di rumah…ini bukan krn sy n peserta2 silat dijangkiti wabak nie…just utk pematauan pihak spital jea…erm pe info ringkas yg sy dpt…symptom peyakit nie leh dikesan seawal 4 jam dijangkiti hingga 7 hari paling lame bergantung pd antibody individu…sepanjang wkt nie…kami kena pakai mask le…pas abis tempoh edah nie sekiranye tiada tanda2 dijangkiti kami dibenarkan bertugas semula…pelajar2 yg terlibat akan bersekolah cam biasa…


Wat pengetahuan sume…sehingga artikel nie ditulih…SMSSI bebas dr wabak nie…sume xtvt warga SMSSI berjalan cam biasa…tiada penutupan…alhamdulliah seluruh warga SMSSI sihat waafiat…moga2 Allah sentiasa melindungi seluruh warga SMSSI dr sebarang musibah…

Thnks byk2 kat sume pihak pentadbiran skewl terutama ckg Ahmadi yg amat prihatin...w/pn beliau x sampai 24 jam pulang dr Sabah tp masih sanggup susah2kan diri mebantu kami menangani situasi sebegini…sy harap gak pe yg berlaku terhdp kami tidak di eksploitasi leh pihak yg jahil ttg H1N1…tolong jgn sebarkn fitnah ttg SMSSI…plzzz!
Baca seterusnya...

Olympus u tough 8000 n nokia 2330 classic…my new twin baby...

Sunday, July 26, 2009



Olympus u tough 8000

First time sy beli camera pd thn 1990…jenama Ricoh…mase tu camera2 digital lom wujud lagi…camera nie guna negative film bile nk tangkap gambor…erm seingat2 sy pas sebulan sy beli...camera nie dh pn kena kidnap……lantaran tu cinta sy terhadap dunia fotografi trus pudar…phobia le tu…

ntah x tau camne selepas 19 thn cinta fotografi berkubur…tetiba ianye berputik kembali… Semlm sy beli camera baru kat jaya jusco tebrau…Olympus u tough 8000… maybe terpengaruh ngan khalis yg dh lame berjinak2 dlm dunia foto…secara jujur sy katakan…sy perlu blajor teknik ambik gambar yg fotogenik n berkesan bermula dr alif baa taa…sekurang2nye…blog nie akan mempunyai gambar2 tulen ttg perkembangan dunia SMSSI…


nokia 2330 classic

leh sbb skrg nie ciri2 hp dh semakin melalut compare ngan tujuan asal hp dicipta maka semlm sy wat keputusan membeli hp nokia 2330 classic yg berharga RM 288.00 utk menggantikan hp lame sy yg dh jadik arwah...sesuai ngan taste sy dlm penggunaan hp...sms n calling jea...lain2 function sy x minat langsung...sy hrp sgt2 usia hp sy nie akan menjangau 6 tahun...hu3


Baca seterusnya...

terima kasih bekas2 student SMSSI...

Thursday, July 23, 2009


Ari nie dh nk msk minggu ke 5 pas cuti penggal pertama kat skewl…hampir 3 minggu sy x de kat skewl n 2 minggu yg tersisa mebuatkkan diri sy agak sibuk skit…terkejar2 wat keje…byk mende yg sy kena qadaq balik…terutama proses pengajaran n pebelajaraan…

Sepanjang 5 minggu terakhir nie byk event kat skewl yg sy x tulih kat cni…kekangan mase de lah alasan yg paling idea yg sy leh berikan…selepas mid term nie…nampaknye xtvt yg berbentuk akademik lebih giat dijalankan…selebihnye penganugrahan yg tertunda yg tlh ditakwimkan sebelum mid term n pgrm2 bercorak motivasi serta kursus2 kepimpinan cam KESUMA…

Pe yg paling menarik dlm minggu2 nie de lah…skewl kita tlh diikunjungi leh ramai bekas pelajar terdahulu…de dr dlm negeri n de yg sdg bercuti dr luar negara…erm terima kasih krn mengingati smssi…dr kejauhan sy lihat kalian bertambah ensem2 n cun2 belaka...org dh mula jejak alam dewasa...semoga Allah memberkati idup kalian..

Ari esk n lusa n tulat…sy dikhabarkan de lagi sekumpulan bekas2 student yg masih sudi mencurahkan keringkat n bakti wat adik2 kat smssi…bagus lah kalu cam tu…x lupe adik2 kat cni…erm…tmpt jatuh lagi dikenang petah lagi tmpt bergurau senda n kena denda…byk nostalgia tu…


Pe yg sy harapkan sgt2…moga2 bakti kalian akan dikenang leh adik2 kat cni… secebis pengalaman n ilmu yg dikongsi bersama adik2 nanti akan membuatkan idup kalian sentiasa dirahmati leh maha pencipta ….sekurang2nye nama2 kalian akan disebut2 semasa mrk berdoa kehadrat ilahi…bgk le motivasi n tazkirah wat mrk semampu mungkin...

