PMR 2009...pe yg tersirat tu le yg tersurat...

Friday, December 25, 2009
Keputusan PMR dah pun diketahui…pe yg tersirat tu le yg tersurat…rezeki tidak berpihak pd kite nampaknye…ramalan serta signal yg sy berikan beberape bulan dulu jadik reality gak akhirnye…nasik dh menjadik bubur…

jika seseorang petani mengaplikasikan metodologi agriculture yg sama sebelum nie dpt menghasilkan komoditi yg berkualiti tinggi serta kuantiti yg byk…tetiba tuaian kali nie tidak beberapa menjadik serta rosak binase…persoalannye de kah ianye berpunca drpd baja yg tidak mencukupi?...air yg berkurangan?...racun yg tidak serasi ngan serangga perosak? ...cuaca buruk yg melanda?...atau benihnye yg tak seberapa hybrid?...persoalan nie ttp de jawapannye w/pun ianye tidak leh diukur secara relatif…

bagaimana perasaan sy bile mengetahui keputusan PMR kali nie?...terkilan?...sedey?...terkedu?...malu?....yup!!!...pakej keempat2 elemen nie mmg de pd diri sy saat nie…bukan dinamakan manusia jika sy tidak berperasaan sebegitu…dlm kemelut sebegini sy bukanlah manusia yg x tahu bersyukur @ x leh terima taqdir Ilahi tetapi sebab musabab tue le yg menjadik titik tolak kekesalan dijiwa…

utk membina reputasi serta maruah smssi bukan le keje perseorangan…sume warganye wajar dipertanggungjawabkan…jika nasehat…amanah…perjuangan serta komitmen guru2 diperlekehkan…maka sume warga akan menerima musibahnye…parut serta calarnye akan menjadik sebahagian epilog sejarah smssi yg x leh dilupakan sampai bile2…

kepada pelajar2 yg tlh berjaya mendapat strght A…tahniah serta terima kaseh byk2 diucapkan…kpd yg kurang berjaya…jadikan ianye pengajaran hayat kalian utk perjuangan akan dtg…

erm…tingkatan empat nnti bukan le tahun yg wajar dipersia2kan…malahan ianye de lah fasa permulaan utk kalian lebih tabah menggapai cita2 kerjaya yg penuh kerberkatan suatu hari kelak…keberkatan ilmu2 de pd guru2 kalian…cariklah semampu yg mungkin…pasti kalian akan jumpa nanti…hu3

ringkasan result PMR 2009 (calon 81 org)
1. 26 org pelajar mendapat strght A (merosot 16 org banding PMR 2008)
2. 8A 1B -> 23 orang
2. Tiada subjek yg mendpt 100% A. (BM,KH, Mate n Pend.Islam dpt 100% A PMR 2008)
3. Tempat ke-9 di negeri johor (tmpt ke 3 pd PMR 2008)

22 comments:

Anonymous said...

Salam...emm, lets bygone be bygone..pe yg dh lps xdpt pn ntok kte berpatah blik...tp kne amek pengajaran drpd pe yg berlaku...Pengajaran yg sgt berguna..so, dgn pengalamn yg ada, kte bina semula kegemilangan..kita msti reform balik...sy yakin insyallah dgn usaha sama yg baik drpd seluruh phk smssi, kegemilangan yg hilang akan dikembalikan semula..Insyaallah -ex smssi

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

semoga berjaya warga SMSSI tahun hadapan!

azhari azmi said...

dalam konteks yang lebih luas, kita boleh lihat bagaimana tamadun islam itu sendiri ada turun dan naiknya. kegemilangan tidak berkekalan. terdapat masa yang islam jatuh dan ia tak melemahkan islam tetapi menjadikan ia lebih kuat. sama seperti situasi sekolah ketika ini. semoga guru2 dibekalkan kekuatan dan ketabahan dalam memacu anak didik sekaliannya.

Anonymous said...

Yup, stuju sgt...dlm konteks economy dunia juga begitu...satu ketika ianya sgt mntap dan hebat..tetapi ada ketika nya ia nya akan jtuh merudum..sbb tu kita kene lebih berhati-hati dan jgn berasa megah ketika kita di thp yg tertinggi....Dan apabila kita berada di bwh, kita pn xnk selamanya ianya berada di bwh, kne same2 reform blik ntok menaik kn blik martabat kita..Insyaallah...- ex smssi

Anonymous said...

Jika sblm ni adunan kejayaan yg dicapai pd thun2 lps dijadikan adunan yg juga sama ntok setiap thun maka nya msti lah kte mengharapkan kejayaan yg sme atau pn lbih...adunan luaran mungkin sdh secukup nya n sdh yg terbaik...tetapi adunan dlmn juga perlu disemai dan dititik berat kan

Anonymous said...

