tahniah kerana sahut cabaran (PMR 2008)

Tuesday, December 30, 2008


Keputusan peksa PMR 2008 dh diketahui…debaran yg ditanggung hampir 2 bulan 15 ari dh reda dh…pe yg diusahakan…itu le yg dituai…alhamdulilah…keputusan berpihak pd kite dgn gred purata 1.10 berbanding ngan tahun lepas 1.13…

Dikesempatan nie…ingin sy ucapkan jutaan tahniah kpd sume pihak terutama calon2 seramai 79 org tu…usaha gigih..menghempas pulas yg tidak pernah mengenal penat lelah serta disulami ngan doa kehadrat ilahi menghasilkan keputusan yg cemerlang sekali….

Tahniah sekali laie krn calon2 sudi menyahut cabaran dr sy serta guru2 yg lain…terima kasih gak krn menghayati nasihat drpd ibu bapa yg tercinta…akhirnya kite mendapat 42 org straight A dn 23 org 8A 1B…

Analisis mata pelajaran mendapat A
Bahasa Melayu : 100% [79 org]
Matematik : 100% [79 org]
Pendidikan Islam : 100% [79 org]
Kemahiran Hidup 1 : 100% [39 org]
Kemahiran Hidup 2 :97.5% [39 org]
Geografi : 96.2% [76 org]
Sains : 92.41% [73 org]
Sejarah : 91.14% [72 org]
Bahasa Inggeris : 79.75% [63 org]
Bahasa Arab : 68.35% [54 org]

Ranking sekolah terbaek negeri Johor [ berdasarkan peratus Gred Purata Sekolah- Straight A]
1. sekolah Tun Fatimah - 1.03 [84.7%] - (8A)
2. Sekolah Sains Kluang -1.05 [77.05%] - (8A)
3. Sekolah Sains Kota Tinggi-1.07 [65.12%] - (8A)
4. Sekolah Sains Sultan Iskandar -1.10 [53.12%] - (9A)

w/pn sekolah kite berada ditempat ke-empat tp dlm ati sy...sek kite tetap berada ditmpt yg pertama...sepatutnye saingannye ialah sek yg bdk2 die ambik 9 matapelajaran (straight A)...bukannya 8 mata pelajaran (straight A)...x kisah le pe org nk kata...tp pe yg sy nk kata...sek kite berada dlm kelasnye yg tersendiri....Menang dgn cukup bergaya n bermaruah skali...of course sy merasa amat bangga skali menjadi warga smssi...

Diharapkan utk tahun baru hijiriah nie serta tahun baru masehi yg tinggal laie 2 ari...tanamkan le azam berganda...erm paling penting jgn jadikan ting 4 nanti sebagai honeymoon year sampai akhir tahun..padah nanti menunggu...sesungguhnye cabaran upper form lebih berganda hebat laie rintangannye...penutup bicara sy...tak sia2 jika sudi menerima cabaran yg menguntungkan utk diri sendiri serta org2 yg disayangi....hu3
Baca seterusnya...

original trilogy landslide highland towers

Friday, December 12, 2008


Ari nie genap 15 tahun highland towers berlaku…sebelum tue bukannye x de musibah @ mala petaka terjadi kat negara kita…dh banyak dh…Cuma tragedi ni dikenang disebabkan suatu peristiwa yg ganjil n x pernah langsung terlintas dipikiran manusia…satu mercu bangunan kediaman elit yg kukuh n gah tetiba sekelip mata je tersembam kat tanah n tlh mengorbankan 48 nyawa termasuk lor anak bekas timbalan perdana menteri mesia…carlos musa itam…

Sy x dpt lor mengikuti perkembangan tragedi nie secara berterusan di kaca tv memandangkan wkt tu sy sdg berkursus di maktab perguruan…w/pun rtm de wat lintas langsung tp kekangan serta kepadatan xtvt kursus menyebabkan sy hanya menatap berita di akhbar n info berita tv lewat mlm jea

Kesimpulan dr sy cukup ringkas…disebalik musibah tersembunyi byk hikmah…pe yg pasti tragedi demi tragedi melibatkan tanah runtuh terus berulang menjadi satu original trilogy landslide yg masih belom de penamatnye…


Ironiknye 5 ari sebelum genapnye 15 tahun peristiwa nie berlaku..negara kite dikejutkan laie ngan kisah 14 banglo tertimbus di bukit antarabangsa…lebih kurang 1.5 km dr tmpt tersungkurnye highland towers tue…

Tetiba shj dlm mase beberapa ari nie…dlm fikiran rakyat mesia hanye satu…runtuhan tanah yg menimbus 14 buah banglo…jadik x pelik lor jika pe2 cite yg de relate ngan landslide nie trus jadik perhatian media mainstream hatta sekawan babi kat timbunan sampah berhampiran tmpt kejadian...janji komersial!!

semenjak kejadian 6 disember hingga lor skrg...sana cini kedengaran bercanang2 suara samada org de kuasa n x de kuasa…org2 akademik…org2 kampung dr gunung ganang serta persisiran pantai…org setinggan hingga lor yg de penthouse membicarakan isu nie...bagaimana terpinga2 nye media wat laporan…begitu gak ngan mrk…

Ade segelintir manusia yg wat argument menyatakan kejadian yg berlaku krn derhaka kat alam semulajadik…de yg cakap sbb manusia byk wat dosa…de gak yg tempiaskan tragedi nie dlm perangkap politik dan termasuk lor statement paling sengkek yg kata org2 kat sane bodoh krn beli umah kat ctu…

Dari mata kasar kite…mudah skali kita kata bhw x perlu nk jaga sgt ttg idup mrk tue…ranap sebuah… 2 @ 3 umah laie ada kat tmpt lain …dlm soal nie x perlu lor keegoan miskin kite tu menonjol sgt…kesiani lor mrk…trauma kejadian…kehilangan nyawa…bukannnye leh diganti ngan wang ringgit…mrk sume manusia biasa…sedikit sebanyak kite bantu lor mrk w/pun ngan sepotong doa…mrk skrg dlm kesusahan jiwa n mental...

Jika doa pun kite x mampu wat…sekurangnye2 kite kena tafakur lor jap..seandainye musibah sebegini melanda kite..de kah kita mempunyai kekuatan kesabaran n ketabahan seperti mrk?...hu3
Baca seterusnya...

catatan cinta versi nagaliar

Friday, November 21, 2008


Lumrah manusia dibekalkan ngan benih cinta dlm kehidupan mrk…cinta mencintai de lah satu anugerah yg x ternilai…persoalannye cinta setiap manusia nie x same…tiada ukuran yg leh dibanding bezakan...ceritanye tetap x sama...

Dunia remaja x dpt dipisahkan ngan cinta monyet…cinta pertama...kekadang tu sy cukup keliru penggunaan istilah nie..pe kaitan cinta ngan monyet?...pe tah laie dlm dunia percintaan monyet tiada istilah cinta manusia…kalu sy tanye monyet pun wat bazir air liur jea...monyet mane tahu bahasa sy dan sy x tau bahasa monyet...kalu sy wat simbol love pun...sure die garu2 pale die...x faham lor tu...

Adakah cinta dunia remaja tue satu aliran yg wajar diikuti?..adakah ianya satu perasaan yg mesti diluahkan sebagai manifesto perlambangan mengenal erti dunia kehidupan?...sy rase tidak sama sekali…cinta tak leh menjadi satu platform ikutan…ianye x leh dipaksa2 sbb kemunculannye tidak diduga…kemusnahannye tidak di pinta…


Pe beza cinta remaja ngan org dewasa?..perasaan cinta x mengenal usia…tidak mengenal darjat n paras rupa...erm..x semestinye bile org dewasa bercinta maka ianye lebih sempurna…kalu percintaan pertama tu dihujung usia remaja…taraf percintaan tu same jea level ngan bdk yg bru pandai mengeja c.i.n.t.a…Cuma pengalaman idup je yg membuatkan cinta tu bersifat lebih bertanggungjawab…

Dari dahulu laie..kisah cinta klasik telah melampaui sempadan benua…kita pernah dengar kisah romeo n Juliet…kukuhnye cinta layla n majnun…cinta uda n dara yg merentasi nusantara…kisah2 nie sume melambangkan cinta sejati…tp benarkah ada cinta sejati?...kalu setakat bermain kata2…maybe jawapanye ya..tetapi jika diterjermahkan ngan perasaan jiwa lelaki…macam tipu jea istilah tue…naluri lelaki!!!

Terdapat byk jalinan bahasa dlm naskhah cinta nie…de cinta terlarang...cinta buta…cinta berahi…cinta hampa…tp istilah setakat istilah jea…org yg membaca istilah tue x merasa pe2 pun tp org yg menanggung je yg tau…merana dlm nikmat…

pujangga cinta de menyatakan buang emak buang sedara krn kekasih hamba turutkan...bagik sy lor...cinta nie dinamakan cinta bangang...mane mungkin makhluk paling mulia dlm diri kita..kena reject cam tu jea angkara cinta kekasih yg bru kenal 2 @ 3 bulan...ade gak manusia bile dh kemaruk cinta...teman sejati diabaikan cam tu jea...sy labelkan cinta nie cinta bodoh lor...x kan dlm dunia nie nk tumpukan kat kekasih tu 24 jam...keje gile!!!

Khayalan dunia percintaan nie seolah2 tiada kesudahan bila melody lagu di dendangkan…ianye bertambah2 asyik bila filem lak dijadikan medium utk menzahirkan perasaan unik nie…leka seketika…kekadang tue dlm cite kartun pun…manusia leh terpesona…mane tak nye…dlm cite lion king…singa sama singa bercinta…manusia yg x bercinta pun leh terbuai lena…hebatnye aura cinta…

dlm usia manusia menjejak dewasa...pelbagai teori n praktikal ditempuhi dlm alam percintaan...sape pun pilihan mrk ke jinjang pelamin nanti...cinta yg tetap abadi dlm ingatan tetap cinta pandang pertama...

Sepatutnye catatan cinta nie ditulih leh org yg sdg hangat bercinta…baru lor de umphh…leh sbb perasaan cinta sy masih laie tergantung kat taman babylon maka sy anggap catatan cinta nie setakat bernafas dlm lumpur jea…hu3
Baca seterusnya...

disebalik tabir keje tok mudim

Monday, November 17, 2008


Bdk2 dh cuti panjang dh…sebulan lebih tue…biasenye cuti2 cam nie byk event bersejarah dlm idup manusia…antaranye majlis kahwin…kahwin…kahwin…pe2 pun okay gak pilih bulan nie kalu nk kahwin…musim tengkujuh...x susah2 nk honeymoon kat Cameron highland @ kat genting…save budget...

laie satu event yg jadik senonim ngan cuti sek ialah berkhatan…dlm konteks klinikal…setakat potong foreskin tue jea.. tp dlm konteks agama n budaya melayu…byk cite n hikmah disebalik tabir keje2 tok mudim nie…

bru2 nie sy terperanjat puyuh lak…bile de sorang bapa…mengatakan ari nie anak die nk berkhatan seramai 3 org…di pikiran sy terbayang lor budak2 berusia antara 10-12 tahun…tp ternyata pendapat sy meleset…umur anak die tu delah 17thn…15 thn n 14 thn…

tgk raut wajah org tu de r lebih kurang 65 tahun…org melayu pure…rasenye die lebih melayu dr sy…tp pesal dilengahkan2 upacara berkhatan?...camne amal ibadat anak2 die tue?...

dlm budaya melayu…putaran majlis kaum lelaki melayu bukannye banyak sgt…selepas majlis marhaban cukur rambut sebulan dilahirkan …nie le majlis yg dinanti2 leh setiap lelaki melayu sebelum menamatkan zaman bujang…erm majlis berkhatan...

pd mase sy dulu majlis berkhatan dikire meriah gak le…de wat majlis qatam kuran…dpn tu de pulut kuning…dok atas pelamin sorang2…pas tu wat doa selamat le skit2…seminggu pas tu bru le sy dikorbankan utk mendapatkan visa joint org2 dewasa solat jemaah…erm sebelum nie…tmpt sy kat seat belakang jea…

ari nie kaedah peralatan dh canggih dh…siap guna laser laie…kalu x pun guna smartklamp…ttg teknologi mase sy berkhatan tue…still laie peralatan tradisi…pe yg pasti bukan kapak lor…prosedur die simple jea…dok atas btg pisang..kunyak sireh skit2..tarik nafas...zipp zapp…pas tu bagik senyuman manis kat tok mudim…lega!!!

