wujudkah alumni kite nie?

Tuesday, January 27, 2009


Jika dihitung secara pukal bru 4 produk batch sbpim aka smssi dihasilkan…sikit je tue…tp utk 4 batch saje…dh de beratus2 bekas pelajar2 kite…jika diukur jumlah bekas kepimpinan pelajar…kite dh de 4 leader…4 pembantu leader...32 bekas captain serta vice captain…tue x termasuk bekas pengawas serta para extima laie…malangnye alumni smssi masih lom didaftar secara rasminye…..wujudkah alumni kite nie?

Dari segi fakta…terlalu byk kebaikkannye bile pertubuhan nie diwujudkan…ianye bukan sekadar mengembalikan nostalgia bekas pelajar2 tu kat skewl kite..bah kan lebih dari itu…jika bekas pelajar2 skewl kite nk menghimpunkan kesemua ahli2 mrk serentak dlm satu mase yg sama bru nk wujudkan alumni…sy anggap impossible mende nie leh berlaku…kite kena terima hakikat bhw impian tersebut hanya igauan semata2…

Buat pengetahuan bekas pelajar2 sume...x kire le dimana jua kalian berada…warga pendidik disini masih mengingati kalian…Setakat nie..pe yg mampu kami wat ialah mengantungkan frame gambar batch kalian di dwn seri integrasi…kekadang2 tu bile de majlis2 tertentu kat dwn nie…de gak beberape org guru menatap wajah2 kat frame tue…sekadar nk release memori wajah bekas anak2 didik mrk agar ianye x trus terdelete dlm kenangan…

Ttg adik2 bru disni…mrk hanya tau psl bekas abg2 n kakak2 senior melalui cite mulut ke mulut dr penglibur lara yg x bertauliah...de cite yg lucu…de gak cite yg pelik2…kekadang tu terpapar riak wajah kekaguman mrk terhadap bekas abg2 n akak2 senior yg x pernah mrk jumpa…erm…pe lah yg terbayang dlm otak mrk tue gamaknye…sy pn x tau…

Pd pandangan sy lor…batch2 spm - 2005…2006…2007 n 2008 perlulah bergabung utk mewujudkan satu alumni yg mantap serta menabur bakti terhadap sbpim @ smssi nie…jasa serta sumbangan kalian masih diperlukan…jika x mampu menghulurkan wang ringgit semasa berkunjung disini...wat le sedikit xtvt ngan adik2…tue pun dh memadai dh…

Jika tiada org lame..tiada le org baru..n jika tiada batch terdahulu ..tiada pula batch bru…atas dasar satu geneologi yg sama …bekas pelajar2 senior perlulah mewujudkan ALUMNI sbpim@smssi agar ikatan generasi lame n bru akan trus bersambung sampai bile2…hu3
Baca seterusnya...

erm de pe pd obama?

Wednesday, January 21, 2009


Generasi sy pernah didedahkan ngan cite tv mini series pd thn 1977 berjudul "roots"- penghambaan org kulit itam…tp watak utama leluhur hamba abdi dlm drama nie yg bernama kunta kinte lebih fames dr judul cite tu…

Pe yg sy fhm cite tu diadaptasikan dr kisah benar…bagaimana permulaan hamba abdi berbangsa negro dipraktikkan secara berleluasa sejak zaman berkete kuda laie di negara uncle Sam tue …pd asalnye kunta kintee nie beragama islam…tetapi asimilasi n tekanan serta pola masyarakat mase tu…memperlihatkankan cucu n cicit beliau dh convert jadik kristian w/pun masih berstatus hamba abdi…

Ari nie pula mencatatkan sejarah baru amerika… sosok tubuh sealiran sebangsa kunta kintee nie tlh diangkat darjatnye ketaraf org yg paling berkuasa di amerika... "Barack Hussein Obama II become to be President of the United States"

Ari nie gak…mane2 pemimpin dunia serta rakyatnye akan menyaksikan angkat sumpah barack obama menjadi president amerika yg ke 44…erm de pe pd obama?