Assalamualaikum...
Bende yang dah lepas tue jadi kan pengajaran...
Harap sume cikgu x patah semangat..
Terus kan perjuangan..
Salam Ketua Pelajar Sesi 09/10

Anonymous said...

salam smua.. kat sni agk sdey gak dgn result diaorg, tp tak pe smuany dh blaku, harap thn2 yg mndtg usaha para pljr trutamany srta guru2 jga, harap dpt dgilapkn dghn lbih lagi, insyaAllah agar peroleh kjayaan yg terbilang kelak.. ameen. doakn kjyaan spm09 dan pmr n spm 2010 plak.. mga kite dpt kmbalikn mmori kgmilangan smssi, insyaAllah.. doakn kjyaan brsama.. tahniah buat smua pljr pmr09.. harap korang lbih struggle tuk form4.. fikir2kanlah.. mga kjyaan milik kite semua..-senior-

Anonymous said...

salam...prtama skali, tahniah kpada semue wrga smssi ats usahe gigih kalian slame ini.keputusan yg ad smemangnye menunjukkan penurunan namun setiap yang tersurat tiada yg mmpu mengubahnye melainkan yang maha kuasa.setiap yg berlaku ad hikmahnye.disebalik kegagalan, DIA sedarkan kite agar tidak terus merase selesa dgn semue yg ad.pengalaman bnyk mngajar manusia mengahdapi hari2 mndatang dgn lbey matang.kegagalan hari ini mungkin mnjadi penglaman yg sgt2 berharge utk kejayaan hari esok.so, belajarlah dri pengalaman...
-smssi sentiase dlm doaku-

sarah-najwan said...

salam..
saya telah mendengar berita ini pada hari PMR diumumkan. Perkara yang pasti ialah setiap hal yang berlaku ada hikmahnya
Di mana ada kemahuan di situ ada jalan.
p/s: Muhaidzar...lama xupdate blog..bizi ke?
Drpd: Cgu Roziawatie..

sayer.. said...

xpe la..
jdikan taun nie mtvsi tuk taun dpn...
smoga taun dpn lbh cmrlg...

Anonymous said...

salam.
Kjayaan Tak akan bkekalan jika usaha tak lebih dtingkatkan.buang yg keruh,amek yg jerneh.....hopefully,thn dpn usaha guru2& pelajar2 smssi dpt dtingkatkn.....tingkatkn usaha lbeh drpd thn 2009,2008.jika sek nie ada rezeki,pmr thn dpn sek nie dpt no 2 dlm rnking ngeri johor dgn kjayaan plajar dpt straight a sramai 50 orang.INSYAA-ALLAH....semoga bjaya kpd candidates SPM2009,PMR2010,SPM2010-plajarsmssi-

Anonymous said...

salam..
somthg unexpected..
pe pun dharapkan cgu2 sume xputus asa...
pe yg blaku pasti de hikmah nye..kaji dimana silap n baiki kesilapan 2 ok..
by the way,dharap kte same2 doakan kejayaan bdk2 spm09 skurg2nye dpt pecah rekod ta0n lepas n top up balik 'kegagalan' pmr09..
from:student 5nasyaat '09

Anonymous said...

Assalamualaikum...........

hem..memang da djangka.klo nk mnafikn da xboleh.mcm cg ckp nasi sudah menjadi bubur..
sy dan yg laen2 sume da menjangka kn kputusan yg bakal kluar tu.....
ape yg buruk dijadiakn sempadan.
semoga perkara yg xdiingini itu tak berulang pd tahun depan...
Good Luck 4 SPM/PMR candidates 2010...
~olalalaluu~

lilajmiza said...

sebagi ex student skul ni saye rasa terpanggil utk komen artikel ni...
satu hari selepas kputusn diumumkan, seorng sahabt bertnya soaln yg snanya sng je nk jwb...
"bape rmi bdak skul ko straight A?, cmerlang cm thun lepas ke?"
saye trkedu jap..1st time dlm sej hdup saye saye malu nk cterkan pasal smssi kt org len..
ish3..
pape pn, saye percya 'kejayaan' ini akn menjdi wake up call kpda warga smssi utk trus memperbaiki kekhilafan yg telah dilakukn pd thun leps..
good luck..!

Anonymous said...

salam..
walaupun da terlambat, tapi ttp nak komen..
cube renungkan..
ni dari drama nur kasih...

"kalau kite bagi air kat pokok ni..berbunga..
kalau kite bagi air yg sama byk kat pokok tu pula..
tak berbunga..malah layu pula..
sebab die perlukan tanah kering untuk subur..
die nak kan matahari.. kite bagi air.."

pada pendapat saye..
ckg2 ptt gune pendekatan yg berbeza ntok setiap batch..
sbb setiap batch berbeza..

Anonymous said...

tahniah3 ssi..smsj boleh!! go go jiayo..hehhee..