sakit?...ilang akal le kalu x sakit…kalu nk bayangkan..cam kena pijak gajah lor…maybe nie satu pengorbanan kecik utk agama…erm...pe yg sy ingat...pas tu de le org tua bisik2 kat sy..bermula le zaman gatal2 utk org lelaki…tp sy x ambik pot pun…x fhm mende2..kecik laie…

simbolik?...sy rase upacara berkhatan nie mmg simbolik…bagik sy…kebersihan de lah permulaan segala2nye manakala pengorbanan de lah sebahagian drpdnye…ttg hikmahnye pula…tanye le tok mudim sbb tu mmg keje die…hu3
Baca seterusnya...

laman chat tv

Sunday, October 5, 2008


Sy x pernah berchating guna media tv…bukan soal bazir masa tp sy x reti wat…kalu sy reti pun…sy x wat gak sbb bazir duit jea…sy pun bukan kemaruk sgt kat karpet tue…sekali sekala je baca…rasenye x sampai 5 minit kot…laie pun byk laie cite menarik yg sy leh tonton kat pakej langganan astro sy…

Seminggu sebelum raya..sy terkejut puyuh gak bila de terbaca msg ganas2 n lucah2 kat screen karpet chating tue…kebanyakknya lebih kepada urusan jual beli sex secara system barter…suka sama suka…masing2 menawarkan diri secara sukarela…bukan setakat pasangan unisex , malahan chater yg berselera songsang pun ramai gak…

Sy x tau camne penapisan nie dilakukan oleh pihak penerbitan…adakah keuntungan koperat yg diutamakan @ gejala sosial nie hanya dipandang sinis sahaja…rasenye pihak SKMM (suruhanjaya komunikasi n multimedia) perlu lah bertindak segera…pe tak nye hanya bermodalkan 70 sen utk satu msg…pintu maksiat dh pun terbuka ngan luas sekali…

pebila sesuatu info tu ditayangkan dikaca tv…maka range penonton tu x terbatas ngikut peringkat usia..petah laie konsep laman sembang nie jadik kegemaran remaja2 seawal 13 tahun…sy x nk ungkit ttg gelojak jiwa remaja yg x konsistant n serba serbi ingin tahu n mencuba tp menyiarkan msg2 sebegini sangat bahaya utk masa depan remaja kita…sekali dah terjebak dlm dunia sex…sgt ssh kembali kepangkal jalan…kalu kembali pun dh cacat cela dh akhlak mrk tue…dh x de dara n teruna laie...hu3
Baca seterusnya...

salam eid ul fitri 1429 Hijiriah

Monday, September 29, 2008


Ari raya eid ul fitri menjelang laie…dlm usia sy sebegini rasenye suasana camnie x de lor excited sgt nk sambut…sekadar memenuhi dua perkara utama jea…solat adil fitri n ziarah pusara…pastu laien2 kemeriahan x terasa pe2 pun…benarlah bagaikan dikata…suasana raye nie…hanye kepunyaan kanak2 n artis jea…maybe mrk berlebih2 dlm urusan nie…utk sy yg single n still available nie…ari raye x de makna pe2 pun…biasanye disambut ngan suram jea…sebenarnye sejak tahun 1990 dh rase sebegitu dh...

semlm...ari nie...esok n lusa…anak2 diperantauan yg mencari rezeki di kota berpusu2 pulang ke kampung halaman…belut pulang ke Lumpur…meraikan hari kebesaran islam bersama2 sanak saudara serta sahabat taulan yg dh lame x berjumpa…sy doakan mrk sume selamat dlm perjalanan…jgn ada tragedi di pagi raya…ayah bonda tunggu kepulangan anak2 dgn harapan tp jasad terbujur kaku lak yg disambut…sedey!!!

Buat anak2 didik sy yg jauh terasing dibumi orang..diharapkan jgn lor bersedih ati beraya diperantauan…mmg sayu di ati mendengar takbir raya tanpa org2 tercinta disisi…pe tah laie dipagi2 raya x dpt mengucup tangan ayahnda n bonda…semoga tabah n cekal menghadapinye…

Kepada anak2 didik sy yg sdg berjuang utk PMR n SPM…raya tahun nie bersederhanalah…suasana seminggu beraya tidak sekali2 menjejaskan peluang serta tanggungjawab besar sekembalinye kalian ke sekolah…peperiksaan menanti anda…namun begitu jangan lor terperosok lak dlm bilik bile tetamu2 dtg..raikan lah mrk sume...kenal2 lor sedara mara n jiran tetangga tue...

Dikesempatan ini..sy ingin menyusun sepuluh jari memohon kemaafan sekiranye tersilap kata..terkasar perbuatan buat seluruh warga smssi serta sesiapa sahaja yg mengenali diri ini…akhir kalam…maaf zahir batin dr sy untuk kalian...hu3
Baca seterusnya...

nostalgia malam 7 likur era hujung 70 an...

Thursday, September 25, 2008


Nostalgia hujung2 70 an…bila dh nk masuk mlm 7 likur nie…suasana kat kg sy dh jadik cam las vegas…tp bukan ngan cahaya neon…sekadar pelita2 je memeriahkan suasana pd wkt mlm...erm...mase tue lom laie mercun diharamkan…laie pun x kedengaran lansung de bdk2 putus jari ke...kaki ke..pale ke akibat main mercun...maybe saluran informasi yg terbatas..kalu x pun..bdk2 mase2 tue terlalu profesional bermain mende alah nie...leh sbb tue jualan mercun berleluasa...tiada sekatan...cam2 mercun jual kat kedai…dr bunga api..hingga lor mercun ular…berbelit2 kuar abu die ngan asap yg menusuk jiwa…

Pd era tue…bdk2 nk balik umah kul bape pun…mak bapak x kisah…nk main tanglung keliling kampong ke…nk main polis santri lame2 pd wkt mlm...no halnye...laie pun mase bulan posa..sume suku sakat saitan iblis kena ikat...kena pasung...so kite org gerenti selamatnye…erm mase tu tv kaler itam putih…cenel pun setakat dua jea…so x ghairah sgt lor nk nonton tv…main kat luar umah laie besh…

Dulu2 pernah gak sy ngan kakak kongsi modal…jadik taukey tikam…setiap cerbisan kertas dicabut..kita jual 5 sen jea…tp mase bdk2 dulu.. x tau lor mende nie termasuk kategori judi…member2 jual..kite pun jual gak r…nk kata untung x gak…balik2 modal pun x gak...Kalu bab bunga api nie…mercun roket lor jadik idaman…kalu x pun mercun das…berdas2 kuar..warna-warni…kire dulu2 mercun camnie dh dianggap mewah sgt2…

kalu mlm2 nk kat raye nie…mak abah ajak gi bandor..jln kaki jea…tp umah sy x jauh dr penambang sampan..sy sekeluarga naik sampan r…bayor 20 sen sekepala...shotcut drpd berjalan kaki ikut jambatan...dlm mase 15 minit jea sampan tu dh take off kat pasar lame...kire meriah gak r tgk sinaran lampu bergelombang kat atas permukaan sungai…

bila dh sampai kat pasar lame tue...riki2 r cari kedai pakaian...jalan raya kat bandor lak x bz mane pn...de lor 5@6 buah kete lalu lalang...kalu setakat nk jalan stail minah jepun pakai kimono..leh sgt r kat tengah2 jalan raya...lupa lak nk cakap...mase zaman tue...kete lembu still aktif laie...beca pun banyak berkeliaran kat jalan raye...syok maa...

Bila nk beli kasut raye lak...sure carik kedai bata…kire kedai kasut paling mewah mase tue…beli sepsang jea..tp mase nk ngetest tu berjam2…walhal design die..pi mai..pi mai tang tu gak..de lor dua tiga jenis…tp bile dh beli tu…rase bangga sgt2.. x sabor2 nk melaram pagi raye…

Kalu mlm2 tujuh likur nie…suasana meriah kat kampung dulu2 mmg hebat sgt…kemeriahan setahun sekali…tp zaman skrg nie..cam hambar jea…bdk2 zaman le nie…mlm2 7 likur…kalu x ngadap ps2…ngadap cenel 611… cam x de sentimental value…kalu main bunga api pun...mak abah mesti jadik bodyguard x bergaji....x besh langsung…hu3
Baca seterusnya...

mansuhkan ISA

Monday, September 15, 2008


Ari nie 3 org rakyat mesia kena tahanan ISA…Mereka ialah Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok; pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan wartawan wanita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng…rasenye mengapa mrk ditahan udah terjawab dlm akbar2 mainstream pagi nie…samada alasan tue konkrit @ x…mrk dh kena tangkap dh…Ape tu ISA?...adakah ianye masih valid utk Negara berpelembagaan?...setiap pembaca mempunyai argument tersendiri…de pro n kontra…

1. Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (Lazimnya dikenali sebagai ISA, iaitu akronim nama bahasa Inggerisnya, Internal Security Act) merupakan undang-undang tahanan pencegahan yang sedang berkuatkuasa di Malaysia.

2. Sesiapa pun boleh ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang dijangkakan mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya.

3. Semenjak tahun 1960 apabila Akta ini dikuatkuasakan, beribu-ribu orang termasuk ahli kesatuan sekerja, pemimpin pelajar, aktivis hak buruh, aktivis politik, golongan agama, ahli akademik dan aktivis badan bukan kerajaan telah ditahan di bawah ISA.

4. ISA digunakan secara konsiten terhadap mereka yang mengritik kerajaan dan mempertahankan hak asasi manusia.

5. Kuasa mutlak telah diberikan kepada Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri membolehkan beliau menangkap sesiapa pun, tanpa merujuk kepada mahkamah.

6. Seseorang yang ditahan di bawah ISA semasa 60 hari pertama tidak dibenarkan berkomunikasi dengan dunia luar.Tambahan pula, peguam dan ahli keluarga tidak dibenarkan melawat orang yang ditahan semasa tempoh awal ini.

7. Penyeksaan dilaporkan menjadi sebahagian daripada kehidupan harian tahanan ISA. Mereka yang pernah ditahan menyatakan bahawa mereka telah didera secara fizikal dan mental yang termasuk salah satu daripada senarai ini: pukulan, penanggalan pakaian, soal siasat 24 jam, ketidakbenaran tidur, ancaman bunuh, ancaman deraan fizikal pada ahli keluarga termasuk ancaman rogol kepada anak mereka. Juga, tahanan diletakkan secara individu dalam sel penjara kecil tanpa cahaya dan udara, dalam yang dipercayai menjadi sel tahanan rahsia.

8. Disebabkan sifat ISA yang tidak berperikemanusiaan, beberapa pertubuhan hak asasi manusia dan parti pembangkang telah mengritik Akta ini dan memanggil pemansuhannya.

9. Beberapa parti politik pembangkang termasuk Parti Tindakan Demokratik (DAP)dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah menyatakan bantahan mereka terhadap ISA. Ramai diantara pemimpin dan ahli terkenal mereka yang telah ditahan di bawah ISA termasuk Lim Kit Siang, Karpal Singh dan Lim Guan Eng dari DAP dan Anwar Ibrahim dari PKR...

Erm...pendapat peribadi sy lak...ISA nie mmg x valid langsung dlm urusan pentadbiran idup manusia...x kira lor sape pun kena tahan sbb setiap manusia tue berhak utk diadili n menerima pembelaan sewajarnye...jika mrk benar2 terbukti bersalah...mmg patut mrk kena hukuman...jika bukti tidak mencukupi...wajar mrk dilepaskan...dlm soal ini...ISA wajar dimansuhkan...

simple calculation : sesungguhnye hukum hudud gak the best...hu3
Baca seterusnya...

Agenda 911-memusnahkan tamadhun islam

Friday, September 12, 2008


September 11…Semasa berlaku peristiwa nie…sy sdg makan mlm luar…tetiba de kuar headline kat tv kedai makan tue…amerika kena attack….pastu bertubi2 info kat horizontal scroll dikaca tv ttg kronologi tragedy nie…cam2 rumusan idea spontan muncul satu persatu…ramai yg wat ramalan pelik2…byk gak pendapat tue meleset…pe yg bakal berlaku terhadap Negara yg beranggapan mrk delah polis dunia menjadi tanda tanya…

Kesan paling tragis bagik sy atas peristiwa nie…bukanlah sbb runtuhnye bangunan WTC…pusat pedagangan dunia yg dikuasai leh org yahudi…tp runtuhnye sebuah Negara yg menjadi pusat tamadun dunia merangkap empayar yg pernah menjadi kebanggaan serta kegemilangan dibawah kepimpinan khalifah islam satu ketika dulu…negara iraq...