Sy doakan gak agar kehidupan kalian diakhirat kelak digembirakan leh amal2 jariah yg tlh tersemai dicni…insyaallah roh kalian akan disambut leh senyuman para malaikat pebila wat pertama kali semadinye jasad kalian ke lian lahad… erm terima kasih sekali lagi wat sume bekas2 student yg sudi mengunjungi smssi…semoga ikatan kite x terputus…sy terharu...hu3

* kalu x silap sy...ustz Jo pn akan wat haloqah kat cni pd minngu nie...trima kasih ustz...

Baca seterusnya...

Futsal Girl SMSSI bakal menggegarkan piala dunia...

Sunday, July 19, 2009
video


dh lame sgt sy kagum ngan gadis2 SMSSI nie...keayuanye...kebijaksanaannye serta ketangkasannye mmg x leh dinafikan...srikandi2 SMSSI nie merupakan benteng terakhir utk kami sume...sesungguhnye mrk sgt hebat dipentas akademik serta arena bola sepak tanah air...video diatas delah sempena karnival asrama...atas sbb exsiden nie...sume tapak futsa diseluruh dunia diharamkan guna batu bata berkuatkuasa serta merta...sakit maa...hu3

Baca seterusnya...

khatib meninggal semasa membaca khutbah...

Sunday, July 12, 2009

De segelintir org beranggapan berita nie suatu berita kecil :-

BUKIT MERTAJAM: Jemaah Masjid Lebai Hashim, Bukit Minyak, dekat sini yang mulanya khusyuk mendengar khutbah Jumaat dibacakan Basiri Jamaduin, 79, tiba-tiba tersentak apabila khatib itu jatuh terduduk sebelum menghembuskan nafas terakhir dipercayai akibat serangan jantung…

bagik sy le lak…nie satu berita besar…pengakhiran idup anak adam cam nie sgt indah…jarang anak melayu leh dpt keistimewaan cam nie dr maha pencipta…meninggal dunia pd hari jemaat + dlm masjid + berwuduk + baca khutbah + menyeru umat nabi Muhammad s.a.w buat kebajikan n tinggalkan kemungkaran…hebat ketentuan ilahi terhadap almarhum Basiri Jamaduin…erm bukankah nanti kite akan dibangkitkan seperti mane keadaan kita dimatikan?...

ajal maut tue dlm gengaman Allah…jika nyawa manusia tu dh de appointment ngan malaikat izrail…date tu dh x leh dipostpone walau sesaat pun…pe yg leh kite ikhtiar de lah mendoa agar di extend kan umur kite agar diberi kesempatan utk beramal sebyk mungkin…tp mati ttp mati…

jika sy jadik ketua editor mane2 surat khabar…sy akan letakkan berita nie besar2 dimuka depan penuh xclusif…agar pembaca berazam utk meninggalkan dunia fana nie seperti almarhum…pengakhiran idup dlm keadaan amal kebajikan sdg dilaksanakan…sekurang2nye berita ne menjadik tandatanye buat pembaca2…pe lah doa n amalan almarhum sehinggga dimuliaan leh Allah dlm keadaan kematian sebegini?…

sy berpesan atas diri sy serta pembaca2 kat cni agar sentiasa berdoa agar pengakhiran idup kita nanti dlm keadaan Allah meredhai kite…kematian di jalan yg lurus dgn kebenaran…erm bukannya cam segelintir mat rempit yg mengakhiri kehidupannye dijalan raya yg lurus…kematian yg sia2…hu3

Baca seterusnya...

sesi soal jawab dgn sy ttg PPSMI...

Friday, July 10, 2009


Siapa anda dlm konteks ppsmi?
Sy seorg tenaga pengajar matematik kat skewl…di bawah pentadbiran kementerian pelajaran Malaysia...kena ngajor math dlm bhs penjajah yg jadik isu panas dlm ppsmi nie...

Pe pandangan anda terhadap dasar negara yg melibatkan ppmsi?
Sy org gomen yg berfungsi melaksanakan agenda2 kerajaan…sy bukan lah org yg mempunyai sebarang kuasa utk menggubal @ menghapuskan sesuatu dasar kerajaan…ppsmi de lah antara byk2 dasar kerajaan yg telah diperkenalkan…sekiranye kerajaan nk membuat dasar dimana mata pelajaran matematik diajar dlm bhs german ke…francis ke…tamil ke…iban ke…bhs Sanskrit ke…sumenye sy akur sbb sebagai governtmen servant…sy hanya menurut perintah...standard org makan gaji…selagi sesuatu dasar tue x bertentangan ngan syariah…sy on jea…