Anonymous said...

saye stuju senanye brader or sis anonym atas neh ckp sal drama nurkseyh tu..
bkan sumer org bleh trime care yg same..
stiap org len pndkatan..lagila pule klu nk banding antare batch..
mende neh la yg saye tgok byk dpraktikkan oleh cekgu2 smssi..terlalu mmbndngkan kptusan antra batch dgn batch yg sudah..klu lbeyh baek,pujian mlambung..
klu lg truk..hurm..mcm xboleh trime knyataan seolah diorang tu bkan ank ddik sndr..
sy bkan nk sktkan ati sesape kt cni..cme sy berkate berdsrkan pngalaman sndr..
cbe bygkan prasaan bdak2 pmr taun 09 bce entry neh..kompem ade yg trase hati dan kciwe..

dlm hal neh..dlm hal kputusan ppriksaan neh..
btol k cekgu yg lbeyh mrasai kkciwaan klu student xperform?
sy rase ade jek bdak2 tu yg nanges bagai nk rak dpt rezat xbape cun..

so pade yg trase klu bace neh..jgnla 'dsisihkan' bdak2 tu..camnela bdak2 tu nk percaye pade org ble da besa kelak sedangkan org yg diorg percaye mcm mmblakangkan diorang ble perkare kcil xbes berlaku..
rezat exam?aer muke?penting k?
malu dgn rezat smssi?sbb ape?dpt no 9 kt negri johor?
ridikulus!!dats ur school..dun think urself too hghly!dis is for myself n 4 all of u..
teachers,xstudents,n the students..hidup neh rode..

keep give them supportive advice..
n teachers..dun lose faith! gudlak u ols!

ex smssi said...

nak buat cmne benda dah jadi cekgu2 pun sepatutntya sedar batch pmr 09 jadi macam tu dan sebab mereka banyak menimbulkan masalah sebab terlalu membandingkan antara batch yang cemerlang dengan yang tidak cemerlang macam didik anak saidina umar pernah berkata didiklah anak kamu mengikut zaman merekan dan bukan zaman kamu jangan lagi membandingkan serta melebihkan batch form 5 2010 dan tidak mempedulikan batch form 4 2010 seperti mana yang berlaku kpd kami calom spm 09 ngan calon spm08

Anonymous said...

tapi kengkadang manusia perlu sering dibanding-bandingkan supaya diorg sedar dir tok jd sekutrang-kurangnye mpunyai kejayaan yang setraf ataupun lebih dr tu...

Anonymous said...

to all, its oke.bnde da lpas kn. kite pon tak boleh nak buat ape ape lagi.just go and face the reality even it's full of pain.to cekgu cekgu,jgn cpat give up.kene teruskan jgak perjuangan sebab kalau cekgu pun da frust,camne pulak dgn the next candidate yg akan duduk kt dwan pekse tu nanti?they need more supports,teacher.pape pon.doa saye untuk SMSSI tidak akan pernah putus.I'Allah.
SMSSI TERUS GEMILANG!

~ex 5nasyaat09~

princeofdarkside said...

salam,
honestly, lme x bkak blog ni...
ttbe bukak terbacer lak cter nie...
erm, mmg r agk sdey..
ag pown dak pmr 09 ni aq knal sgt..
bek2 ngan aq
cume kdg2 nakal ckit jer..
ap yg tjadi da x dpt dielakkan ag..
cam yg sume ckap.. nasik da jd bubur...
tp bubur pown ley makan ag kan..
in fact some time bubur is more useful to us right?
mayb kite perlu terima jer bubur ni..
what i mean not acccept it just like that..
tapi amek pngajaran from what happen..
mayb dis is the time that we should take a look on ourself..
btulkan yg salah...
baiki yg silap..
tambah yg kurg..
sya x maksudkn gru2 jer..
tp sumer warga smssi yg terchenta..
dr atas smpi bawa..
kiri smpi kanan..
desa as-sakinnah smpi desa ar-rauddhah..
dr post pak guard smpi ler ke tgki air atas bukit tu..
sumernyer..
termasowk r saye n kwan2 yg da tgalkn skewl ni..
sy admit sy x bp layak nk story pnjg2 kt sni..
ap yg sy lakukn dlu pown x ler sbrape..
tp sy harap sgt kite akan dapt trus maju..
xnak r kegemilangan skewl terchenta kiter terhenti sahaja..
sy x taw nk ckap pe ag..
tp harap kite sume akan dapt mrasa sme2 bubur yg ad n same2 berusaha spaya taon dpn kite x makan bubur ni ag..
erm mkn steamboat pown best gerk..
anyway... KAMBATE SMSSI!!!!!!
never give up till the end...

Anonymous said...

Salam,
Ape pn yg terjadi, kita perlulah muhasabah diri...bunyi nya sng tp nk buat mmg susah...jgn just muhasabah pd awal nye sahaje tp ble tibe pertengahan n akhir , kita jd lupe tntng cite2 yg kita mahukan...kalau itu yg terjadi means, kte cbe bangkitkan sejarah silam yg memalukan...Ape pn sy percaya, perkara yg terjadi ini akan lbh menguatkan SMSSI dan sekaligus menjadi batu loncatan untuk mencapai kecemerlangan yg lbh tinggi.Insyaallah

Post a Comment