Pd era kemodenan iraq…maybe saddam Hussein dianggap sebahagian drp iraq…senang ckp…org kenal iraq sbb saddam Hussein…ttg peperangan die ngan iran…ttg pencerobohan die ngan kuait pdtahun 1990…kalu x pun…diktatornye pemerintahan die…kerakusan serta kemewahan idup menjadik satu…nie sume gambaran ringkas media massa terhadap iraq n pemimpinnye…tp skrg nie bukan shj saddam Hussein dah berkubur..malahan Negara iraq sendiri turut terkubur…

Bayangkan sebuah Negara islam yg satu ketika dulu pernah menjadik kiblat ketamadunan manusia lesap cam tue …alasan kemusnahan die simple jea…teori balas dendam terhadap peristiwa 911…w/pun sehingga kini..pihak amerika sampai skrg x menemui sebarang bukti yg konkrit terhadap penglibatan saddam hussien dlm peristiwa nie…kalu kita baca pertuduhan penghakiman terhadap beliau digantung sampai mati..bukannye beliau org yg mengetuai konspirasi terhadap peristiwa 911 tp atas sbb pembunuhan org2 syiah secara beramai2…

Dlm bab memfitnah serta adu doba… org2 yahudi n nesrani nie x akan tamat sampai bila2…jika kaabah tue boleh diruntuhkan pun..mrk sanggup wat…bencinye mrk terhadap islam…antara agenda org2 kafir nie delah memecah belahkan permuafakatan serta sejarah tamadun islam…bior umat islam tdk bangkit sampai bile2…

jika org2 islam x bersatu padu maka hajat serta matlamat org2 yahudi hampir terlaksana…jika pusat tamadun islam dihancurkan satu persatu maka umat islam akan terus terbelengu ngan rase kehinaan…agama yg dicop sebagai tiada menyumbangkan sebarang ketamadunan umat manusia…sume bukti2 tue tlh dimusnahkan…paling malang sekali cita2 org kafir utk melabelkan umat islam tu delah pengganas hampir tercapai…

Dlm Negara kita lak…usahkan nk bersatu padu atas urusan agama…kerjasama dlm satu bangsa melayu pun berterabur…erm sy pun x tau nk ckp pe dh…siannye umat islam di akhir zaman nie…hu3
Baca seterusnya...

bodyguard kucing

Wednesday, September 10, 2008


Sepanjang bulan ramadhan nie…demand terhadap dewan PMR sangat tinggi…setiap ari dewan nie diguna pakai utk bdk2 spm & PMR…pd wkt persekolahan bdk2 SPM sdg menduduki peperiksaan julang sementara utk bdk2 PMR…hampir setiap ptg dlm kul 5.30-6.30 ptg sy de kelas matematik…erm bukannye ngajor2 tp beri latihan n soalan berformatkan PMR sebenar…keutamaan kpd soalan2 percubaan negeri2…latih tubi yg berterusan…

Pd setiap ptg gak…dlm range wkt2 tersebut de bape org bdk2 ting 4 main bola sepak kat dataran skewl…oleh sbb dataran nie berdekatan ngan dewan PMR maka pencemaran bunyi tlh berlaku...sepatutnye bdk2 tue perlu arlert…sekurang2nye menghormati bdk2 PMR yg sdg pening pale setiap ptg utk menjawab soalan2 math…kebisingan kalian sememangnye mengganggu konstrasi mrk…sebenarnye byk laie area skewl kita leh jadik stadium bola sepak…banyak alternative lain…bukannye dataran shj yg kita ada…

Setakat nie…sy x beri pun sebarang teguran kpd bdk2 nie…saje nk tgk mrk sume nie peka ke x…sy bukannye anti org nk beriadah cuma skrg nie...tmpt tue x bape sesuai memandangkan berdekatan ngan dewan PMR…

utk maklumat pemain2 tu sume…kat tepi dewan PMR tue…sy tlh gajikan kucing sebagai bodyguard…sape2 yg ganggu bdk2 PMR nie wat latihan matematik…kucing tue akan tembak mrk sorang2…bior sunyi skit dataran tue…hu3

Baca seterusnya...

Batch PMR 2008- impian n harapan

Sunday, September 7, 2008


36 hari laie bdk2 form 3 akan menduduki peperiksaan awam “PMR”…jika dilihat kepada 9 subjek yg diambil maka kite leh wat ratio 4 hari utk bdk2 nie menguasai setiap subjek…bayangkan le satu subjek selama 3 tahun perlu dikuasai dlm mase 4 ari shj…rasenye bdk2 yg lom menguasai sebarang subjek…mrk perlukan satu keajaiban utk mencapai tahap penilaian “A”…

Dlm suasana ramadhan nie…rentak n masa belajar bdk2 tue perlu penjenamaan semula…paling penting teknik n strategi belajor kena sesuaikan ngan mase yg sgt2 limited….setakat nie…sy x melihat kesungguhan serta komitmen bdk2 nie dlm menghadapi ari2 yg sukar sebegini…jika perbandingan ngan bdk2 yg menduduki perpeksaan SPM 2008..rasenye cam langit n bumi dr segi kesedaran struggle study...persoalan yg bermain dibenak fikiran sy…adakah bdk nie tdk memahami berapa pentingnye peperiksaan PMR nie wat mrk @ mrk lalai serta tidak berminat utk mencabar keputusan PMR tahun lepas agar batch mrk lebih cemerlang laie…

Jika batch nie tidak menggunakan sisa2 masa yg ada pd tahap maksima mungkin…sy yakin utk skewl kita mengekalkan 100 % “A” utk 4 subjek pd tahun lepas akan gagal sama sekali…sy meramalkan antara batch2 yg terdahulu yg pernah menduduki peperiksaan PMR…batch PMR 2008 nie akan menduduki ranking tercorot skali…dlm mase yg sama slogan visi SMSSI “gemilang 2008” hanye tinggal impian n harapan shj...

Sempena bulan ramadhan yg berkah nie…sy harap sgt2 bdk2 nie dpt manfaatkan wkt2 selepas bersahur utk mentelaah setiap bab bagi subjek2 yg mrk tertinggal…dlm keadaan getir sebegini…mrk sewajarnye penuh yakin bhw selagi peperiksaan tue belom menjelang..peluang utk berubah tu masih ada…berhijrah lor dr attitude yg negative kepada aura yg lebih positif…pe yg pasti sy mencabar seluruh batch PMR 2008 agar membuktikan mrk sume bukanlah batch yg terburuk dlm sejarah bdk2 form 3 di smssi dlm bidang akademik…sahutlah cabaran sy nie…hu3
Baca seterusnya...

Selamat dtg tetamu penghulu segala bulan

Tuesday, September 2, 2008


Bulan yg ditunggu2 leh sekalian muslim n muslimat menjelma laie… Selamat dtg tetamu penghulu segala bulan…bagik manusia kerdil n terhad ilmunye..maybe bulan nie hanya nama n angka sahaja…tp utk org yg beriman lak terlalu banyak yg tersirat drpd yg tersurat...

Pd bulan nie…pintu langit terbuka luas utk menanti doa serta amal soleh leh umat baginda rasullulah yg perihatin n bertakwa…harapan sy semoga bulan yg dinanti2 nie akan diiringi ngan senyum simpul leh kite sume…ramdhan almubarak…ku merinduimu….hu3

Baca seterusnya...

Merdeka!...Merdeka!...Merdeka!...

Monday, September 1, 2008


Merdeka!...Merdeka!...Merdeka!...laungan keramat nie bergema laie di bumi Malaysia yg bertuah untuk menzahirkan kebebasan dr penjajahan buat kali ke 51…detik2 bersejarah nie memperlihatkan buat sekian kalinye provensi mersing tlh dipilih sebagai tuan rumah sambutan peringkat negeri jhr…mersing town kecik jea…dlm mase beberapa ari…prasarana asas utk menyambut kedatangan tetamu diluar dibina secara mengejut…landscape2 dicreate ngan cara instant…cam maggie mie…bile mlm menjelma lak seolah2 rakyat mersing sdg meraikan chrismas + depavali jea...pkk2 n bangunan bermandikan cahaya lampu warna warni...bercahaya skali...

Jika diukur ngan umur kemerdekaan Negara nie…usia tue dh leh declare tua dh…jika hayat manusia menjadi penanda aras…negara kite nie dh digelar datuk dh…dh tua bangka pun…matangnye pengalaman usia Negara kite…

Persoalannye dekah kematangan usia Negara nie merupakan jaminan serta mencerminkan modal insannye pun sebegitu?... mungkin ya..jika dilihat dr segi infrastruktur negara dn mungkin tidak jika dinilai segelintir warga Negara yg mempunyai minda kelas ketiga…ada otak tp x de akal…minda masih dijajah!...

Jika konsep penaakulan mantik diguna pakai utk menghasilkan erti kemerdekaan Negara…maka didapati coverage definisinye cukup luas…skopnye tiada sempadan…setiap anak watan berhak mengutarakan implication maksud kemerdekaan…mrk merdeka utk berhujah apa saja…itu hak mereka…utk sy lak…sy lebih selesa utk membawa pengertian nie dlm dunia skewl sains iskandar…sempit dr segi wilayahnye tp luas dr segi pengisian kemerdekaan warganye…

Sume sedia maklum bhw smssi merupakan satu wilayah autonomi yg mempunyai undang2 serta penguasanye yg dibantu leh ahli2 profesionalnye yg bertauliah…setiap warganye memiliki kemerdekaannye tersendiri…mempunyai hak utk bersuara selagi ianye tdk bertentangan akta2 serta tatatertib undang2 smssi yg telah termaktub…secara ironiknye smssi tlh diistiharkan sebagai satu wilayah yg dianggap selamat dlm erti kata kebebasannye tersendiri…

Pe yg menakutkan dlm meniti minggu2 bulan kemerdekaan nie…ada segelitir warganye yg masih tidak mengerti n faham hala tuju serta visi n misi smssi…of courselah ianye mempunyai relationship terhadap beberapa individu yg bersikap populis tanpa menyedari tlh mengamalkan undang2 rimba…sape kuat die berkuasa…siapa gagah die ternama tanpa memperdulikan hak2 kemerdekaan individu yg lain…w/pun hakikatnye tindak tanduk itu lebih bersifat “reverse psychology”…

secara peribadi…budaya2 sebegini tlh meremukkan ati sanubari sy yg selama ini beranggapan smssi merupakan satu2nye wilayah merdeka yg dpt sy berkongsi segala kasih sayang dengan seluruh warganye yg budiman…secara significantnye...trauma tragedi nie akan menghantui sy sampai bile2...

sy sgt2 berharap selepas peristiwa kelabu sebegini…seluruh warga smssi dpt membina semula reputasi maruah serta imej yg tlh tercalar berteraskan keazaman jitu sempena kemerdekaan ke 51 yg bertemakan Perpaduan Teras Kejayaan...

dari sy utk sume pembaca disini…selamat menyambut kemerdekaan negara ke 51 serta selamat menunaikan sebahagian rukun islam yg ke 5…insyaallah…
Baca seterusnya...

dicabar oleh masa

Thursday, August 28, 2008


Sudah lame sy x update artikel kat blog nie…bukannye sbb kekurangan isu @ dh x de modal nk tulih tp kerana bz ngan keje2 formal n x formal yg lain…kekadang tue otak sy jadik gatal lak nk kuarkan buah fikiran kat cni…tp sering tewas dicabar leh masa n waktu…

Mutakhir ini byk isu2 yg timbul ngan sendirinye dlm arus politik sekolah, negara n antarabangsa...kekadang tue x sempat sy nk mengarang ayat2 artikel utk mengulas ttg isu tue dh de isu baru...kalu le sy nie wartawan bebas…byk dh duit sy masuk…just bermodalkan komputer sebijik…pas tu tulih jea pe yg terlintas dlm pale…janji org paham n info tue lak dpt dianalogikan leh pembaca…dh kire okay dh…

Antara artikel2 sy melibatkan isu2 semasa yg x sempat sy nk update kat cni ialah :

1. ziarah ex-senior2 batch 2005…2006 n 2007- tajuk : “sireh pulang ke ganggang”
2. olimpik di Beijing-tajuk :“ kekuatan minda & kecekalan jiwa”
3. 8 ogos 2008 - tajuk : “ ada ape pd angka”
4. solat hajat – tajuk “ perkenankan lah hajat kami”
5. cuti sekolah bermula laie – tajuk :“ sehari ibarat seminit”
6. sumpah laknat - tajuk : “ bala n rahmat”
7. rega minyak turun tajuk - : “ banyak tuee”
8. geogia n Russia tajuk - : “ pembunuhan keturunan adam”
9. UITM tajuk - “ mahasiswa n AUKU”
10. maha 2008 – tajuk “ reality n fantasi petani”
11. tunas bestari - tajuk “ didikan corp utk new generation”
12. studyton seri Malaysia tajuk – “ matlamat tak kesampaian”
13. pematang pauh - tajuk “ bak pauh dilayang”
14. buli – tajuk “ berikan saya secangkir kopi”

secara peribadi sy mintak maaf byk2 krn sume artikel2 diatas x dpt sy update kat blog nie……setakat nie utk urusan peribadi sy pun x sempat sy nk sempurnakan ngan baek...bukan krn masalah pengurusan masa tp cabaran masa itu terlalu hebat buat sy…hu3
Baca seterusnya...

sampan n pendayung...