Tahap bahasa inggeris anda?
Setakat nazak2 nyamuk pas kena ridsect…sy x nafikan de kalanye bdk2 tingkatan 1 lebih power english komunikasinye dr sy…

Jiwa anda x tertekan ke mase mengajar maths dlm english?
Ha3…sehingga ari nie perasaan tu mmg x de pun...lagi pun sy bukan mengajar bhs inggeris…hanya matematik yg bermain ngan angka2 n symbol…ttg ayat2 math dlm bhs inggeris lak…ayat2 tue cukup mudah...just baca je pe yg ditulih dlm buku….ttg sebutan n tatabahasa…sy main redah n blasah…pe yg penting…bdk2 akan jwp 1+3=4…bukannye = 10…

Penyampaian anda didlm kelas?
Of couse le sy guna bhs melayu…Cuma term2 n soalan jea dlm bhs inggeris..

Bagaimana respon ibubapa?
Erm….jika bdk2 sy dpt A…mak bapak mrk x kisah pun sy mengajor guna bhs inggeris ke melayu ke…mrk x tanya pun…janji anak mrk dpt A…tapi jika sy ngajor guna bhs melayu klasik pun tp anak mrk fail…mrk akan bising le…

Keputusan peperiksaan camne?
Alhamdulilah…utk PMR…dah dua tahun berturut2 sume calon dpt 100% A…utk spm lak…sumenye melepasi 95% bdk2 dpt A…melebihi sasaran yg tetapkan…

Anda setuju math diajar dlm bhs inggeris?
Erm…susah sy nk nyatakan pendirian sy sbb sy mempunyai dua pedirian yg berbeza…dr sudut penguasaan ilmu…x salah pun guna bhs inggeris…lagi pun bhs inggeris tu bhs perantaraan dunia dlm zaman nie…lambat laun…bdk2 tue nanti kena blajor gak term2 nie dlm bhs inggeris kat universiti…

ttg pendirian sy yg kdua lak…sebagai org melayu…sy le org yg paling berhak memartabatkannye…ini delah warisan tok nenek moyang sy turun termurun....warisan leluhur sy…erm kalu le mrk tu tahu sy mempelekeh2kan bhs melayu..n mengagong2kan bhs asing….sure mrk sumpah seranah kat sy 40 hari 40 mlm….

Apa pandangan anda yg terakhir?
Erm…atas dasar penguasaan ilmu…salah ke pelajar menguasai byk bhs?…sume bhs2 tue pun dr Allah gak….malahan ikon pahlawan melayu…hang tuah pn tahu byk bahasa….ttp unesco tlh membuat kajian secara scientifik...sebaik2 penguasaan ilmu maths n sains dlm peringkat asas…hendaklah diajar dlm bhs ibunda masing2 krn ianye mudah difahami…

tp kite sume mesti ingat…kalu ngajor math dlm bhs melayu pun…ianye bukan le satu jaminan bhw pelajar seluruh Malaysia akan 100% lulus….selama nie pun…ramai gak pelajar melayu yg gagal bhs Malaysia w/pun ianye diajar dlm bhs melayu…hu3
Baca seterusnya...

saya ngeteh ngan cucu sedara kat old town white coffee...

Monday, July 6, 2009


Sepupu2 sy terlalu ramai…paling tua umur die dh 60 ++…sementara yg paling muda 3 tahun 4 bulan…ade sebahagian kecilnye dh kembali kerahmatullah n de lagi yg masih dlm perut ibu2 sedare sy…tunggu bulan je nk jengok alam duniawi…nanti kalu dh kuar kat perut ibunye…bru die tahu dunia nie besh ke x besh…dunia fatamorgana…

Dlm turutan umur sepupu2 sy sebegini…secara x langsung berdasarkan hiearaki kekeluargaan…sy dh pun mempunyai berpuluh2 org cucu sedara…mrk sume x panggil sy atok…sy rase cam tua sgt le ngan panggilan camni…nanti2 le panggil sy atok pas sy dpt carik sorang nenek…insyallah...

kemarin sy gi jay bee utk follow up treatment ayah sy kat spital pakar…wkt mlm sy stay kat umah anak sepupu sy di taman setia indah yg x beberapa jauh ngan jaya jusco area pandan…just utk transit one night…anak sepupu sy nie dh de anak remaja dh…yg sulong lelaki berumur 16 thn sementara yg bongu perempuan dh darjah 5 pun…ttg pelajaran mrk lak…mmg mantap kot…(abg dpt 11 A1 sementara adik lak dpt no 1 seluruh tahun 5 utk mid term exam bru2 nie)…dulu yg abg dpt msk ke sbp tp menolak saat2 akhir…nanti terkongkong katanye…