Org2 negro sememangnye menaruh harapan yg sgt tinggi atas diri obama nie…sebab n musabab tu mmg dh jelas…diskriminasi kaum…x pelik jika bangsa nie dh naik muntah ngan pelbagai akta yg dikenakan terhadap mrk…bila dh sebangsa diangkat menjadik president…harap2 tekanan terhadap mrk berkurang le hendaknye…

harapan org2 islam pula laien citenye...jika dinasabkan keturunan obama tu sendiri yg de mewarisi darah org islam……sekurang2nye ketegangan di timur tengah…leh diredakan sikit…ye lor kuasa president dh de pd obama…kire okay le tu…

harapan org kulit putih lak…of course dr segi baik pulih ekonomi n imej negara mrk yg dh nk tersungkur tersembam…laie pun mrk dh jelak ngan mantan president muka tapak kasut yg gile perang tue…dgn pemindahan kuasa nie…moga2 negara mrk kembali gemilang dimata dunia...

benarkah obama leh merealisaikan harapan mrk tue?...pe2 pun kite tunggu n lihat je…laie pun disebalik tabir pemerintahan obama nie…berdozen2 org yahudi memantau serta menasihatinye secara diam2…ironiknye…ketua staff umah putih pun die lantik bekas pegawai tentera Israel...iaitu Rahm Emanuel...

pd sy lak…sesiapa shj president amerika…jika tok dalangnye berbangsa israel n beragama yahudi…harapan bangsa n agama laien hanya tinggal harapan shj…akhirnye harapan org yahudi gak yg tertunai….hu3
Baca seterusnya...

The 7th Generation

Monday, January 12, 2009

video
Hari nie pendaftaran form 1 sessi 2009-2013…jika dilihat sepintas lalu…x de pe pun yg luar biasa pd ari nie…biase2 aje…Cuma pe yg tak disedari leh pelajar2 baru nie…mrk sebenarnye delah generasi ke 7 jika dilihat dr segi pengambilan pelajar pertama yg bermula pd tahun 2003…

Intro yg sy wat diatas de lah promosi utk visi baru sekolah kite sempena pendaftaran baru form 1...iaitu “ SMSSI Penjana Generasi Terbilang”…visi nie dijenamakan semula setelah visi terdahulu "SMSSI Gemilang 2008” telah pun mencapai sasarannye…

Diharapkan generasi ke 7 nie…akan mewarisi perjuangan abg2 n kakak2 terdahulu utk menaikkan nama sekolah kita sebaris ngan nama2 sekolah elit sbp yg lain…jika adik2 baru nie istiqamah serta menghargai usaha abg2 n kakak2 nie…tidak mustahil sekolah kita akan berada di puncak sekali diatr sbp2 yg lain dgn visi “ SMSSI Penjana Generasi Terbilang”…insyallah…
Baca seterusnya...

kami mengutuk keganasan Israel di bumi Palestin

Tuesday, January 6, 2009


Kekejaman Israel bukannye novel baru dlm edisi keganasan manusia…sejak zaman para nabi sebelum baginda Muhammad diutus sebagai Rasullulah...epik nie dh berlaku dh...

Erm...seawal zaman remaja sy lak (1982)…Kegilaan menghirup darah muslim semakin menjadi2 di bumi Sabra n shatila yg dikepalai leh jeneral tentera Israel...Ariel Sharon...tragedi ini telah mengorbankan hampir 3500 saudara2 islam kita…ciri2 holocaust nie telah menjadik polemik perbahasan international...

Kerakusan Airel sharon menjadik semakin liar bile beliau menjadik perdana menteri Israel ke 11 pd tahun 2001 n berakhir pd tahun 2006 setelah diserang stroke…sehingga kini hampir 3 tahun beliau koma…

Jika kite lihat gambar Airel Sharon diatas…azab sensara idupnye tiada kesudahan...Rupa seakan2 wajah mumia firaun sudah cukup membuktikan bahawa doa2 org teraniaya telah dimakbulkan leh Allah s.w.t…seolah2 jasadnye tidak diterima leh bumi n pintu langit menutup kehadiran rohnye…


Pd tahun nie pula…cite2 keganasan bangsa Israel trus berulang lagi…de yg mempertikaikan campur tangan Amerika Syarikat dlm urusan nie…pd sy lak…mengapa kite mengharapkan bantuan sebuah negara besar kafirun utk membantu sebuah negara kecil islam palestin?...of course le org kafir akan membantu org kafir utk menghapuskan org islam…sy tertanye2…dimana perginye negara2 islam yg menguasai komoditi minyak dunia?...tidakah kuasa ekonomi mrk tu leh menyebabkan negara Amerika akan menikus wat seketika?...

Dlm saat2 sebegini..sy menyeru bekas2 pelajar SMSSI di IPTA or IPTS…joint le mane2 badan2 NGO @ persatuan yg diiktiraf utk mengadakan sebarang demonstrasi sebagai tanda sokongan kpd saudara kite dibumi palestin itu…

Disini pula kami mendoakan semoga segala makhluk dibumi dan dilangit akan mengutuk n melaknati keatas bangsa Israel nie w/pun setitis darah muslim jatuh ke bumi…hu3
Baca seterusnya...