Tuesday, August 5, 2008


Minggu pepeksaan datang laie…sane sini bdk2 kumat kamit hafal formula..kalu x pun kepit buku ke hulu ke hilir…ngalahkan pengantin bru lak…minggu nie de 2 jenis pepeksaan yg berjalan serentak…pepeksaan percubaan pmr & spm n ujian selaras dua tuk bdk2 form 1, 2 & 4…kekadang tue letih sy tgk gelagat bdk2 nie…sian pun de gak…tp nk wat camne…sekadar simpati dr luar jea…sampan dh bagik dh...pendayung pun dh disediakan…pandai2 le mrk memudik…jgn sampai karam dah lor…

Utk bdk2 yg x ambik peksa branded cam PMR & SPM…maybe x terasa sgt fenomena demam peksa kali nie…kalu deman pun setakat suhu 38 darjah celcius jea…tp bdk2 ting 3 n 5 nie…suhu demam mrk mencanak 100 darjah celcius...pastu rasenye demam mrk cam x kebah2…kekandang tue mrk tgk menu kat kantin pun nampak cam formula2 kimia lak…risau gak sy jika tetiba je bdk2 nie order Potassium Nitrate... x pun Copper Sulphate kat mak cik kantin…hrp2 x berlaku lor…

Utk tahun nie jumlah bdk yg ambik peksa SPM de lah 144 org…paling ramai setakat nie calon spm dlm sejarah skewl…sementara bdk2 PMR lak 79 org jea…utk peksa kali nie…bdk2 spm ambik peksa kat dewan sri integrasi…sementara bdk2 pmr…kat dewan panjang….dewan PMR…

utk pihak skewl rasenye…kalu leh sedaya upaya nk sediakan fasiliti yg terbaik utk bdk2 nie ambik peksa…bior selesa.…bior mrk rase dewan peksa tue cam kat tepi air terjun niagara lagaknye...damai sekali...w/pun hakikatnye dewan tue panas cam gurun sahara...tp tu je yg kite mampu...

Setakat nie rasenye… x de pe2 spekulasi yg sy leh cetuskan di cni... dlm iklim peksa nie…pe yg di rancang…begitu le perlaksanaannye…erm...jika tanye sy ttg suasana dorm..kelas…n gimana ributnye mrk stdy stay up terutama kat surau..rasenye view tue copy n paste je cam budaya abg2 n kakak2 senior yg lepas…gimane acuan terdahulu...begitu gak le bentuknye skrg...pusaka turun temurun...havoc semacam...

Dikesempatan nie…atas sifat kasih…sy doakan semoga semua anak2 didik nie..dpt menjawap peksa ngan tepat tanpa bercelaru ngan anasir2 gangguan minda yg lain…good luck eyh…hu3


p/s: s/u peksa dh diganti ngan ckg norliana…ckg roziawati dh bertukar kat sbp lain…ikut suami...

jadual peksa
form 1,2,3,4 <--- 4-8 ogos
form 5 <--- 4-14 ogos
Baca seterusnya...

Hari Ulang Tahun ke 5...sbpim aka smssi

Sunday, August 3, 2008


Sepatutnye sambutan hari ulang thn ke lima skewl diraikan pd 4 ogos nie..tp leh sbb pd tarikh keramat tue jatuh pd ari peksa maka iannye diawalkan dua ari…majlis tadik nk kata meriah tue…x de le sgt…just potong2 pulut kuning...pas tu de lor beberapa biji belon dilepaskan bersama taburan kertas kecik2 warna warni diiringi ngan paluan kompang…

Sempena ulang tahun nie…sy x nk le mencitekan keseluruhan riwayat skelw nie selama 5 thn…kalu cite pun…kisah n watak2 nye sama jea…ckg2…bdk2…disiplin pelajar…akademik…kokurikulum…pi mai pi mai tang tue gak…kalu leh kali nie..sy nk lari skit lor drp skop tue…erm…camne produk sbpim aka smssi nie?

Setakat nie dh de 3 batch yg dh kuar sepanjang 5 tahun usia skewl nie…ex-student yg berjenama smssi nie masih stdy laie…masih muda sgt2 banding ngan ex-student sbp2 yg dah berusia...ex-student kite masih terkial2 laie...usah nk wujudkan alumni yg mantap…nk cover duit buku pengajian mrk pun masih teraba2…jauh laie perjalanan idup mrk…bru nk start idup dunia bru...

Sehingga ari nie…sy nampak pihak skwel masih x dpt melupakan ex-student kite w/pun dimana jua mrk berada…x kisah lor samada mrk nie study dlm negeri @ luar negara…kasih sayang skewl ngan ex-student tidak berbelah bagik…ye lor…bdk2 yg kite tatang bagaikan minyak yg penuh…menghempas pulas setiap ari…bebel sane sini sampai terbelit2 lidah utk kejayaan mrk.. x kan lor nk ignore cam tue jea…harap2 mrk sume x lupe daratan lor…

Batch pertama jumlah die 132 org…batch kedua lak 71 org sementara batch ke tiga seramai 126…jika mrk sume nie dtg serentak rasenye leh kalut gak pihak skewl…haru biru jadiknye…tp ianye dongeng jea…dlm suasana skrg..mustahil lor kejadian camnie leh berlaku…masing2 de komitmen tersendiri...

Sy harap sgt2 hubungan ex-student n skewl x akan terputus…cam story tarzan tue le…w/pun secara akademiknye dah dianggap qhatam kat cnie…tp dr segi fikrahnye ia perlu lor diteruskan…kasih sayang tue kena pupuk selalu…kalu leh percepatkan lor wat alumni…kalu dah de organisasi secara bersistem…cam2 program leh dijalankan….mane le tahu...atas dasar tiantif program alumni....ex-student nie leh menyumbang sedikit keringat n tenaga serta ilmu kat adik2 kat cni…kalu x pun bagik ler motivasi berdasarkan pengalaman kat universiti semasa menziarahi kami kat cni…

utk batch pertama spm 2005…rasenye ramai dikalangan mrk tlh memegang jawatan2 penting kat universiti…erm alangkah bagusnye jika ex-student yg sdg menuntu di IPTA tempatan membuat program usahasama universiti ngan skewl kite utk menaikkan aura nama skewl…w/pun program tue pendek…untuk jangkamasa panjang..impak die sgt hebat…sambil menjalankan xtvt universiti…sedikit sebanyak dpt gak mengharumkan nama skewl…

kpd segelintir ex-student yg dh berkerja lak samada ngan kerajaan, swasta n sendiri…sy doakan selamat menjalani kehidupan sebenar yg mencabar..mase menjalankan tugas n tanggungjawab tue…ingat2 lor pesanan guru kat cni…akhir kata selamat menyambut hari ulang tahun wat SBPIM aka SMSSI kali ke lima khusus utk warga pendidik…staff sokongan…ex-student n student2 yg masih berada di bumi mersing nie…
Baca seterusnya...

recht voor alle

Wednesday, July 30, 2008


recht voor alle...sy terbaca motto nie di falkulti undang2 sebuah universiti indonesia...istilah yg diterjermahkan dr bhs belanda/german yg membawa maksud hukum utk sume dlm bhs indonesia...pengertian dlm bhs malaysia delah undang2 @ keadilan utk sume...sy tertarik mengetengahkan motto nie sbb mase kursus KESUMA tempoh ari...de perserta2 kursus mempersoalkan undang2 disiplin yg berlaku terhdp kepimpinan pelajar terutama pengawas..adakah de dikalangan mrk nie kebal dr segi hukuman n dendaan...?

sepintas lalu...bdk2 kite menilai n membuat hipotesis pe yg berlaku disekitar mrk setiap ari...dunia mrk sgt limited dlm konteks dunia skewl n asrama...seandainye de cicak mati kena pijak tikus pun...cite nie leh jadik isu besar...itu dunia mrk...keperihatinan mrk cukup jelas...jadik sy x bape pelik sekiranye de peserta kursus mempersoalkan isu kekebalan nie...

sebagai pemerhati dlm slot sesi soal jawab ISIS n Sistem Rumah mase kursus nie berlangsung...sy tertarik ngan kematangan barisan pemimpin2 pelajar menangkis soalan...bkn utk membela diri..tp berkata pe yg benar...sdr muhamad farhan kassim menyatakan sume pelajar tidak terkecuali kepimpinan pelajar wajar menerima hukuman n dendaan sekiranye berlaku masalah disiplin dikalangan mrk...jika barisan pimpinan pelajar membuat salah...pelajar2 laien berhak membuat laporan kpd pihak skewl...bagik pihak kepimpinan...mrk sedia menerima hukuman...bagik diri sy...sdr muhamad farhan kassim tlh memberikan satu jawapan yg penuh bertanggungjawab...

siapa pun barisan kepimpinan nie...mrk sume pelajar2 biasa gak...seandainye mrk melanggar peraturan skewl n asrama...mrk akur gak...erm de pertanyaan para peserta " de kah dendaan n hukuman kpd barisan kepimpinan nie double"...bagik sy lak...mmg x patut lor...pesal nk double lak...sepatutnye hukuman tu diringankan...bkn sbb atas status mrk nie sebagai pemimpin berjawatan tp atas sumbangan n jasa mrk terhdp skewl n asrama lor...rasenye dlm persoalan nie le yg menyebabkan timbul isu barisan pelajar tue kebal dr hukuman n dendaan skewl selepas mrk melanggar peraturan disiplin...

sy yakin pihak skel tdk pernah mewujudkan double standard dikalangan pelajar2...sume pelajar delah sama...keadilan n undang2 de lah untuk sume...recht voor alle...hu3
Baca seterusnya...

anak ayam yg bru menetas

Monday, July 28, 2008


sy rase nie lor artikel pertama sy yg menyentuh secara selari ngan degree sy mase kat Univ dulu...Information..Comunication n Technology...major sy nie de lah menyeluruh yg melibatkan 6 bidang utama dlm ilmu ICT...pengajian sy just touch je skit2 di luar kulit ilmu2 bidang nie...nk kata sy nie pakar @ hebat dlm ilmu ICT...rasenye x benar same sekali...sehingga skrg ilmu sy nie diibaratkan anak ayam yg bru menetas n x pernah membesar....pembesarkan tue terbantut seolah2 disekat ngan drastiknye perkembangan dunia ICT semasa...semakin mengikuti evolusi dunia ICT...jahil sy semakin bertambah2...