pd mlm semlm cucu sy tu ajak sy tgk wayang kat TGV di jaya jusco…cite psl transformer 2..revenge of the fallen…tp bile sampai kat sane…tiket2 sume dh sold…sy tanye die… pesal x booking dulu…die jwp…ibu die dh call dh tp talian hotline memanjang…erm sy ckp kat die...susah2 kite download je movie tu kat gr****d...pas tu kami pun wat keputusan ngeteh kat old town white coffee di outlet shop kat jaya jusco tu…sembang2 n melalut2 isu semase…


erm…sy tanya kat cucu sy tu…camne die leh study dpt 11 A1?...just nk korek2 rahsia n petua2…die ckp die study biase2 jea…Cuma otak tu kena segar le mase nk stdy…sy tanye lagi…camne nk segarkan otak tue…die ckp kena sukan byk2…n kena tido byk2…tambahnye lagi…mase stdy…die kena dengar lagu2…kena pasang ipod…kalu wat homework…kena wat kat dpn TV…kalu x die leh terlentok...ngantok... huh!…sy pun pening ngan petua2 die nie…petua2 org muda...

die tanye kat sy…camne life bdk2 dok asrama?...leh bwk ipod x?...leh dgr mp3 x?...leh bwk radio x?...sy jwp balik…pe2 yg disebut2 tu mende2 yg dilarang sama skali…dikhuatiri mengkhayalkan pelajar2…die bagik respon ngan jawapan sy…kalu ghitu…die leh kena heart attack kalu life camtu…x leh nk study…pe2 pn sy bls balik kat die…bdk2 dok asrama tue…jantung2 die sume dr besi…gerenti x kena heart attack punye…die senyum jea…

pastu sy cite ngan die…handpone2 bdk2 x leh simpan…kot2 berlaku penyalahgunaanye…tp bdk2 asrama…nakal die nakal bijak...maybe de bdk2 yg simpan sim card…cucu sy respon balik…kalu die jadik ckg @ warden...die x kisah sgt psl bdk2 nyorok sim card…tp yg paling penting memori card…byk unrevealed secrets data kat ctu...huh!...sy mane le tahu sgt mende2 nie sbb hp sy cap ayam…x pakai pun memori card…bateri pun 3 minit sekali kong...

erm…idup zaman skrg nie…rupa2nye…seseorg atok tu kena byk blajo ngan cucu2nya…nk wat camne…zaman dh berubah…hu3

Baca seterusnya...

“quid pro quo”…hari terbuka SMSSI...

Sunday, July 5, 2009


Semlm berlangsungnye hari terbuka kat skewl utk memberi ruang kpd ibubapa memantau secara khusus keputusan peperiksaan pertengahan tahun anak2 mrk…secara umumnye sy beranggapan event nie berjalan ngan lancar serta menepati ngan matlamat yg disasarkan…tahniah kpd pihak kaunselor krn berjaya menganjurkan majlis seperti nie utk menyatukan hati guru2 dn ibubapa demi mase depan anak2 didik smssi…

Sebenarnye hari terbuka skewl x sama ngan hari berjumpa pelanggan yg dianjurkan leh mane2 pihak berkanun n swasta utk memantapkan servis mrk…nie krn kami x menjual perkhidmatan serta menerima aduan sebelah pihak shj…hari terbuka kat skewl bermatlamat lebih dr itu n ianye bertunjangkan prinsip “quid pro quo”…interaksi dua hala give n take atr ibubapa n guru…

w/pun ari nie bukanlah klimaks utk menjana kejayaan akademik anak didik smssi tp ianye amat bermakna utk mengingatkan kpd guru2, ibubapa n pelajar ttg ikrar serta akujanji semasa pendaftaran intake seketika dulu…sebagai ibubapa yg secara tulus menyerahkan tanggungjawab didikan kpd guru2 n skwel…mrk berhak mengetahui secara kolektif ttg perkembangan anak2 mrk dr segi akademik…jasmani…emosi n rohani dibwh asuhan guru2 dicni...


kpd sume student2…sy berharap sgt2 bhw kalian mengerti n memahami bhw tanggungjawab kami delah sgt berat utk merealisasikan harapan n cita2 yg kalian impikan…erm sy faham sgt2 bhw utk jadik seorg pelajar yg hebat bukanlah mudah…terlalu byk rintangan n cabaran yg perlu kalian tempuhi…Allah tlh mengurniakan kalian satu sifat kecerdikkan dlm mentelaah pelajaran serta kebijaksanaan dlm mengatur urusan kehidupan…persoalannye sejauh manakah kalian memanfaatkannye...

hari demi hari terasa terlalu pendek utk kalian mebuktikan keupayaan anugerah tersebut…pe tah lagi dgn kesibukan xtvt yg pelbagai disini…erm kekadang tu sy terlalu letih melihat kalian study x renti2…tp percayalah…kesabaran kalian de ganjaran yg menunggu …malahan ianye amat berbaloi utk kalian nikmati nanti...