Jurang digital generasi remaja 20 tahun dulu ngan remaja facebook n Ipod skrg nie cam kete proton n Airbus 2000...Level umur dua era zaman remaja nie sama tp saiz ilmu ICT nye berbeza sgt2...kalu dulu sape2 yg pandai guna pemprosesan perkataan sepert word star je dh dianggap pendeta mendahului zaman...skrg nie lak tiada sebarang istilah yg leh ganggu gugat kredibiliti remaja dlm dunia ICT...sejahil2 mrk dlm dunia ICT pun...still de myspace...de YM....kalu dgr borak2 mrk...kalu x de myspace cam hina sgt2 lak...

sering kali sy menerima permasalahan org2 yg nk beli comp bru...dh jadik penasihat x bertauliah lak...sekadar beri pendapat leh r...w/pun kekadang tue nasihat sy bercanggah ngan promosi besar2an taukey2 komputer...erm... komputer nie bukan le cam alat elektronik yg lain2...semakin canggih n berjenama maka kepuasan kualiti terserlah sekali...bagik sy nie...beli komputer yg klon2 pun dh bgs dh...x yah berjenama pun...dua alasan sy...pertama...jenama bukan le jaminan komp tue x kena virus...ke dua senang nk update hardware...of course le komponen2 hardware klon tu lebih murah banding yg berjenama...tp prestasinye same jea...

erm PC g sy pakai kat umah nie...still komp mase sy kat univ dulu...yg asal hardisknye 40 G..tp skrg sy dh upgrade jadi 80G..pe yg lucunye ruangan HD yg sy guna x sampai pun 10G...bukannye x de fail2 @ sebrg maklumat dlm komp nie tp sy lebih selesa pindahkan fail2 tue dlm CD setiap bulan...sy letakan tarikh data2 tersebut atas permukaan CD...mudah nk refers...tujuan sy delah senang sy nk format jika serangan virus berlaku...kedua komp sy x jadik lambat akibat muatan yg terlalu berat...pe tah laie sy byk menggunakan aplikasi2 multimedia....

senario yg berlaku skrg nie delah pengguna2 komp sgt fobia ngan virus..sebenarnye kite kena terima hakikat bhw mane de satu2 komp didunia nie yg immune ngan virus...belilah rega yg 5 @ 6 ribu...guna le antivirus yg paling power pun...jangkitan virus/spyware tetap kena gak...

menurut Laboratorium Vaksincom setiap bulan de ratusan virus bru tlh muncul melalui pelbagai tektik serangan..senang ckp terdpt lebih drpd 3 jenis virus bru muncul setiap ari....de2 masenye antivirus terkini pun x dpt nk deteck...kecuali mrk dpt mencipta vaksin yg bru...nk wat vaksin nie lak...bukannye semudah nk bunuh virus tue...pd pendpt sy de 2 sbb utama mengapa virus2 bru nie muncul...pertama dr segi komersial...kedua nk uji kepintaran programmer (hackers) tue sendiri...

advise sy kat bdk2 nie...x yah lor demand sgt nk beli komp yg berjenama mahal2...wat bazir duit jea...de pe pd jenama komp kalu ari2 ianye kena serang virus...paling penting carik ilmu gimana nk handle masalah2 nie n cara penggunakan komp tue secara bijak melalui software2 yg berilmiah...jika surf internet lak...pandai2 le bawak diri...hu3

p/s: pengalaman yg x leh lupe..bile tetiba je comp kat umah sy nie meletup n berasap...nyaris2 sy x jadik altantunya...hu3

Baca seterusnya...

memori sy 13 tahun dulu...

Friday, July 25, 2008

berita semlm "Penjenayah perang yang paling dikehendaki Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Radovan Karadzic akhirnya berjaya diberkas oleh pasukan keselamatan Serbia "...mengungkit kembali memori sy 13 tahun dulu ttg visual penghapusan etnik bosnia-herzegovina nie...

sekitar tahun 1994...sy tlh menonton rakaman nie yg disifatkan leh PBB sebagai "genocide-penghapusan kaum" melalu video tape di rumah teman sy di pontian...sebenarnye teman sy tue nk wat suprise kat sy...die ckp de video besh...x de jual kat pasaran terbuka...die dpt pun secara underground...bile sy tgk...rupa2nye visual penyembelihan manusia...sadis giler

penyeksaan n kezaliman terhadap umat islam bukan le perkara bru...malahan dlm abad ke 20 tlh mencatatkan beberapa siri keganasan nie seperti pembunuhan secara terancang di bumi syatila leh regim israiel pd tahun 1982...(sdr zubir Ali tlh mengilhamkan tragedi nie dlm lagu puisi beliau berjudul "balada seorang gadis kecil"-gadis kecil ditimang dimanja tp akhirnye badan mulusnye penuh ngan peluru akibat tangan2 manusia bertopengkan syaitan)


kembali kpd cite peyembelihan kaum bosnia nie...mase nonton video tue badan sy dh jadik seram sejuk...sedih, sebak n terperanjat melihat visual kekejaman oleh bangsa serb nie...ibu2 mengandung dibelah perutnye idup2...pas tu bayi dikeluarkan seolah2 kita mengeluarkan perut ikan...kaum lelaki di potong kemaluan begitu shj dan kanak2 dikelar lehernye idup2 serta beberapa laie kekejaman yg x mampu sy ceritakan kat cni...pd saat itu sy merasakan bahawa sume makhluk di bumi n dilangit mencela kezaliman nie...pe tah laie mangsa2 nie delah makhluk yg megucapkan kalimah Allah di atas muka bumi...

maybe bdk2 sy x tau ttg kewujudan tragedi cam nie...walaupun sy x dpt memaparkan kembali visual asal 14 tahun dulu dlm blog nie...sekurang2nye cebisan foto2 kat youtube di atas dpt menceritakan segala2nye...semoga bdk2 sy merasa insaf ttg kejadian yg menimpa sedara seislam tue...sesungguhnye benarlah bagai dikata bahawa diakhir zaman...islam tu jadi dagang kembali di atas muka bumi...hu3

p/s: Radovan Karadzic delah presiden serbia yg bertanggungjawab terhadap penghapusan etnik bosnia di Sarajevo n Srebrenica (dari 5 April 1992 hingga 29 Februari 1996)
Baca seterusnya...

isu semasa bagaikan melukut di tepi gantang

Sunday, July 20, 2008


Paling bongsu bdk2 sy de lah 13 thn...sementara yg sulong lak dah 17 thn...dr segi perkembangan biologi tue...puteri2 sumenye dah baligh dh sementara putera2 lak de lah sorang dua yg lom baligh laie...tunggu mase je tue...namun begitu dr segi muamayiz sumenye dah pro dah..dah tahu dh membezakan madu disebelah kanan...racun disebelah kiri...

Dr sudut islamik...bila manusia dh baligh...mrk dah diberi lesen utk memikul dosa n pahala sendiri...dlm artikel nie..sy x nk lor menyentuh soal ibadat khusus...tp sy nk fokus kat keperihatinan bdk2 nie terhadap isu semasa...mane yg baek...mane yg buruk...

Bila dah nama student...kerjaya tetap n berpencen die sebelom kuar skewl de lah stdy...stdy..stdy...pendek kata stdy 24 jam...mende2 nk stdy tu lak...100% bercorak akademik semata2...kalu bdk2 sbp nie...siang n mlm berkepit ngan buku jea...kekadang tue mase riadhah pun berstamina ngan buku...jika ikut pendapat sy lak...sy x setuju lor bdk2 mengamalkan budaya sebegini...erm...dlm kehidupan kite...ruang2 fitrah sebagai manusia yg sdg berkembang dr segi fisiologi n biologi.... fenomena sebegini x bape bagus lor...wkt main...kite main lor...pesal nk stdy lak?...

skewl sy nie mmg melanggan the star...rasenye satu usaha yg sgt murni...objektifnye serampang dua mata...selain drpd memantapkan vocabulary student...diharapkan isu2 semasa akan jadik attraction kat bdk2 nie...laie pun akhbar nie merupakan medium pengantara maklumat pelajar ngan dunia luar skewl sehari2...malangnye mende2 nie x dimanfaatkan sepenuhnye leh pelajar...utk putera...lebih menggemari muka surat belakang...sementara puteri2 lak lebih suka pd dunia entertainment yg ringan2...ttg pembacaan yg melibatkan perkembangan dunia semasa tempatan n luar negara...rasenye ada segelintir bdk2 nie baca tp flip flop...tue pun kalu de mase r...

buat pengetahuan bdk2 nie...mengikuti rentetan isu2 semasa tu sgt penting...pembacaan berkaitan isu2 nie bukan shj leh menguatkan fakta n hujah mrk semasa membuat karangan...bah kan ianye lebih drpd itu...tp sy lihat majoriti dikalangan bdk2 nie tlh meminggirkan bacaan yg melibatkan isu2 semasa dlm minda mrk...bagaikan melukut di tepi gantang lak...

Mengapa bdk2 nie x bape kisah psl isu2 semasa yg sdg berlaku di zaman mrk?...adakah sbb mrk terlalu taksub ngan ilmu akademik semata2 @ mende2 nie x de kaitan pun ngan mrk?...sedih lor kalu fahaman camni menular dlm jiwa mrk...sebenarnye mrk x tau bhw isu2 nie merupakan sebahagian ilmu yg perlu mrk ketahui seawal usia baligh mrk...pe tah laie dlm peringkat usia sebegini...info2 nie mudah di save sebagai arkib dlm kotak minda mrk...

(artikel nie akan sy update balik dr kursus kesuma--sori eyh!!!)
Baca seterusnya...

dimana ilangnye manusia berkromoson xy

Sunday, July 13, 2008


skewl sy bukan le berjenama STF @ TKC...tp jika dilihat kat ranking top 10 pelajar terbaek berdasarkan sistem ISIS bulan jun nie...kaum hawa tlh mendominasi carta tersebut....seolah2 SMSSI nie hanye de satu gender jea...dimanakah ilangnye manusia yg berkromoson xy nie?...adakah ianye tlh pupus @ sdg bertapa di mahligai ar raudah?...

enrolmen pelajar skrg nie delah 545 org....jika pembahagian peratus bil pelajar mengikut gender lak...ianye dikire fair...50/50....ttg peluang utk meraih kedudukan ditangga tersebut...rasenye x de lak berlakunye diskriminasi jantina....sumenye diberi peluang yg same utk mendapatkan point2 merit n demerit....kenapa jejaka2 yg dilabel sebagai teruna macho nie masih x dpt mengatasi dara lemah gemalai kat ranking carta terbaek sistem ISIS?...dimana silapnye?

pembahagian markah ISIS delah mengikut 4 katogeri utama ..akademik...kokurikulum...sahsiah n 3K....antara keempat2 penilaiannye... x de satu pun mencerminkan kaum adam tue di anak tirikan....laen lor...jika antara 4 kateogri sistem rumah tue diwujudkan kategori pertandingan ratu cantik @ ratu kebaya setiap bulan...jika markah nie dimasukan dlm sistem rumah..of coure le kaum adam x akan menduduki sampai bile2 top 10 ranking...hak mrk dinafikan....

jika nk dipersalahkan terhadap point disiplin pelajar...rasenye kaum hawa pun byk gak menyumbangkan demerit...erm...sy pun pening...kenapa kaum yg di chop sebagai harapan bangsa nie masih x dpt menewaskan si pemudi tiang negara...nk dikatakan pemuda2 nie dihempap tiang pemudi...x de lak berlaku....tp kalu berlaku pun...sy rase tiang tue bukan le penyebabnye... laie pun...pemuda2 kat skewl sy nie berdarah incredible Hulk....dihempap byk mane tiang pun...akhirnye tiang tu berkecai gak...

semakin byk persoalan yg timbul dlm analisia sebegini....semakin buntu lak otak sy memikirkannye....jika data nie diambil sebagai sampel utk bakal pemimpin akan datang...sy teramat pasti le....konsep pemerintahan che wan kembang akan berulang laie di sektor2 awam maupun pemerintahan negara akan datang...slogan ttg kaum lelaki sahaja yg layak jadik pemimpin akan jadik retorik semata2...x mustahil satu ari nanti kaum2 maskulin yg akan menghayun buai....sementara tangan2 yg lembut lak bz mencarik sesuap nasi utk menyara kehidupan keluarga mrk....

erm...laie satu...sy x pelik sekiranye pd mase tu...budaya pompuan meminang lelaki akan berleluasa....sy bertambah x pelik sekiranye mase tu kaum lelaki demand hantaran tinggi2...sekurang2nye...motosikal Yamaha YZF-R1...kalu x pun Honda Gold Wing mesti de dlm senarai tersebut...

sy harap le...de pihak2 tertentu dpt wujudkan satu forum berkaitan ngan fenomena mengapa putera tidak menguasai ranking top 10 nie kat skewl sy....semoga idea2 yg baik akan dijadikan azimat utk putera2 nie merampas tahta ISIS....kalu leh r....ex senior2 skewl nie...dpt beri cadangan utk mmebangkitkan kembali semangat juang pemuda2 harapan bangsa tue...hu3
Baca seterusnya...

mencemarkan nama sbp jea...

Wednesday, July 9, 2008


sy x pernah melihat teater secara live sebelum nie... x minat pun w/pun mase dok kat KL tu istana budaya bukannye satu tmpt yg sukar dicarik...sy bukan le nk cite psl istana budaya...tp cite psl teater lor...sy tulih mende nie pun sbb rase teraib skit...kalu sebatang gigi sakit...sume gigi terasa sakit gak...pe2 pun dlm blog nie...sy bebas bersuara...pe yg sy nk perkatakan delah teater yg berjudul air con...cite psl kehidupan gay di sekolah berasrama penuh...keseluruhan cite tue diadaptasikan kisah benar leh penulis skrip...shahnon shah...w/pun suara sy nie x kedengaran di arena teater negara...secara peribadi...sy menentang keras lor...teater nie ditayangkan...wat malu seluruh warga sbp jea...hasil teater nie dh memberikan sedikit ruang info negatif dlm minda rakyat msia ttg kehidupan bdk2 sbp...krn tahi cicak seketul...sebesen air mutlak jadik najis...

sinopsis teater nie :

Chep dan Burn merupakan pelajar SM Sultan Ahmad Tajuddin Mukarran Sham, sebuah sekolah elit di Kedah. Burn merupakan anak emas dengan memegang jawatan ketua Pengawas dan juga Kapten kepada pasukan hoki sekolah.

Teman rapatnya, Chep pula mempunyai sikap cepat marah sehingga digeruni pelajar-pelajar junior. Sekolah yang mereka duduki amat disegani dan mempunyai rekod cemerlang di dalam akademik mahu pun sukan.

Namun, kisah mayat pelacur mak nyah yang dijumpai dibunuh di lorong belakang stesen keretapi terbiar berhampiran sekolah menguraikan status quo dan budaya buli, jenayah seks dan keganasan.

Rakan baik William dan Asif pula telah berubah daripada pelajar bendul dalam semua perkara akibat daripada terdedah kepada kisah pembunuhan tersebut.

Teater ini juga diakhiri dengan kisah yang tidak disangka-sangka dan si pembunuh akhirnya mengaku selepas memperakui bahawa dia (lelaki) berasa iri hati kepada teman rapatnya (lelaki) yang digoda pelajar lain (lelaki) dan menjalani hubungan rahsia dengan maknyah (yang pada fizikalnya lelaki).

ulasan wartawan :

ramai ibubapa yang bercita-cita untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah berasrama penuh dgn harapan anak mereka dapat belajar hidup berdikari.

Namun, dalam proses pembelajaran dan persekitaran yang berlingkar dengan rakan-rakan sekolah dari pelbagai latar belakang, realitinya tidak seperti yang diimpi-impikan.

Kaedah yang diterapkan di dalam sekolah berasrama penuh untuk membentuk pelajar-pelajar supaya menjadi insan yang maskulin, tegas dan berperwatakan dan cuba untuk mengubah pelajar-pelajar yang tidak membesar ke arah criteria tersebut.

Namun, melalui skrip yang ditulis oleh Shannon Shah, setiap insan itu dijadikan dengan sifat yang istimewa dan tersendiri.
Paksaan untuk mempunyai sifat secara paksa menjadikan pelajar-pelajar 'memberontak' dengan cara tersendiri sehinggalah wujudnya skandal di dalam sekolah dan akhirnya sebuah pembunuhan.


ulasan sy lak:

hasil pementasan org2 budus...hanye org2 budus shj mengiktiraf teater nie...byk mende laie sepatutnye penulis skrip nie leh wat ttg bdk2 sbp...contohnye cabaran anak2 sbp menghempas pulas utk mengekalkan kemerdekaan negara yg diwarisi dr nenek moyang ke...kalu ye pun nk glamer..bukan le cara cam ne...teater yg bertaraf sampah nie...hanye ulat2 najis je yg berkerumun..mencemarkan nama sbp jea...

kami tidak melahirkan pelajar bersifat gay...dunia gay tiada kaitan secara khusus ngan bdk2 sbp...kalu dah naluri individu tu gay...dok atas pokok kurma kat padang pasir pun...feel tue tetap de gak...sistem n perlaksanaan pengendalian sahsiah serta behavior bdk2 kat sbp nie dah elok dah...x perlulah menyalahkan sistem serta cara didikan kami...jgn skali2 pesongkan mentaliti masyarakat ngan budaya sbp...tue le...sekolah tinggi2...tp budus bertingkat2....tu psl lor leh terpikir wat teater cam tue...plz!!! jgn busukkan nama kami sebagai warga sbp...hu3

p/s : "Air Con" mula dipentaskan pada 2 Julai sehingga 6 Julai di Pentas 2, Kuala Lumpur Performing Arts Centre.
Baca seterusnya...

pilihan raya umum sistem rumah

Tuesday, July 8, 2008


ketua pelajar mohd syahir abd rahim tlh mengisytiharkan... jawatan kapten n vice kapten sistem rumah bagi sesi 2007/2008 dibubarkan dgn rasminye....seterusnye kempen pilihan raya umum pemilihan kapten n vice kapten bagik sesi 2008/2009 akan dijalankan bermula pada ari ni selama dua minggu sehingga 20 julai...Hari mengundi lak jatuh pd 21 julai nie...

pilihan raya sistem umah nie.. x de r se gah pilihan raya kampus kat mane2 university...jauh sekali jika nk kembarkan die ngan pilihan raya umum malaysia...namun begitu pihak jawatankuasa induk sistem rumah mencadangkan agar ianye dilaksanakan kat skewl nie agar pendedahan awal ttg konsep n peraturan pilihan raya tue sendiri difahami leh sume bdk2 kat cni...ye lor...kalu nak ikutkan dr segi umur tul2 layak mengundi PRU...bdk2 ting satu skrg nie kena tunggu 8 tahun laie lor...lame tue...

tahun nie merupakan tahun kedua pilihan raya nie dilaksanakan kat sekwl kite...objektifnye agak simple...pertama memberikan hak n kebebasan bersuara serta kuasa memilih yg de pd bdk2 kat cni...kedua...membentuk satu kepimpinan kapten n vice kapten sistem rumah yg berkaliber n bertanggungjawab terhadap tugas yg diamanahkan...ketiga meningkatkan pengetahuan dan kemahiran serta memberi pendedahan mengenai undang-undang, peraturan-peraturan dan prosedur-prosedur berkaitan ngan pengurusan dan penjalanan pilihan raya sebenar...

setakat artikel nie di tulih...rumah ingeniere meletakkan 2 calon kapten n 3 calon vice kapten...rumah education...3 calon kapten n 3 calon vice kapten...umah medcine...2 calon kapten n 2 calon vice kapten...sementara umah informatique lak 3 calon kapten n 3 calon vice kapten...bermula pd ari nie...sume calon2 dibenarkan utk berkempen serta memasang poster di persekitaran sekolah ngan di bantu leh jentera pilihan raya sistem rumah...

bile kita menyentuh soal berkempen nie...rasenye x wujud le istilah politik wang kat cni...calon2 nie mane le de duit yg byk...nk beli maggie pun still laie guna biasiswa fama (father n mother)...jadi matlamat 100% pemimpin yg bebas dr politik wang mmg tercapai lor...ttg manifesto...sy serahkan kat calon2 tue sendiri...asas paling penting de lah...jgn sekali2 mengaibkan @ menjatuhkan kepribadian lawan...kalu nk bekempen pun ...lebih afdhal highlightkan soal wawasan serta perjuangan memartabatkan nilai2 rumah yg bakal mrk ketuai...kalu leh...kualiti rumah yg akan dipimpin ari nie..adalah lebih baek lagi banding ngan pd tahun2 lepas...sekurang2nye...bekas2 kapten n vice kapten terdahulu mulai tahun 2005 tak akan merasa terkilan ngan kredibiliti umah yg tlh mrk asaskan..kesinabungan .perjuangan utk rumah mrk masih diteruskan leh adik2 kat cni dgn penuh iltizam skali...warisan abg2 n kakak senior terdahulu...

sepanjang pilihan raya nie dijalankan...sy harap lor kpd calon2 yg dipilih...pe yg positif...jadikan le sebagai satu pengetahuan n pengalaman baru utk merintis kehidupan yg lebih mencabar kelak...pe yg negatif ...jadikan sebagai batu sempadan agar ianye tidak berulang laie utk mase2 akan dtg...pesan sy ngan bdk2 laien...kuasa undi de ditangan anda...undilah ngan bijak...selamat mengundi...hu3
Baca seterusnya...

demonstrant Protes 6.7.8

Monday, July 7, 2008


kelmarin sy dpt msg dr member sy kat KL... "ramai ke yg turun KL pd 6 jun nie...protes 1 juta"..sy bls balik..."so far x de dpt info tue setakat nie"...mlm semlm lak sy jumpa member sy yg nk gi sane...ngeteh jap ngan mrk kat menara...planing mrk nie nk gi pd pagi ahad...tp balik semula kat mrsg pd ptg senin...huh... ruginye x dpt joint...x leh demonstrant...meluahkan sedikit suara rakyat utk rakyat...psl angkara minyak nie...sy dh x tahan dh...sume rega brg dh naik...budget gaji sy bukan setakat lari terkedek2..tp dh berdesup dh...

6.7.8 merujuk kpd tarikh ari nie iaitu 6 julai 2008...himpunan sejuta rakyat di stadium kelana jaya...area tue kat kelana seafood..depan ngan swiming fool..mase sy dok kat USJ dulu...pernah gak le pegi sane...bwk bdk bersukan...emm pe cite protest sejuta nie?...kalu kite baca di akhbar mainstream n tonton media elektronik...sememangnye perhimpunan nie dilabelkan sebagai haram w/pun x de pengesahan dr jakim...maybe ianye dihukum haram sbb x de permit dr polis...x kisah le ianye berlangsung secara aman @ penuh skema...

Perhimpunan satu juta rakyat nie...bertujuan utk demo kenaikkan rega minyak...bukannye utk menjatuhkan kerajaan...bukannye demo utk anwar ibrahim... x de kena mengena pun...ianye dianjurkan oleh GERAMM (Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak)serta badan2 NGO yg laen..sebagai negara berkerajaan...konsep demo sebegini delah lumrah... rakyat perlu mencari satu medium alternatif utk meluahkan pandangan, teguran n rase x puas ati...unjuk rase nie amat bertepatan sekali...

objektif demonstrant nie cukup jelas...kontrak sosial utk menjamin keselesaan n kepentingan rakyat delah tunjangnye...sy setuju 120%...ianye hanye menyampaikan signal bahawa kesan dr kenaikan minyak..ramai yg merana...kwn2 sy yg berniaga pun dah ramai gulung tikar akibat fenomena nie...kesian sungguh..pe lah anak2 mrk nk makan eyh?...

mungkin de org tanye...pesal x ikut saluran yg betul?...soalan tue sy jawab ngan soalan gak...saluran yg mane satu?...media elektronik bukannye dikuasai pure leh rakyat jelata...berita dlm tue sumenye yg mulus2 jea...x de yg baik melainkan sume baek shj...reality kehidupan rakyat x cam tu...

utk ari nie...de dua perkara yg sy terkilan...pertama sbb x dpt joint demonstrant tue...kedua sbb x dpt solat isyak yg diimamkan leh seorg ulama tuan guru Nik aziz bersama2 puluhan ribu jemaah yg lain di stadium kelana jaya..kalu ianye dibuat pd ari sabtu...sure sy pegi...naik bas pun x pe....doa sy di cni...semoga himpunan nie berjalan secara aman n diberkati oleh Allah...mudah2an kerajaan akan turunkan rega minyak...manfaat utk sume rakyat jelata w/pun ideologi politik mrk berbeza...kite sume delah rakyat Malaysia...hu3

p/s : maklumat yg diterima sehingga kul 8.05 mlm, perhimpunan nie tlh gagal...
Baca seterusnya...