utk ingatan kpd calon2 PMR 09 n SPM 09…batch PMR 08 n SPM 08…benar2 tlh menyusahkan kite sume…mrk tlh meninggalkan satu bench mark keputusan PMR n SPM yg terlalu tinggi utk kalian tandingi…sy merasakan cabaran nie terlalu perit utk kite harungi…erm…namun begitu jgn le risau sgt...kita masih de masa utk mengatasinye… sama2 lah kita berusaha n berdoa… pe2 pn…terima kasih kpd batch PMR 08 n SPM 08 krn menjadikan kite sume lebih gigih n bersemangat lagi utk memartabatkan kedaulatan SMSSI…semoga Allah merahmati idup mrk hendaknya…
Baca seterusnya...

pesilat2 SMSSI berlatih tak sampai 24 jam tp leh jadik johan keseluruhan daerah...hanya memuji...

Wednesday, July 1, 2009


Dua minggu pas cuti penggal pertama skewl…sy masih lagi lom berpeluang utk berada dlm kelas…rindu nk menatap wajah anak didik masih membara…keghairahan nk ngajor maths trus memuncak tp sayangnye ia diawang-awangan je…x de tmpt nk ditempiaskan…pe leh wat…berturut ari sy berkursus…dr jay bee hinggalah ke kay ell…idup bak musafir berkelana tp nginap kat hotel yg de star…

Pas balik dr kursus IT kat federal hotel…ari senin 22 jun sy terima surat n borang pertandingan silat peringkat daerah dr pejabat skewl…sebagai guru penasihat kelab silat…sy dh mula mengelabah puyuh…nama sape yg nk diselitkan kat borang nie nanti…nk tulih nama bdk2 form 3 yg berkelayakan…mrk de stdyton kat timotel…nk ambik nama bdk form 5…boleh ke?...borang2 nie lak kena isi sehingga esk sbb lusa sy dh kena pegi ke pontian utk kursus wasit juri silat olahraga kebangsaan…erm…lama lak tu…sampai 26 jun…sedangkan pertandingan silat daerah tu mula pd 30jun…27 jun lak sy dh wat appointment ngan toyota branch kat batu pahat…28 jun lak sy kena gi ke rompin…so ari yg ade… sehari je utk bdk latih silat…pd 29 jun...tue pn x sampai 24 jam…dh nasib badan…

Thn nie mmg x de pertandingan silat olahraga peringkat daerah…yg de jurus putera n puteri..silat tempur…n tari seni…erm… bersediakah bdk2 tue nanti…wal hal selama berbulan2 latihan silat kat skewl…hanya lian paduka je tersemat dikalbu…jenis silat2 yg dipertandingkan mrk lom arif lagi...ade ke mase utk bdk2 nie berlatih utk menjadik juara?...ati sy dh mula berkocak kerisauan…


Pd 29 jun…sehari sebelum pertandingan bermula…ckg madi ajak sy bwk bdk tgk gelanggang kat dwn serbaguna nitar…ttg nama2 peserta lak…zahin (pengerusi silat) dh pilih dh…sume kategori kite masuk…. Pe rahsia yg org laen x tahu de lah :- peserta2 yg terlibat ngan jurus wajib x reti pun psl nie…sementara peserta2 kategori laen...tercungap2 nk hafal step thn lepas yg dh nk pupus dr ingatan… pastu thn nie… first time gian nk masuk kategori silat gempur…try and error…

Pas balik dr check gelanggang…dlm kul 5.00 ptg…sy bwk bdk2 lelaki gi jumpa mail…tok guru perguruan lian paduka kat kedai jah goreng pisang…bincang2 n sembang2…erm…akhirnye kami wat keputusan muktamad…kategori jurus wajib putera kami tarik diri…nanti kalau kalah wat malu perguruan jea…lagi pun bdk2 yg nk wakil tue langsung x didedahkan ngan jurus nie…kategori laen kami masuk…main redah semacam…

Erm… dlm kul 9.00 mlm…pas bdk2 gi prep sejam…bdk2 kite mula le berlatih terkontang2 kat bilik muzik…berlajo melalui cd yg bru dpt ptg td ngan pengerusi teknik silat daerah…cedok ilmu tu skit2…selebihnye mrk byk nokok nambah guna sixth sense…janji logic…erm mula le create gerak pukul sendiri2…pe yg terlintas…tue je le yg dpt…lawan tetap lawan…

pd ari nie 30 jun…mase keputusan diumumkan…skwel kita tlh menjadik johan seluruhan daerah…dpt johan utk 3 kategori iaitu silat seni tari putra n puteri serta jurus puteri…sementara silat tempur putera dpt no 2 n silat tempur puteri lak dpt no 3…