fitnah yg paling masyhur

Sunday, July 6, 2008


fitnah...satu perkataan yg senonim ngan sejarah manusia....impilikasinye sgt buruk...patut le org yg memfitnah diumpamakan sebagai pembunuh...berat sungguh dosa org yg memfitnah nie...jika kita membaca kisah siti aisyah r.a dlm peperangan jamal...kite dapati baginda telah mengalami fitnah yg bukan shj sgt mengaibkan malahan status beliau sebagai umul mukminin turut tercemar...hasil konspirasi fitnah nie tlh mengorbankan ribuan jiwa muslim...satu kisah fitnah yg paling masyhur didunia yg patut dijadikan iktibar oleh manusia ari nie..

sepanjang awal bulan julai nie...rakyat negara kita disogokkan ngan isu2 skandal sex pemimpin2 negara...tuduh menuduh...fitnah memfitnah...sape yg betul...sape yg benar..hakikatnye tiada bukti yg jelas...tiada empat org saksi bukan fasik yg tampil utk mengukuhkan hujah bagi membendung kecelaruan yg berlaku nie...rakyat lak bertelingkah sesama sendiri...gajah sama gajah berperang...kancil gak jadik mangsa....

dlm menyelesaikan masalah nie...sy merasakan sebagai org muslim..level kemelut nie dah wajar dh pemimpin2 tersebut menggunakan pendekatan secara islam....iaitu guna kaedah Mubahalah...bersumpah atas nama Allah...Wallahi!! Wabillahi!! Watallahi! dengan menjunjung kitab suci al-quran dikhalayak ramai secara live....Allah yg jadik saksi...Allah gak yg melaknat org yg menipu atas lafaz sumpah tersebut...

sebagai rakyat jelata...dlm isu nie...kita berserah je kat Allah seperti mana dlm kisah Abdul Mutalib ngan abrahah...Bior Allah yg menentukan segala-galanye...laie pun x kn le sepanjang tahun nie...isu sex...isu liwat...isu monggolia je yg terjah kat fikiran kite...

kpd pemimpin2 yg telah menang undi mase PRU 12...sy hrp isu2 nie x menjejaskan tanggunjawab mrk sebagai pemimpin pilihan rakyat...masalah rakyat kena utamakan...jiwa n raga rakyat kena selami sungguh2...sekurang2nye isu nasional seperti rega minyak naik....rega barang naik masih tetap disanubari...harap2 begitu le...

erm suatu hari nanti...putera puteri iskandar akan jadik seorang pemimpin...pesan sy le...jangan le sekali2 kalian mengamalkan sikap2 cam nie...idup memfitnah nie...x de bawa kesan positif pun...lambat laun...tembelang tue pecah gak....keje le ngan penuh kejujuran n ikhlas...cari le keberkatan selagi kite berkuasa...pe2 pun amanah yg kite pikul tue akan dipersoalkan di akhirat kelak...hu3
Baca seterusnya...

dari tenungan mata turun ke hati...[ pic 3D ]

Monday, June 30, 2008
sape dpt jwp..tulih le kat shoutbox...ade pe kat pic nie...tenung le lame2...disebalik tenungan...de gak hikmahnye.... pe2 pun itulah tanda syg sy kat kamu sume...hu3


klik selanjutnye utk lihat pic laien2...



hadiah nie hanye utkmu...harumannye mekar mewangi...




kelincahanmu tiada batasan...




perjuanganmu masih belum selesai...berwaspada le...




khusus utk lelaki jea




teman2ku sume dh pupus



rimau mati tinggalkan belang...aku mati pun tinggal belang gak...




ade lesen ke tue?...




kedamaianku tidak terperi




wajahku...wajahmu jua




kenapa perlu ada diskriminasi dlm euro2008?...aku nk jont pun x leh...manusia oh manusia...




pesal x nk lawan tarik tali ngan aku?...ko de masalah ke?



harumku x semerbak...tp hiasanku memukau...jgn tgk aku lame2...nanti kena tahan wad spital tun hussein onn...(spital sakit mata)




x de mende lain ke nk ajor aku...aku nk test gak main golf...




org makan aku...aku makan org...kire win-win le...




tahun depan aku nk masuk tournament hksbp...




keluarga diraja rimba




tanpa sapi siapa le aku




bisikanmu mengkhayalkan




ape nie?





Baca seterusnya...

Bidadari dunia yang terluka

Saturday, June 28, 2008


pd dasarnye sy mls nak menyentuh sosek2 ttg ari tebuka yg berlangsung secara aman pagi tadik...bukannye x de modal nk tulih..tp rase cam x de mood lak bila mengingati beberapa adegan yg x bape profesional tlh berlaku...ari terbuka diadakan delah utk pihak parent bertukar2 pandangan serta berbincang dari ati ke ati utk memantapkan laie nilai2 positif yg de pd anak mrk...paling penting ari nie delah ari komunikasi persefahaman dua hala utk mengeratkan silaturahim atr parent n guru2 disini...jika yg jauh dirapatkan...jika yg dekat disatukan...disatukan dlm buah fikiran yg bernas utk kesejahteraan anak mrk dr segi rohani.emosi..jasmani..bukannye berfokuskan kat akademik semata2....kalu leh pihak parent perlulah lebih vokal dr pihak guru tue sendiri...

sehingga kini sy x dpt angka statisik bilangan kehadiran parent yg datang utk dptkan maklumat secara telus ttg prestasi anak2 mrk dr kaca mata guru tu sendiri...bagik pihak skewl..kehadiran parent sgt2 le dialu2kan...sekurangnye pe yg gelap dicerahkan..pe yg cerah dibangkitkan sinarnye...

dlm senario sebegini..sy x bape gemar jika ari terbuka nie disamakan ngan ari khidmat pelanggan sbb bdk2 tu bukannye barang yg diperdagangkan...sy lak bukannye menjual pekhidmatan...laie pun kejayaan bdk2 nie de lah tanggungjawab empat serangkai...guru...parent...pelajar n masyarakat...ianye bukan le tertakluk atas guru secara mutlak...dlm urusan ini..qadaq n qadar tuhan x leh disingkirkan..kite hanye berusaha..Allah yg menentukan segalanye2...

sepanjang sy berada dlm bilik guru..de beberapa parent dtg berjumpa ngan sy...lain parent...lain lak rentaknye...utk berkongsi cite tue...sy ambik secara rawak jea cite2 tue sebagai luahan rase utk tatapan bersama...oleh sbb blog nie delah public source...sy x mau le bercite secara detail...rasenye ungkapan general pun dh memadai utk org2 yg berfikir...

secara umumnye..parent yg dtg ngan pelbagai matlamat n kisah tersendiri...sekali sekala sy rase diri sy cam pakar psychology lak...jika keikhlasan tue wujud di sebalik harapan..insyallah kami dicni akan terus gigih berusaha lebih drp sepatutnye..cuma jgn le terlalu berharap...kami lebih terkilan sekiranye harapan tu x ditunaikan...kami hanye berikhtiar....utk mengubah itu bukan le urusan kami...kami hanya merancang tp perancangan Allah lebih baek laie...

jika kehadiran tu terselit rase utk mencari kesalahan @ kesilapan kami...menduga kami...prejudis terhadap usaha kami...sy pasti ianye akan jumpa gak sbb kami adalah manusia..bukannye bidadari dunia...namun begitu...batas2 kemanusiaan perlu ada gak semasa sesi beramah mesra...jangan le membuatkan kami umpama bidadari dunia yg terluka...tiada ubat yg leh merawat luka kami nie...pe yg pasti...kami bukan le guru berwajahkan ckg saari dlm cite masam2 manis tue...hakikatnye...pagi ptg siang mlm...kami hanye fikir utk kejayaan bdk jea...kekadang tue...makan kami x kenyang...tidur kami x lena...keluh kesah kami..Allah shj yg tau...harapan serta cita2 kami hanye satu...kejayaan bdk2 tue dunia n akhirat...

buat parent yg memahami tugas2 serta tanggunjawab kami nie...thnks byk2 krn memberi kepercayaan sepenuhnye kpd kami...erm...w/pun dr segi biologi...kite tiada pertalian darah...tp sebagai umat islam...kite sume bersaudara...anak2 kalian...anak2 kami juga...demi mase depan bdk2 nie...kami doakan semoga Allah sentiasa memberi ilham serta kekuatan agar kita x berputus asa dlm mendidik serta mencorakkan jiwa bdk2 nie...pesan kami kat bdk2 nie lak...segala pengorbanan kami nie...jgn sekali dipersia2kan...hu3
Baca seterusnya...

umah ingenierie juara laie

Thursday, June 26, 2008


pagi tadik diadakan majlis naik bendera umah ingenierie...satu penghargaan wat sume ahli2 umah nie dibwh pimpinan kapten ainuddin...keraian khas sempena menjuarai johan umah penggal pertama...keseluruhan perjalanan majlis nie simple je...ikrar...nyanyian lagu umah n cheer serta ucapan ringkas guru penasihat umah..ckg azlan...

thn nie dh msk tahun kedua acara nie diraikan didataran skull...acara yg sepatutnye warna warni penuh keceriaan dipagi ari nampaknye x sebegitu jadiknye...hambar je...dr sudut teknikalnye tersembunyi beberapa kelemahan yg ketara jika ngikut standard piawaian sy...rasenye kurang manis jika sy mencatatnye dicni...seolah2 menepuk dulang berisi air lak...oleh sbb sistem umah nie di bwh kelolaan sy...sy bertanggungjawab sepenuhnye diatas kegagalan keraian majlis nie...

anugerah juara umah nie diwujudkan dua kali setahun pd thun lepas..utk thn nie pula diadakan sebanyak tiga kali...tujuan utamanye delah utk membangkitkan jiwa patriotisma umah...rase bangga...dihargai serta menyemai sifat2 tanggungjawab berjemaah dikalangan ahli2 terhadap umah masing2...

kekuatan rumah ingenierie
1) markah akademik pelajar putera mengatasi jumlah mata yg pungut leh putera2 umah lain iaitu 1835 mata.
2) markah khidmat bakti pelajar puteri menjuarai keseluruhan mata puteri2 umah lain sebanyak 464 mata.
3) sementara markah dlm perjawatan persatuan, kelab n beruniform serta jawatan khas...pelajar puteri umah ingenierie masih utuh mengatasi mata putri2 umah lain sebanyak 838 mata.

sy berpesan le kpd kapten2 serta ahli2 umah yg akan menjuarai sistem umah untuk mase2 akan datang...diharapkan wat le rehearsal terlebih dahulu utk majlis keraian nie...
ari nie delah ari khas umah kalian...cariklah satu kelainan kemeriahan utk membuktikan bhw umah kalian sememangnye layak bergelar juara..kalu leh...publish le sikap kerjasama...kecintaan serta jatidiri umah tu agar menjadik kegerunan umah2 lain yg tewas...w/pun majlis tu nanti x le segempak majlis formal yg lain tp bior le ianye jadik satu kenangan terindah dlm memori ahli2 umah sampai bile2...hu3
Baca seterusnya...

aku dan pentomin

Monday, June 23, 2008


Sekali laie sy diamanahkan utk jadik juri salah satu acara karnival asrama…iaitu pertandingan pentomin...sy x de le berilmu sgt dlm dunia karya prosa nie…setakat menilai dr sudut sixth sense tue…insyaallah…leh le skit2…pe tue pentomin eyk?...kalu nk jelaskan dr aspek sastera berilmiah…berjela2 le huraiannye…tp kalu nk faham definisinye ngan mudah n ekspress…lebih afdhal kite tafsirkan ikut ilmu org2 kampung…pentomin maksudnye berlakon guna suara org laein…

w/pun acara nie sekadar pelengkap kpd karnival asrama…tp pd sy ianye mempunyai manifestonye yg tersendiri...pe eyk argument dr sy utk acara kali nie?...erm...terlebih dahulu...kite kena faham le situasi bdk2 nie…tanpa basic berdrama secara formal, latihan setakat sehari dua…pas tu pendokong watak2nye setakat bidang terjun…sy beranggapan keseluruhan performance mlm nie dah dikira berjaya dh...bakat2 terpendam yg tersembunyi berkurun lamenye terserlah gak sinarnye...

katogeri group2 yg bertanding berdasarkan form…ting 1 - 4…sementara ting 5 lak…sekadar berpentominkan ngan buku spm je kat dlm kelas…nk wat camne ek…bukannye mrk x nk masuk bertanding…tp pentomin khas hujung tahun nie kat dlm dwn peksa laie real skripnye…

pemilihan tajuk setiap group agak gah gak…excited sy nk follow lakonan nie dr A-Z…tp pe yg lucunye…de group yg lakonan tu langsung x de kena mengena ngan tajuk pentomin…kalu kite bermain ngan anologi…tajuk die tue lapisan ozon tp pengkisahannye ttg sadam hussein…x de kaitan pun…pusing gak pale sy nk wat penilaian…laie satu perkembangan plot…byk yg tergantung...tergantung x bertali…

sy tertanye2 gak…pesal x digabungan atr pelajar2 mengikut form…mesti watak2 tue leh dipelbagaikan ngikut peringkat usia...rasenye bdk2 nie de alasannye tersendiri kot…x pe r …kite bior le mrk ngan alasan mrk tue...secara umumnye kesemua intipati pentomin tue bertemakan komedi…maybe tema nie ringkas n mudah terhibur w/pun hakikatnye nk wat org ketawa lebih ssh drp nk wat org menangis….pe2 pun...bdk2 nie dh wat keputusan dh…sy akur…laie pun tugas sy jadik juri jea…

persembahan dimulakan ngan group ting dua ngan judul "baek punye"…diikuti group ting satu "keluarga bahagia"…pas tu group ting 4 "puteriku che maimoon" n penutupnye group ting 3 "aiman x kisah"…kat cni sy x nk le mengupas setiap lakonan berdasarkan group..rasenye secara umum pun dh memadai dh…komen sy...ttg ciri watak dalaman yg bermain ngan emosi rasenye perlu le dipelbagaikan..peraturan sosiobudaya nak le ditekankan agar jadik wasilah saluran nilai moral kat audion…apresiasi terhadap persoalan n plot cite wajar le diperkemaskan…

ringkasan "hansard" sy kat cni…sy berhak mengucapkan syabas kat sume bdk2 yg terlibat dlm acara nie...terutamanye pd sume pendokong2 watak…bukan senang nk dok atas pentas sambil berlakon…w/pun muka nampak ceria je..tp dlm ati sape yg tau…erm... kalu leh utk tahun depan…skrip serta tema yg nak dipersembahkan…elok sgt kalu dpt khidmat nasihat dr ckgu panitia bahasa…akhir kalam utk artikel aku dan pentomin nie...sebaek2 karya prosa delah "dimana iannye bermula disitu gak ia berakhir"…hu3
Baca seterusnya...

tiga kisah satu cite

Friday, June 20, 2008


sy mempunyai versi tersendiri dlm pengabungan kisah2 nie dlm satu cite…pertama kisah penting utk di sirahkan …kedua kisah bersejarah dan ketiga pula kisah dan terladan…pe yeak kisah2 tue?

kisah pertama :
ptg tadik…sume badan2 uniform serta kelab n persatuan tlh mengadakan satu mesyuarat agung mrk…satu laie peristiwa penting yg tlh disirahkan dlm takwin skull kite…tujuan utama agenda nie dilaksanakan delah utk peralihan kuasa teraju kepimpinan…kite sedia maklum kebiasaannye pengerusi serta ajk2 penting dlm organisi2 tersebut terdiri drpd bdk2 form 5…leh sbb mrk nie mempunyai komitmen yg tdk berbelah bagik utk SPM thn nie maka penurunan kuasa kepimpinan tlh disempurnakan ngan rasminye…

jasa serta pengorbanan bdk2 form 5 nie amatlah dihargai…bravo byk2…sementara bdk2 yg mengambil alih kepimpinan baru tue diharapkan dpt le melakukan penjenamaan semula terhadap organisasi yg diamanahkan leh ahli2 mrk…. xtvt2 yg terbukti kecemerlangannye drpd pimpinan terdahulu wajar le diteruskan…jika tahun ini..kita berjaya mencapai satu @ dua kemenangan diperingkat negeri..maka pd tahun depan..kalu leh kita menjuarai peringkat kebangsaan pula…

kisah kedua :
ari nie dlm sejarah...sekumpulan bekas pelajar batch 2005-2006 tlh menziarahi sek nie pagi tadi …sebenarnye sy sungguh terkejut ngan kehadiran mrk …berpuluh2 org lak tue…erm…tetiba je nostalgia majlis sayang dsayang 2006 bermain dibenak pale sy…mase majlis tersebut..sy pernah pesan kat mrk …jgn sekali2 lupe kat sek nie…sapa pun mrk…mrk tetap ahli keluarga sains iskandar…...skull nie delah sebahagian sejarah idup mrk…. byk kenangan mrk terpahat kat sini….suke n duka…

kalu x silap sy le…pd thn lepas hanya beberapa kerat je yg jenguk sek nie balik…ingatkan bdk2 yg laien tu dh lupe dah kami sume kat cni….erm… x sangka lak..rupa2nye pd tahun nie mrk dtg beramai2…thnks byk2 r….Cuma pe yg terkilannye…pesal x tido kat sini semalam dua…leh gak bagik motivasi adik2 kat cni…

sy difahamkan gak…17 % drpd bdk2 batch nie tlh berjaya menyambung pelajaran mrk kat luar negara… …tahniah le diucapkan…diharapkan mrk2 nie…jgn le melupai bumi iskandar w/pun berada jauh diperantauan…kalu leh wat le catatan @ blog…tulih le pengalaman idup kat sana….sekurang2nye leh gak jadik suntikkan motivasi utk adik2 kat cni….

kisah ke tiga
semasa dlm bilik guru…sy nampak de 3 org pelajar bertanyakan kat ckg nawiah ttg beberapa soalan konsep fizik yg mrk masih kompius…kalu x silap sy mrk tue delah falik… arif muhaimin serta hafizi…erm sy masih ingat laie…kata2 ckg maon…bdk2 perlu lah kejor guru…carik guru….tanyalah soalan2 @ pe2 ilmu yg x faham…

kalu bdk2 skrg nie nk tau le…budaya bertanya nie dah lame dah jadik trend bdk2 kite start batch 2004-2005 laie tp sejak dua menjak nie fenomena camnie dh cam suam2 kuku jea...

kalu x silap sy le…hafizi tue delah pelajar first ranking utk peksa mid year taun nie…w/pun terbukti pencapaian akademik die dok tangga teratas…sikap ingin memantapkan laie ilmu pengetahuan masih diteruskan tanpa jemu…pe yg sy pelik de lah…pesal2 bdk2 yg kaya ngan celoreng2 merah kat kertas peksa die x bertindak sedemikan?...sepatutnye mrk nie kena de sikap extra effort...masa n peluang tu masih de laie…rasenye guru2 kat cni akan bagik bantuan lebih drpd pe yg mrk harapkan…

sekali imbas...kite baca 3 kisah nie cam x de kaitan satu same lain...tp kalu kite renung disebalik kisah nie...ketiga2nye memiliki cite yg satu...meniti perjalanan sebagai modal insan yg bertanggunjawab utk agama,bangsa n negara...hu3
Baca seterusnya...

iskandar science dlm era star wars

Tuesday, May 27, 2008
intro nie dibina mase event graduation day batch 2003-2007 n 2006-2007...rasenye mrk sume nie sdg siaga utk melanjutkan pelajaran samada ke matrik @ pun IPTA dlm maupun persediaan keluar negara...

semase tahun 2004...sy de ngajor kelas 2 alpha n 2 gamma...ngajor math...mase tu ketua kelas die si arip...cuma pe yg sy pelik mase tue...kat mane2 arip de...si khalis pun de gak...kire cam belakas lor mrk berdua nie...mase tue sy de janji ngan bdk2 kelas nie...kalu mrk dh kuar sek...sy akan ckp..de satu mende yg danger kat sek kite nie...pe yg sy nk cakap de lah...atr sambungan tangga bgk setiap aras...arkitek bangunan nie de wat lubang pjg skit...pd 2006 sy ngajor kelas 4 annasyat n 4 alfalah...n thn 2007 sy ngajor kelas 5 annajah...erm pejam celik pejam celik...jap je mase berlalu...skrg nie mrk sume dh besor pjg dah...dh wat haluan masing2...ssh r kalu nk kumpul balek semula...pe2 pun memori sy ngan bdk2 nie sy akan ingat sampai bile2...segala puji bagik Allah yg tlh memberikan sy sedikit kekuatan utk mengingat segala memori itu...

kesempatan ini sy ingin mengucapkan jutaan tahniah n jaga diri baek2...diharap tidak melupakan kenangan kalian di sini...hu3
Baca seterusnya...

berputih mata

Monday, May 26, 2008


Ari nie satu malaya cite psl pulau batu putih…pulau nie kecik jea seluas 0.4 hektar…sebesor dua pdg bola sepak standard malaysia jea…lom nie ramai org x tau pun pulau nie wujud…sy pun x tau…ala geografi malaysia bukannye kecik…nk tau serba serbi…sedangkan kat tubuh badan kite pun kite x leh tau sumenye…tahi lalat kat atas pale pun..tukang gunting bagik tau…ada rupanye…kalu x sampai mati pun x tau..w/pun tahi lalat tue berkubur sekali ngan kite…dlm kes pulau batu putih nie..thnks byk2 r kat media massa krn bagik tau kat kite...

Byk ulasan selari @ pun berlari2 kat media mainstream ttg isu nie…de org2 kite dh mula chek map pulau nie kat google earth…kalu x pun carik peta johor lame2…ramai dh jadi pakar geografi ala2 goreng pisang panas w/pun ade gak dikalangan mrk nie fail geografi mase ting 3 dulu…x kisah le…janji patriotik dlm jiwa tu masih membara dh kire okay r…sayangkan negara…keranamu malaysia…

Kesan fizikal dr isu nie...berlakunye penyusutan persempadanan antarabangsa kawasan pemetaan tanah air kite…dari segi maruah lak…w/pun x cedera parah tp luka2 kecik de gak r skit2…terutamanye sentimental value org2 johorean…sementara impak dr sejarah lak byk yg tersirat darpada tersurat…

Sy termenung sekejap bila baca ulasan prof Datuk Dr. Ramlah bt Adam..rektor kolej yayasan melaka ”kelemahan n kesilapan malaysia sejak awal laie yg x menggunakan fakta sejarah sebagai panduan dlm mempertahankan wilayah negara”...” "...ini pengajarn kpd malaysia bertapa pentingnye dokumen2 sejarah”…"..." x de perkara yg leh memesongkan sejarah…"...

Dlm enviroment skull lak...sy de tanye bdk2 nie pas mrk peksa sejarah…mrk kata sejarah nie ssh nk ingat…btol gak tue kata bdk2 nie…tp camne nk ingat eyk?...cuba kite create satu senario...kalu le de org baca sejarah kat depan burung kakak tua ari2…sy gerenti…bile2 mase je burung tue leh jadi tour guide kat muzium negara…jadik utk atasi masalah sejarah nie..kena rajin2 baca lor…

Bdk2 kena faham…kekuatan sejarah tue bukan le semata2 terletak kat nama2 tokoh, dinasti2 @ kronologi perang semata2…ianye lebih drpd itu…bdk2 kena pandai berhujah n wat satu refleksi ttg hasil bacaan tue…malahan x mustahil satu ari nanti bdk2 nie pun leh mencipta sejarahye tersendiri sbb sifat sejarah tu berulang2 cuma pelakon n time je yg berbeza...jika kaji kat skripnye tue...pi mai pi mai...tang tue gak...tu sbb le kandungan al-quran tue valid sampai bile2...panduan utk umat manusia yg berfikir...mukjizat!!!

Mase sy nonton tv3 pd 6 jan 2008...seorg tokoh sejarah negara prof Emeritus Datuk Khoo Kay Kim pernah meyuarakan pendapatnye…"bdk2 nie x minat sejarah sbb ramai yg beranggapan bhw kalu belajar Sains n Maths,leh jadik kaya...leh wat duit... org dah x pentingkan bidang Sejarah, bidang Geografi...Geografi sudah hampir x de di sekolah sbb ia x mendatangkan keuntungan”...

Dh tersurat atas kes isu pulau batu putih....bukti tanpa kekuatan fakta sejarah...kedaulatan negara leh terlepas...negara kerugian...atas iktibar isu pulau batu puteh nie..sy hrp bdk2 nie rajin2 lor baca buku sejarah...kaji dlm2 fakta sejarah...suatu ari nanti kalian nie akan jadik pemimpin yg mewarisi aset negara...bangkitlah putera-puteri ku...kalu masih bekhayal laie...generasi akan dtg akan terus berputih mata atas kehilangan hak kite yg lain2....pada mase itu sejarah pun x leh cakap pe2 laie...hu3
Baca seterusnya...