Dr sy secara peribadi…sy nk ucapkan jutaan terima kasih n tahniah kat bdk2 nie krn sanggup nyusah2kan diri sendiri demi menjulang nama sains iskandar…erm...kecintaan mrk terhdp smssi amat bermakna utk dikenang wat generasi pelapis…hanya iskandarian shj yg mampu memartabatkan maruah smssi dgn jiwa raganye…hanya memuji…hu3
Baca seterusnya...

jika Michael Jackson tlh beriman kpd Allah…

Sunday, June 28, 2009


Pebile sy dpt tahu Michael Jackson dh meninggal dunia…automatic sy memikirkan bagaimana kaedah keluarganye mengkebumikan jasad beliau nanti…jika berite november thn lepas de lah benar bhw beliau tlh menganut agama islam…maka kaedah islam lah yg patut dipilih leh keluarganye...takdir atas dirinye mengakhiri kehidupan didunia dgn agama yg membawa kesejahteraan terhdp manusia…

MJ seorg lagenda …seseorg lagenda tu de lah genius...beliau tlh mencipta sejarah serta merevolusikan sesuatu idea yg mendahului zaman dlm bidangnya …fenomena yg dicetuskan lehnye tlh mengubah landscape hiburan dunia 360 darjah sehingga ke ari nie...jika beliau mati pun…lagendanye akan trus bernyawa di alam fana nie…sesiapa pn x leh menafikan bakat yg dianugerahi Ilahi kpdnye…luar biasa skali…

Kemuncak kegemilangan MJ mewarnai zaman pra remaja generasi sy…sy bukan le org yg taksub ngan beliau… w/pn kugiran katak dibelakang umah sy cuba mengiringi sy nyanyi lagu2 beliau…sy ttp x reti nyanyi gak …erm…pe2 pn sy amat terpikat ngan video clip serta gerak tarian beliau…tarian beliau cam robot…lenggoknye pelik tp disebalik gerak geri tue tersembunyi auranye…mmg wajar le beliau digelar king of pop sepjg zaman…


Setiap konsert yg dijayakan leh beliau amat memukau skali….tenaga beliau diatas pentas mase wat persembahan x leh dikalahkan mane2 atlet dunia...sekirenye beliau berdiri tercegat pn...dh cukup wat peminat2nye jadik histeria...kekaguman peminat2 terhadap beliau melampaui kewarasan manusia normal...seolah2 dlm dunia pd wkt tu…die sorang je penyanyi yg ade….jika wkt nie le…beliau menghembuskan nafasnye yg terakhir…sy rase de lah beberapa org peminat fanatiknye yg akan membunuh diri …cam MJ berhala bernyawa lak…dipuja2 penuh extreme…

Erm…dunia dh tahu sgt ttg scandal2 beliau…tp carik le mane2 superstar dunia yg x de scandal…mmg x jumpa punye…dh adat org yg termasyhur dlm dunia hiburan…scandal2 nie le yg menjadik minyak tanah agar api kemasyuran tu trus x terpadam…namun begitu kemasyhuran x dpt menjamin ketenangan idup sesiapa…termasuk le diri beliau…luaran shj nampak bahagia…soal dalaman penuh bergelora…menderita…

Dlm dunia nie…hanya agama islam shj yg leh memberi ketenangan jiwa kpd manusia…jika MJ tlh beriman kpd Allah…menyerah diri kpdNya…dosa2nye akan terhapus…insyallah…ketenangan yg beliau cari selama nie ketemu gak akhirnya…

pe2 pn cite… kite tunggu upacara pengebumian beliau…hanya Allah shj yg mengetahuinya…
Baca seterusnya...

Luqmanul Hakim sebagai ikon seorg bapa yg terbaek sehingga akhir zaman

Sunday, June 21, 2009


Hari nie ari bapa…nape tarikh ari nie terpilih…sy pn x tahu…sepanjang idup sy…sy x pernah memperingati ari nie w/pun ayah sy masih idup n diri sy lak belum lagi diperingati leh anak2 sy sbb sy blom kahwin…erm…sesekali membicarakan psl bapa nie rase cam besh lak…

Fitrah seseorg lelaki bile wat pertama kali menimang cahaya mata…gumbiranye Allah shj yg tahu…kalu leh nk wat cheer kat dpn baby tu …”aku dh jadik seorg ayah”…sy x pasti le keriangan tu disebabkan mendpt anugerah dr ilahi @ nk bgk tahu seluruh dunia bhw kejantanan aku tlh terbukti…pe2 pn terserah le pd nawaitu masing2…

Menjadi seorg bapa nie…terlalu berat tanggungjawabnye… amanah nie sudah pun bermula semasa menyuarakan azan kepd anak lelaki @ qamat kpd anak perempuan selepas shj anak itu merasai hirupan udara dunia wat pertama kalinye…signalnye simple jea…bapa lah org yg mula2 mengajak anaknye menuju kejayaan…kejayaan dunia n akhirat…

Allah maha pemurah n maha bijaksana…Allah x membiarkan seseorg bapa tu mendidik anaknye tanpa pedoman…difirmanNya kisah Luqmanul Hakim sebagai ikon seorg bapa yg terbaek sehingga akhir zaman…malahan satu surah sempena nama Luqmanul Hakim membuktikan pengikhtirafan jasa seorg bapa itu amat dihargai leh Allah s.w.t…Bapa le org yg sepatutnye memperkenalkan kalimah tauhid kepada zuriatnye…ironiknye ketukan pertama pintu syurga utk seseorg anak itu delah ditunjuk ajar leh bapanye…

Hakikat sebenarnye…seseorg bapa itu wajib mendidik anaknye mengenal tuhan yg menciptanye…beribadat kpdnye serta bertanggungjawab agar anak2nye tidak dimamah leh api neraka…jika nie lor amanah yg tlh disempurnakan leh seseorg bapa…insyaallah anak itu akan memperingati bapanye sepanjang masa dari dunia sehingga le ke akhirat…bukan utk sehari shj seperti ari nie…hu3
Baca seterusnya...

Perselisihan pendapat isu kerajaan perpaduan

Friday, June 19, 2009


Tn guru Nik Aziz delah seorg ulama veteran sementara Ustaz Nasharuddin lak seorg ulama muda…sesiapa shj yg bergelar ulama dh tentu diangkat darjatnye sebagai pewaris nabi…tiada ulama yg bersifat jahil samada jahil ilmu dunia n jahil ilmu akhirat…namun bgitu kedua2 ikon pemimpin parti PAS nie bukan le maksum…sifat khilaf tetap akan wujud juga dlm diri mrk dan ianye akan menjadik isu yg diperdebatkan sekiranye kekhilafan tersebut disensasikan leh pihak media yg cuba menangguk di air keruh…

dlm kemelut mutakhir nie…isu kerajaan perpaduan dh jadik pemangkin kpd bersalahan2 pendapat antara keduanye…erm sehingga ke saat nie…sy sendiri pun kurang jelas n kabur terhadap konsep kerajaan perpaduan…ianye seolah2 sebuah novel yg mempunyai tajuk yg dihighlightkan secara dramatic sedangkan isi kandungannye umpama helaian2 kertas yg kosong belaka…

sebagai org awam… sy sendiri x dpt nk membuat sebarang hipotesis samada prinsip Tn guru Nik Aziz yg patut ditaati @ buah fikiran utaz Nasharuddin yg patut diikuti sbb secara detailnye… itam putih kerajaan perpaduan nie lom diterjermahkan lagi dlm sebarang btk perjanjian bertulis…tiada syarat2 piagam yg ditetapkan…ianye masih omong-omongan shj n x lebih drpd itu….

Lipatan sejarah tanah air kite tlh membuktikan bhw peselisihan politik antara kaum tua (didefinisikan kpd ajaran-ajaran daripada syeikh-seikh tariqat yang tumbuh dengan banyaknya selepas kejatuhan Baghdad) dgn kaum muda (satu gerakan aliran reformis di peringkat dunia yg dipelopori leh Jamaluddin al-Afghani…Sheikh Muhammad Abduh…dan Rasyid Redha) bukan le perkara baru…dan sekarang nie sejarah itu berulang kembali dlm zaman dan isu yg berbeza tp masih dlm plot penceritaan yg sama…sekadar perselisihan pendapat..


Secara asasnye…percanggahan pendapat antara ulama delah letusan2 kecil yg membawa kerahmatan n keuntungan kpd sesiapa shj sekiranye ia dibincangkan secara berhikmah…dlm islam perselisihan nie merupakan perkembangan intelektual yg patut disuburkan selagi ianye tidak bercanggah dr segi akidah…still berpaksikan Al-Quran n Hadis...namun begitu sekirenye perselisihan pendapat nie tidak diurus ngan baek maka ianye leh mendatangkan porak peranda lak...

pe yg sy tahu…isu kerajaan perpaduan nie tidaklah tertakluk atas perinsip2 akidah n syariah…ianye setakat dlm lingkungan elemen2 strategi politik kepartian...dari segi adatnye strategi politik perlulah fleksible ngikut keperluan semasa....erm dlm isu2 sebegini…x wajarlah mane2 pihak membuat sebarang spekulasi tersendiri ngikut emosi…pe2 pun kalu nk bagik pandangan skit2 tanpa memudharatkan ukhwah tu x de salahnye...

Dr segi teknikalnye lak…elok sgt lor golongan2 ulama nie tidak mempublish pendapat2 mrk ttg isu nie secara terbuka selagi belum diputuskan dlm majlis syura krn ianye leh membawa kpd kekeliruan ummah…lagi pun x sume pengikut2 mrk bijak membuat komen yg bersandarkan kpd hujjah pengetahuan agama n pengalaman politk yg mantap…entah2 muqqadam pun lom khatam lagi…tarikh kemerdekaan Negara ngan penubuhan Malaysia pun selalu confused…

erm...pe yg sy paling takuti delah…org2 munafiq akan mengambil kesempatan merakamkan isu2 nie menggunakan kamera digital mrk utk menayangkan photo2 berselisihan pendapat ulama tersebut kpd umat islam yg iman die masih suam2 kuku dan org2 kafir yg bru nk berjinak2 dgn agama Islam...pe tah lagi photo2 nie akan diedit sedikit ngan menggunakan installer grahfic hasil ciptaan syaitan n iblis laknatullah...hu3
Baca seterusnya...

Pura-Pura Adanya

Sunday, June 14, 2009


Yang ku ingin lari dari dia
namun jauh darinya ku merana
ingin melupakan teringat jua
dan ku ingin membenci dirinya
namun pasrah cintaku baginya
jauh tapi dekat, dekat tapi jauh
adanya...

Kumenangis karena dia
kutertawa bahagia karena dia
ku bersedih karena dia
ku mendesah kenikmatan
karena dia...

Dan yang ada tulus dia menyinta
dan menyayang diriku setulusnya
setia dalam kata, setia dalam rasa
dan adanya karena tata krama
menimbang perasaan hal sesama
tertekanlah hati
timbul pura-pura adanya...

Baca seterusnya...

Kehilangan putera terbaik Malaysia - Almarhum Ammar Zulkifli



Sy x pernah berjumpa beliau…first time mengenali beliau semasa sy membaca catatan blog dibawah pengendalian beliau beberapa bulan dahulu...w/pun beliau jauh lebih muda dr sy tp sy amat kagum ngan tazkirah n pandangan beliau dlm setiap entry blog beliau "Dalam Jiwa Hamba"...

Jiwa beliau amat sensitive terhadap nur islam…penulisan beliau amat manis utk dihayati…skrg nie jasad beliau tlh pun bersemadi dipangkuan asal usul kejadian manusia…tanah…namun begitu rohnye tidak kesunyian… ianye digembirakan oleh malaikat2 yg menyambut beliau…malahan amal ibadat beliau menjadi teman setia yg sentiasa mengharumkan nama beliau di alam bazarkh tu…insyaallah

w/pun prospek kerjaya beliau nanti akan bergelar bakal seorang doktor tp keperibadian beliau x skali2 menggambarkan gelaran tersebut menjadikannye seorg yg tenggelam punca…kerendahan hati beliau amat sy sanjungi…
catatan beliau dlm blog ttg bakal kerjayanye sebagai doktor "Kerjaya doktor itu hanyalah alat kita mencapai tahap perhambaan yang dimuliakan Allah disisiNya.Saya ulangi, doktor itu alat untuk menyelami jiwa perhambaan kepada Allah! Gunakanlah ia sebaiknya!"

Utk membentuk seorg pemuda berjiwa seperti beliau amat sukar…Untung kedua ibu bapa almarhum yg berjaya mendidik serta melaksanakan amanah Allah dgn cara yg paling sempurna…Tahniah juga wat para guru2 almahum krn pernah dikurniakan seorg anak didik yg berjiwa kental n manja dgn perjuangan Islam…Kpd sahabat2 beliau pula…ikatan teman sejati tu nanti akan bersambung di syurga firdausi….

Almarhum Ammar bukanlah seorg yg tlh mencipta nama besar dinegara kita…tp catatan2 diblog beliau pantas kita mengenali bhw beliau delah seorg anak muda yg amat mencintai agamanye dlm dunia remaja yg penuh dugaannye…Kehilangan mujahid muda nie merupakan kehilangan sebutir permata yg layak dianugrahkan gelaran putra terbaik Malaysia….

Seandainye almarhum masih idup..ingin skali sy bertukar2 pendapat ttg misi n visi perjuangan beliau…tp Allah lebih menyayanginye…

allahummaghfirlahu warhamhu wa'afihi wa'fu'ahu..semoga roh almarhum ditempatkan bersama para solihin, syuhada' wan nabiyyin..

"Jiwa mereka yang hangat cintanya mencari akhirat. Laksana anak-anak akhirat...melihat dunia dari jendela akhirat"- petikan kata2 keramah Muhammad Ammar Zulkefli

blog Almarhum : Dalam Jiwa Hamba
tribute for almarhum dr para sahabat beliau :
komuniti perubatan
criestz
lurv4Allah
.: Ini Amad Pesan :.

Baca seterusnya...